test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az amerikai törvényhozók a Kínával való gazdasági kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák

Az amerikai törvényhozók kétpárti csoportja jelentős változtatásokat sürgetett Amerika és Kína gazdasági és pénzügyi kapcsolataiban, beleértve a Pekingnek a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való több mint két évtizeddel ezelőtti belépését követően biztosított alacsony vámtarifák visszavonását.

Ez a felhívás a Kínai Kommunista Párttal foglalkozó képviselőházi különbizottságtól származik, amely átfogó jelentést tett közzé, amiben ajánlásokat fogalmaz meg a két nemzet közötti gazdasági dinamika újrarendezésére.

A legfontosabb ajánlások és a gazdasági agresszió

Az 53 oldalas jelentés közel 150 ajánlást tartalmaz a Kongresszus és a kormányzat számára, a kínai chipekre kivetett új vámoktól kezdve a világ legnagyobb gazdaságai közötti tőke- és technológiaáramlás korlátozásáig. A beszámoló azzal vádolja Kínát, hogy „több évtizedes agresszív gazdasági kampányt” folytat, aláásva az amerikai vállalkozásokat és uralva a kulcsfontosságú globális iparágakat, kiszolgáltatottá téve ezzel az Egyesült Államokat az esetleges katonai konfliktusokban.

Az ajánlások között szerepel, hogy az amerikai állami vállalatoknak nyilvánosságra kell hozniuk a Kínához fűződő kapcsolataikat, illetve növelni kell az amerikai kutatásba és gyártásba történő beruházásokat, különösen a gyógyszeripar és a kritikus ásványi anyagok területén. Ez Kína dominanciáját hivatott ellensúlyozni ezekben az ágazatokban, és magában foglalja a szövetségesekkel való gazdasági koordináció terveit egy Tajvan elleni kínai invázió esetére. Bár a kongresszus ellentmondásos jellege miatt számos ajánlást nem fogadnak el, a jelentés előkészíti az utat a Kínával kapcsolatos kétpárti jogalkotás számára az elkövetkező hónapokban.

Változó felfogás és kapcsolatok

A beszámoló a Kínával kapcsolatos kétpárti konszenzus jelentős elmozdulását tükrözi. A gazdasági kölcsönös függőségbe, mint stabilizáló erőbe vetett korábbi hit átadta a helyét Kína azon potenciális lehetőségével kapcsolatos aggályoknak, hogy ezeket a kapcsolatokat konfliktushelyzetekben fegyverként használja fel. Az olyan kérdések, mint a kínai cégek pekingi támogatása és a szellemi tulajdon ellopása, csak tovább fokozták a feszültséget.

A jelentés rávilágít az USA és egy olyan geopolitikai ellenfél, mint Kína gazdasági összefonódásának példátlan jellegére. A konfliktusok eszkalálódására vonatkozó vészhelyzeti terv hiánya jelentős aggodalomra ad okot. A beszámoló egyik legfontosabb ajánlása a Kínára kivetett új vámok bevezetése. Ez a lépés ellentétes Kínának a WTO-csatlakozása után biztosított „állandó normális kereskedelmi kapcsolatok” státusszal, amely a jelentés szerint nem hozta meg a várt előnyöket vagy reformokat.

A Kínára, az USA egyik legfontosabb kereskedelmi partnerére kivetett vámok emelése valószínűleg a vállalkozások ellenállásába ütközne az importált termékek költségeinek lehetséges emelkedése és a gazdasági növekedés lassulása miatt. A kiskereskedelmi ágazat vezetőinek szövetsége aggodalmát fejezte ki a magasabb vámok amerikai vállalkozásokra és fogyasztókra gyakorolt hatása miatt. A jelentés szerint proaktív kereskedelmi menetrendre van szükség az ellátási láncok Kínától való diverzifikálása érdekében, ami csökkenti a függőséget és enyhíti a lehetséges pekingi megtorló intézkedések súlyát.

A demokraták és a republikánusok között hónapokig tartó tárgyalások eredményeként született meg ez a beszámoló, amely közös álláspontot képvisel Kína gazdasági gyakorlata ellen. A konszenzus célja, hogy megkérdőjelezze a Kínai Kommunista Pártnak a megosztott Egyesült Államokról alkotott képét, és egységes megközelítést mutasson be a keleti nagyhatalom által támasztott kihívások kezelésére.