Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az ausztrál inflációs helyzet

Ausztráliában az inflációs ráta az elmúlt húsz évet tekintve a legmagasabb. Ez a tartósan magas infláció arra kényszerítette az ausztrál kormányt, hogy 2022 májusa és szeptembere között öt alkalommal is emelje a kamatlábakat. Az Ausztrál Központi Bank, a Reserve Bank of Australia (RBA) egy olyan vékony kötélen próbál egyensúlyozni, amely világszerte nehéznek bizonyul a központi bankok számára: fenntartani a gazdasági növekedést és mindeközben az inflációnak is gátat kell szabni. Érdekes módon az ausztrál kormány nagyon őszinte az egész folyamatot illetően. Az ország statisztikai hivatala (ABS) korábban negyedévente számolta ki a fogyasztói árindexet (CPI), de nemrég ígéretet tett arra, hogy októbertől havi jelentést tesz közzé.

Visszatekintés

A világjárvány előtt az infláció Ausztráliában egészséges szinten, 2 és 3 % között mozgott. A pandémia első napjaiban valójában enyhe defláció volt tapasztalható, és a szigetország 2020-ban 1% körüli teljes inflációval zárta az évet. Az infláció 2021 végére visszatért a normális, 3%-os szintre, bár az éves növekedés nagy része az előző évi alacsony infláción alapult. Az infláció 2022 első negyedévére 5,1%-ra szökött fel, és ennek az emelkedésnek nagy része az építési és üzemanyagköltségek drágulásának volt köszönhető. A rendkívül alacsony kamatlábak miatt a lakások iránt is óriási volt az érdeklődés. A nagy kereslet és a szűkös kínálat miatt a lakhatási költségek is az egekbe szöktek, ami tovább növelte az inflációt. Az üzemanyagköltségek azóta nem voltak ilyen magasak Ausztráliában, hogy Irak 1990-ben lerohanta Kuvaitot, és ezzel világszerte hatalmas aggodalmat keltettek az energiabiztonsággal kapcsolatban. Bár az ausztrál infláció elmarad az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban tapasztalhatóktól, azonban az országban még mindig a dotcom buborék kipukkadása óta a legmagasabb. Az RBA februárban még 3,25%-ot jósolt, amit azóta 6%-ra módosított, és csak 2024-re várja, hogy visszatér a 3%-os infláció.

Kinek fáj?

A munkavállalóknak. Egyesek a bérnövekedést jelölték meg az infláció okaként, de az adatok nem támasztják alá ezt a véleményt. Az átlagos ausztrál polgárok fizetése az elmúlt két évben 3,9%-ot veszített vásárlóerejéből. Valójában azonban az elmúlt két esztendő több mint nyolcévnyi bérnövekedést semmisített meg. Meg kell jegyezni, hogy ezek a béremelések az elmúlt évtizedben csak a nagy recesszió után következtek be, ami azt jelenti, hogy eleve nyomott alaphelyzetből indultak. A reálbérek várhatóan csak 2024-ben fognak helyreállni, ami azt is jelenti, hogy három egymást követő évben csökkenni fognak. Egyszerűen fogalmazva: az ausztrálok 2023-ban szegényebbek lesznek, mint 2019-ben, sőt még ha a bérek növekedése gyors ütemben vissza is áll, az ausztrálok akkor is rosszabbul járnak majd. Tudtuk, hogy a világjárványnak lesznek hosszú távú mellékhatásai; gazdasági szempontból azonban úgy tűnik, hogy minden csak rosszabb lett.