Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Átmeneti enyhülés: Kétéves mélypontra mérséklődött az infláció az Egyesült Királyságban

Ígéretes fejlemény, hogy az Egyesült Királyságban az infláció a múlt hónapban jelentős lassulást regisztrált, ami azt is jelentette, hogy ez a két éve mért legalacsonyabb szint. A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a fogyasztói árak októberben 4,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, ami jelentős csökkenés az előző hónap 6,7 százalékos értékéhez képest.

Az infláció visszaeséséhez jelentősen hozzájárult a háztartások energiaköltségeinek enyhülése. A nagykereskedelmi energiaárak tavaly az ukrajnai orosz invázió miatt ugrottak meg, de az Egyesült Királyságban a számlákra vonatkozó árplafonok késleltetett hatást gyakoroltak a háztartásokra. Az infláció közelmúltbeli lanyhulása a háztartások energiaköltségeinek mérséklődésének tulajdonítható, mivel az energiaszabályozó hatóság időszakosan csökkentette az árplafont. Ennek eredményeképpen az átlagos éves háztartási számla 7 százalékkal 1 834 fontra (2 293 dollár) csökkent, ami a fogyasztók számára nem kis megkönnyebbülést jelentett. Alig egy évvel ezelőtt az infláció 11 százalék fölé szökött, elsősorban a háztartások energiaköltségének szárnyalása miatt, annak ellenére is, hogy a kormányzat támogatást nyújtott a számlák kifizetéséhez.

Emellett az élelmiszer-infláció – amely az elmúlt hónapokban megelőzte az energiaköltségeket és az infláció fő hajtóerejévé lépett elő – októberben szintén lassult. Az élelmiszerárak 10,1 százalékkal emelkedtek, ami 2022 júniusa óta a leglassabb ütemet jelenti. Miközben az általános infláció mérséklődése némi lélegzetvételnyi enyhülést jelent, a döntéshozók továbbra is éber figyelemmel kísérik a belföldi árnyomás egyéb mutatóit, hogy felmérjék az inflációs tendenciák tartósságát. A maginfláció, amely nem tartalmazza az élelmiszer- és energiaárakat azok volatilitása és a nemzetközi pénzügyi piacokra való érzékenysége miatt, a múlt hónapban enyhén 5,7 százalékra csökkent, szemben a szeptemberi 6,1 százalékkal.

A bérek emelkedése, ami az infláció egyik legmeghatározóbb tényezője, egy másik vizsgált terület. A szolgáltatási ágazatban – ahol a bérköltségek nagymértékben befolyásolják az árak növekedését – bekövetkezett lassulás ellenére az éves bérfejlesztés továbbra is 7,7 százalékos, ami még mindig történelmi csúcsok közelében van. A kormány teljesítette azon elkötelezett ígéretét, hogy az inflációt az év végéig a felére csökkenti, ahogyan azt korábban Rishi Sunak miniszterelnök is hangsúlyozta, amikor még az infláció meghaladta a 10 százalékot. Az infláció ellenőrzésének felelőssége azonban továbbra is a Bank of Englandet terheli, amelynek feladata, hogy ennek értékét tartósan visszaállítsa a 2 százalékos célértékre. Huw Pill, a központi bank vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy bár jelentős előrelépés történt az infláció csökkentése terén, azonban az továbbra is túl magas. Megjegyezte, hogy az infláció bizonyos mögöttes mérőszámai, mint például a gyors bérnövekedés, nem illeszkednek a 2 százalékos célhoz.

A jövőre nézve az infláció várhatóan tovább csökken, és a következő év végére megközelítőleg 3,4 százalékot ér el. A Bank of England tisztviselői azonban jelezték, hogy mindaddig fenn kívánják tartani a magas kamatlábakat, amíg biztosak nem lesznek abban, hogy az infláció következetesen igazodik a kitűzött célhoz. A bank az elmúlt két ülésén fenntartotta a 2008 óta legmagasabb kamatlábakat, és ezek az intézkedések várhatóan tovább mérséklik az inflációs nyomást. Mindazonáltal továbbra is fennállnak olyan potenciális kockázatok, mint a váratlanul tartósan fennálló infláció, vagy az energiaárak ugrásszerű emelkedéséhez vezető közel-keleti geopolitikai konfliktusok.