Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az Activision felvásárlása

Az Európai Unió (EU) jóváhagyta az Activision Blizzard játékgyártó vállalat felvásárlását (69 milliárd dollár értékben) a vevő, Microsoft által felajánlott jogorvoslati lehetőségek függvényében. Az EU döntése azt követően született meg, hogy az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA) a múlt hónapban megakadályozta az ügyletet, mivel aggályosnak tartotta a verseny csökkenését a kialakulóban lévő felhőalapú játékpiacon.

Nincs bizalom

A trösztellenes aggályok eloszlatása érdekében a Microsoft jogorvoslati lehetőségeket ajánlott fel a felhőalapú játékok területén, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy az általuk megvásárolt Activision-játékokat bármelyik felhőalapú streaming platformon streamelhessék.

A szabályozó hatóságok világszerte azt vizsgálják, hogy a felvásárlás torzíthatja-e a versenyt a konzol- és felhőalapú játékok piacán. Az EU a felhőalapú játékokra összpontosított, hiszen azok forradalmasíthatják a játékipart, mivel lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a játékokat szerverekről streameljék ahelyett, hogy dedikált hardverekre támaszkodnának. A Microsoft jövőbeli stratégiája szempontjából kulcsfontosságú, hogy sikerrel járjon a felhőalapú játékpiacon. Az EU Bizottsága úgy ítélte meg, hogy az Activision felvásárlása nem károsítja a versenyt a konzolpiacon, ahol a Sony PlayStation dominál.

A Microsoft által a versenyre vonatkozó aggályok orvoslására tett intézkedések közé tartozik, hogy az Activision játékokat megvásárló fogyasztók számára lehetővé teszi, hogy azokat bármelyik általuk választott felhőalapú játékplatformon streameljék. A vállalat emellett jogdíjmentes licenceket is felajánl a felhőalapú játékplatformoknak az Activision-játékok streamelésére, ha a fogyasztók megvásárolják azokat. Ennek a lépésnek az a célja, hogy fokozza a versenyt a piacon, és szélesebb körű hozzáférést biztosítson az Activision-játékokhoz olyan streaming platformok számára, amelyek korábban nem rendelkeztek ilyen játékokkal.

Egy győzelem egy győzelem

Az EU döntése jelentős győzelemnek számít a Microsoft számára, míg a CMA blokkolása az ügyletet illetően aggályokat vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a Microsoft képes-e erőfölényt biztosítani a felhőalapú játékok területén. A Microsoft fellebbezni kíván a CMA döntése ellen az Egyesült Királyságban.

Az EU jóváhagyása ellenére a Microsoftnak még mindig kihívásokkal kell szembenéznie, mivel meg kell győznie a riválisokat, például a Sony-t és más szabályozó hatóságokat, köztük az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (FTC), hogy a felvásárlás nem fog ártani a versenynek. Az FTC döntése az ügyben még függőben van, bár az EU a folyamat során szorosan együttműködött az FTC-vel.

Összességében a Microsoft-Activision ügylet uniós jóváhagyása mérföldkövet jelent a felvásárlás szempontjából, mivel a felhőalapú játékok területén a trösztellenes aggályok eloszlatása érdekében korrekciós intézkedéseket ajánlottak fel. A döntés lehetővé teszi a Microsoft számára, hogy tovább lépjen az Activision Blizzard felvásárlására vonatkozó tervei megvalósításában, és a vállalat számára lehetővé teszi, hogy bővítse jelenlétét a játékiparban, különösen a felhőalapú játékok egyre növekvő területén.