Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az FTX halála

A kriptopénzek központi gondolata mindig is a decentralizáció volt. A kriptovaluta rajongói szerint a központi bankokban nem lehet megbízni, ezért a lakosságnak olyan valutákhoz kell hozzáférnie, amelyeket nem a hatóságok manipulálnak, hanem a szabad piacnak megfelelően reagálnak.

Egy olyan korszak, amiben a központi bankoknak sok problémát okoz a gazdaság túlhűtése és az infláció elleni küzdelem érdekében kamatlábakat emelnek, a kripto evangélistáknak kedvez, hiszen ez elég „muníciót” juttat a kezükbe az érveik alátámasztásához. Bár a kriptónak megvannak a maga ellenzői, és az olyan látnokoknak, mint Sam Bankman-Fried segíteniük kellett volna megszelídíteni a kriptopiacot jelentő „vadnyugatot”. A múlt héten azonban Bankman-Fried cége, az FTX egy elismert és jól bevált kriptovaluta-tőzsde csődöt jelentett, miután ügyfelei egy roham keretében több mint 6 milliárd dollárnyi pénzt vettek ki belőle. Ez arra kényszerítette az FTX-et, hogy befagyassza a működését, ami az ügyfelek számára milliárdos veszteséget eredményezett.

A seriff

Bankman-Fried arról volt híres, hogy mindig rövidnadrágot viselt, és 30 éves korára több mint 25 milliárd USD vagyonnal rendelkezett. Dicsérték, hogy további legitimitást adott a kriptopiacnak azzal, hogy egy jó hírű professzionális tőzsdét épített, és tavaly nyáron olyan küszködő cégeket mentett ki, mint a Voyager Digital és a BlockFi Inc. Bankman-Fried egy jelentős üzleti portfóliót is felépített rövid milliárdosként eltöltött ideje alatt. Például a stadion, ahol a Miami Heat játszik FTX Arena néven ismert, bár a történtek miatt a Heat már bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolatot a céggel. Az NBA csapat lépése csak az első egy hosszú és bonyolult folyamatban, amely az FTX-szel kapcsolatban lévő érintettek előtt áll. A BlockFi például felfüggesztette minden tevékenységét, tágabb értelemben nézve, amikor egy ilyen nagy álbank tönkremegy, az ügyfelek azonnal követelik vissza a pénzüket. A befagyasztott eszközök miatt azonban évekbe telhet mire kártérítést kapnak, és ez a kártérítés valószínűleg jóval kevesebb lesz, mint amennyit még akár néhány nappal ezelőtt is ért a befektetés. Becslések szerint az FTX több mint 8 milliárd dollárral tartozik!

Ha esik az eső…

És hogy még rosszabb legyen a helyzet, egy nappal azután hogy csődöt jelentett, az FTX közölte, hogy vizsgálja a „jogosulatlan tranzakciókat”, amelyek az állítólag már befagyasztott számlákat érintik. A kriptokutatók több mint 515 millió USD veszteségről beszélnek, amely valószínűleg hackelés vagy lopás következtében érte a céget. Ha kriptopénzt lopnak, a tolvajok gyakran nehezen tudják azt használható készpénzre váltani, mivel a kriptotranzakciók nyilvánosak, így a szakértők lekövethetik a pénzmozgásokat és nyomokat gyűjthetnek a tettesek személyazonosságáról.
Egy nagyobb lopás azonban még nehezebbé tenné az FTX számára az ügyfelek és más hitelezők kártalanítását, akik a cég összeomlásával dollár milliárdokat veszítettek. Szakértők azt tanácsolták a kriptovaluta rajongóknak, hogy a valutákat inkább saját letétben tartsák, ami azt jelenti, hogy a saját eszközeiket használják erre a célra ahelyett, hogy egy tőzsdén tárolnák azokat.