test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az indiai gazdaság Modi alatt (2. rész): Szembenézés a haladás árnyékával

A Narendra Modi vezetése alatt tett lenyűgöző előrelépések ellenére India gazdasági helyzete tele van kihívásokkal, amelyek kiemelik az ilyen gyors növekedés fenntartásának összetettségét. A gazdasági bővülés valóban meteorszerű volt, ugyanakkor súlyosbította az egyenlőtlenségeket, és rávilágított arra, hogy a gazdasági hajtóerők szűk bázisára való támaszkodás mennyire törékeny.

Modi gazdaságpolitikájának egyik legvitatottabb aspektusa a vagyon és a hatalom koncentrációja a vállalatok és milliárdosok egy kiválasztott csoportja körében, mint például Gautam Adani, akinek vagyona az egekbe szökött Modi hatalomra kerülésével párhuzamosan. Ez a jelenség aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, hogy az ilyen vagyonkoncentráció hosszú távon milyen következményekkel jár a gazdasági stabilitásra és a társadalmi egyenlőségre nézve.

Az ambiciózus digitális és infrastrukturális reformok, bár átalakító erejűek, nem nélkülözték a hátrányokat. A 2016-os hirtelen demonetizációs kezdeményezés, amelynek célja a feketepiaci pénzmozgás visszaszorítása volt, végül széles körű gazdasági zavarokat okozott, ami kisvállalkozások és hétköznapi polgárok millióit érintette. Továbbá, a digitális tranzakciók felé való könyörtelen nyomulás, bár innovatív, mégis kérdéseket vetett fel a magánélet védelmével, az adatbiztonsággal és a digitális szakadékkal kapcsolatban.

A foglalkoztatás továbbra is tartósan fennálló probléma, a hivatalos adatok 7% körüli munkanélküliségről szólnak, bár az alulfoglalkoztatottság és az informális foglalkoztatás összetettebb képet fest az ország munkanélküliségéről. Az indiai fiatalok jobb lehetőségek és életszínvonal felé törekvő lépései rávilágítanak arra, hogy sürgősen szükség van olyan politikákra, amelyek nemcsak a gazdasági növekedést ösztönzik, hanem azt is biztosítják, hogy ez értelmes foglalkoztatási kilátásokban is megmutatkozzon.

Ahogy India meghatározó erőként pozícionálja magát, és az elkövetkező években megelőzi a nagyobb gazdaságokat, nyilvánvalóvá válik Modi hivatali idejének kettős narratívája. Az optimizmus és a haladás tagadhatatlan, de ezek mellett erős egyenlőtlenségek és megoldatlan kihívások is léteznek, amelyek gondos navigációt igényelnek. Modi és India számára az előre vezető út a gazdasági növekedésre való törekvés és a befogadóbb, igazságosabb fejlődési modell előmozdításának szükségessége közötti egyensúly megteremtése, amely minden polgár igényeit és törekvéseit figyelembe veszi.

Narendra Modi Indiája lényegében válaszúton áll, hiszen lenyűgöző gazdasági eredményekkel büszkélkedhet, ugyanakkor szembesül a gyors növekedéssel járó feszültségekkel és egyenlőtlenségekkel. Modi gazdasági menetrendjének sikerét végső soron az fogja megítélni, hogy mennyire képes összehangolni ezeket az egymással versengő valóságokat, olyan jólétre törekedve, amely egyszerre dinamikus és olyan, amelyben sokan osztoznak, nem pedig csak néhányan.