Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az európai turizmus aktuális helyzete

Mindannyian tudjuk, hogy a járványt talán az utazási iparág szenvedte meg leginkább. Különösen igaz volt ez a járvány kezdeti időszakában, amikor a cégek bevételei nem csupán csökkentek, hanem elképzelhetetlen mélységbe zuhantak. A múlt nyáron tapasztalható rövid újjáéledést követően, 2020 fennmaradó részében tovább folytatódott a hanyatlás. A „nagy újranyitás” tervezett ideje 2021 nyara volt, azonban azt láttuk, hogy a vakcinaszállítmányok késlekedése visszafogta az európai törekvéseket. Lássuk tehát, mit mutatnak a nyár közepi adatok a nyár eddigi részéről?

Környezet

A dolgok idei állásának megértéséhez először azt kell megértenünk, mennyire álltak rosszul a dolgok tavaly nyáron. Bizonyos országokat jobban a sújtott a helyzet, mint másokat, mivel az országok különböző mértékben függenek a turizmustól. Az Európán belüli turizmus legnagyobb visszaesését Málta, Spanyolország, Görögország, Portugália és Magyarország mutatta, amely országokban 60 százalék fölötti volt a csökkenés. A spanyol gazdaság különösen megszenvedte a külföldi turisták pénzének elmaradását, mivel rendes körülmények között a turizmus az ország GDP-jének 12%-át teszi ki. A Spanyol Központi Bank szerint a külföldi turistákból a csúcsszezonban (júliustól szeptemberig) befolyó bevétel 78%-kal csökkent 2020-ban 2019-hez képest. A többi turizmus-függő ország, mint például Portugália és Görögország szintén jelentős gazdasági károkat szenvedett. Görögország turizmusa 77 százalékkal csökkent a Görög Turisztikai Szövetség szerint.
A fenti lesújtó visszaesés egyértelmű motivációt jelentett a fenti országok számára a külföldi turizmus viszonylagos enyhe korlátozására 2021-ben. Azonban elérte ez a kívánt hatást? Sikerült a fenti országoknak orvosolni a gazdasági vérveszteséget?

Lélegzetvisszafojtva 2021-ben is

A csúcsszezonra vonatkozó adatok nyilvánvalóan még nem érkeztek meg. A Spanyol Kormány nyilvánosan kb. 17 millió nemzetközi érkező vendéget jósolt erre a nyárra. Bár a fenti szám a 2019-es adatoknak csupán 45 százalékát jelenti, a tavaly külföldről érkezők arányának mégis háromszorosa. Noha az adatok ígéretesnek tűnnek, a járvány Delta variánssal kapcsolatos, közelmúltban jelentkező fellángolása Spanyolországban máris felfestette a spanyol vezetők számára az eddigi intézkedések törlésének rémét. Franciaország nemrégiben azt tanácsolta állampolgárainak, hogy a kiugró COVID esetszámok miatt ne utazzanak Spanyolországba és Portugáliába. Ha az önkormányzatok és kormányok korlátozásokra kényszerülnek, az bizonyosan csökkenti a turizmust, különösen, ha az egyéb úticélok esetében (például Franciaországban) viszonylag alacsony a fertőzöttségi arány. Mindazonáltal a spanyol turisztikai ágazat nem tartja jelentősnek a vendégekre vonatkozó kockázatot, ugyanis az országban mutatkozó legtöbb fertőzés olyan fiatalok körében volt tapasztalható, akik még nem kapták meg a védőoltást.

Csúsztatott számítás

Ahogy azt üzleti partnereinknél is láthatjuk, úgy tűnik, Európában mindenkinek jól esne egy hosszú nyaralás. A COVID előtt az jelentette a feladatot, hogy kitaláljuk, hová utazzunk. 2020-ban azt kellett kitalálni, hová lehet biztonságosan utazni. A vakcinák megjelenésével, 2021-ben pedig az a feladat, hogy olyan helyet találjunk, ahol nincs túl sok korlátozás.