test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az Amazon felvásárlásai

Az Amazon nagy téteket tett a Roomba porszívó gyártójára, a vállalatóriás ugyanis több mint 1,7 milliárd dollárért vásárolja meg a massachusettsi székhelyű iRobotot. Ez az üzlet egy trend létrejöttét jelzi az Amazon életében, hiszen egyre innovatívabb termékeket hoznak létre, amelyek zökkenőmentesen kapcsolódnak össze más otthoni és fogyasztói robotokkal, elsősorban az Alexa virtuális asszisztenssel.

Egy több milliárd dolláros üzlet?

Az Amazon részvényenként 61 USD-t fizet, ami 22%-kal magasabb az iRobot részvényárfolyamánál az üzlet bejelentésekor. Az értékpapírok azóta közel 20%-kal emelkedtek, mivel a befektetők úgy vélik, hogy az Amazon érdeklődése a vállalat iránt nagyobb dolgok eljövetelét vetíti előre. A tulajdonosváltás ellenére az iRobot alapítója és vezérigazgatója, Colin Angle marad továbbra is a cég élén. Bár 1,7 milliárd dollár talán soknak tűnik, azonban tudni kell, hogy az Amazon több mint 37 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik. Ez az akció tehát nem terheli meg a jelenlegi tartalékaikat, és nem is korlátozza abban, hogy a közeljövőben további felvásárlásokat hajtsanak végre. Ráadásul az iRobot részvényeinek árfolyama tavaly meghaladta a 120 USD-t részvényenként, így az Amazon relatív olcsón kapja meg a vállalatot.

Az iRobotot 1990-ben alapította a Massachusetts Institute of Technology (MIT) nevű amerikai egyetem informatikai laboratóriumának három kutatója. Robotikai szaktudásuknak köszönhetően született is néhány nagyszerű találmányuk különböző területeken, de egyetlen termékük sem közelítette meg a Roomba porszívó hatalmas népszerűségét. Ennek a robotnak jó néhány generációja létezik, és a legfejlettebb modellek ára jóval 1000 USD felett van. Az eladási adatok azonban az utóbbi időben nem a legjobbak. A vállalat 2021 első félévében még több mint 669 millió USD forgalmat bonyolított, de ezek a számok a második félévben 547 millióra estek vissza. Fontos, hogy a cég 2021-ben 87 millió USD működési veszteséget szenvedett el, ami a világjárvány enyhülésével járó rendelés visszaesésből és az ellátási lánc problémáiból adódott. Ráadásul, mivel a vállalat üzleti tevékenységének mintegy 70%-a tengerentúlon zajlik, a céget az erős dollár is büntette. Ezek a nehézségek oda vezettek, hogy a személyzet 10%-át, összesen 140 embert voltak kénytelenek elbocsátani.

Agresszió

Ez a felvásárlás az Amazon nemrégiben történt nagyszabású akcióit követi, lásd a One Medical online egészségügyi céget, amelyért a technológiai óriás több mint 3,9 milliárd dollárt adott ki. Az Amazon új vezérigazgatója Andy Jassy, aki úgy tűnik, hogy több mint otthonoson mozog az agresszív felvásárlások területén. Az iRobot révén a cég mostantól számtalan IoT-eszközt kínál majd, amik mind beilleszkednek az okosotthonok világába, köztük hangszórókat, kijelzőket, termosztátokat, riasztórendszereket, ajtócsengőket, tableteket, felügyeleti rendszereket és egyéb szórakoztató berendezéseket. Colin Angle, az iRobot vezérigazgatója elmondta: „Az Amazon osztozik azon szenvedélyünkben, hogy olyan átgondolt innovációkat hozzunk létre, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy több dolgot csináljanak otthon, és nem tudok jobb helyet elképzelni a csapatunk számára, ahol folytathatjuk küldetésünket. Nagyon izgatott vagyok, hogy az Amazon része lehetek, és hogy láthatom, mit tudunk együtt építeni az ügyfelek számára az elkövetkező években.”

A technológiai óriás 121,2 milliárd dolláros bevételt jelentett a második negyedévben, ami 7,2 százalékos gyarapodást jelent 2021-hez képest, de némileg elmarad a 2022 első negyedévi 7,3 százalékos emelkedéstől. Ez volt az Amazon leglassabb növekedése több mint két évtized alatt.