Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az okos házasság – 1. rész

A sport és az üzleti terület egyesítése a pandémia okozta krízishelyzet menedzselésére

(Szakértőnk Palencsár Miklós az MPG-RISE alapítója, CEO Today Europe „Business Coaching Leader of the Year” díj nyertese, mentor, és Siklósi Gergely világbajnok, világkupa győztes, olimpiai ezüstérmes párbajtőröző.)

A sportolók világa mindig is fontos volt az üzletemberek számára. Bár sokszor direkt kapcsolatot nem lehet teremteni e két terület között, de az átjárhatóság több szakmai területen is egyértelmű. Ennek egyértelmű oka, hogy az üzleti életben és a sportban hasonló folyamatok jelennek meg, csak a sport területén minden sokkal gyorsabban és legtöbbször objektívebben mérhető. A COVID-19 időszak alatt különösen megfigyelhető volt, hogy azok a cégek, menedzserek, akik a sport területén már alkalmazott, bevált technológiákat, metodikákat, technikákat figyelik, áthelyezik az üzletbe és alkalmazzák azokat, sokkal nagyobb arányban kerültek ki győztesen a válságból. Így hát nem meglepő, hogy a komoly stratégiai változásban lévő üzleti döntéshozók egyre inkább vevők a sportból származó tapasztalatokra.

Original és Present személyiségek

A vírusválság olyan új kihívásokat hozott az üzleti szereplők számára, melyekkel korábban nem találkozhattak. Nyilván minden téma fontos, de azt is lehet látni, hogy a priorizálálás képessége még fontosabb, mint valaha. Ha az elsőszámú üzleti döntéshozókat nézzük, akkor legtöbbjük számára a legnagyobb meglepetést sokszor önmaguk és kulcsembereik válságra adott reakciója okozta. Sokan döntésképtelenné váltak, sokan azonnal hoztak meggondolatlan döntéseket, és nagyon kevés volt az a vezető, aki a helyzet ura tudott maradni. Mindezt annak ellenére kellett tapasztalniuk, hogy elvileg pénzt és időt is töltöttek saját menedzsereik megismerésével, sokszor tesztek, elemzések bizonyították, hogy az adott kolléga tökéletes lesz egy igazi krízis alkalmával.
„A legtöbb vállalkozás valóban megtett mindent az elmúlt időszakban, hogy megismerje alkalmazottait, főként menedzsereit. Azzal már vitatkoznék, hogy nem sajnálták rá a pénzt, mert azért igyekeztek az egyszerűbbeket megvásárolni. Viszont a világon elérhető tesztek zöme az USA-ból érkezik, ott lett kifejlesztve, ráadásul kimondottan elméleti úton keletkeztek. Nagyon kevés a valódi tapasztalattal, több ezer ember tesztelésén keresztül valóban bizonyított, nem párszáz fős fókuszcsoporton átcsúszott pszichológiai teszt. Ráadásul az USA-ból érkező tesztek szinte mindegyike a viselkedésre, nem pedig a személyiségre fókuszál, és ha igen, akkor nem tudja elkülöníteni az ORIGINAL személyiséget a PRESENT személyiségtől.”- magyarázza Palencsár Mikós a RISE Human Development System alapítója. Ami érthető, de mi a közvetlen összefüggés az üzletben alkalmazott pszichológiai tesztek és a 2020-21-es időszakban az üzleti döntéshozók részéről tapasztalható csalódottság között?
„A krízishelyzetben az ORIGINAL személyiségünk hozza meg döntéseinket, az vezet bennünket, a mindennapjainkat pedig a JELEN személyiségünkkel éljük. Nos, a JELEN személyiségünk tartalmazza az életünk során felvett, megtanult személyiségjegyeket. Ezek a krízishelyzetben eltűnnek, nem tudjuk alkalmazni, nem tudjuk előhívni őket, és ott állunk az ORIGINAL személyiségünk által nyújtott tulajdonságokkal. Vagyis ha egy vezető nincsen tisztában a kulcsemberei ORIGINAL személyiségével, akkor feltételezhetően nagy meglepetések fogják érni krízishelyzetben, váratlan szituációkban, és hát a rossz hír az, hogy az elkövetkezendő évek erről szólnak majd az üzletben.”-tette hozzá a mentor.

Sportolók és a krízis

Tehát az üzleti életben egyértelműen olyan krízishelyzet uralkodott és jelenleg is munkál, mely eddig nem ismert lépésekre, reakciókra készteti, kényszeríti az üzleti döntéshozókat. A válsághelyzeteket tanulni az átlagember számára nehéz, mert azok általában előrejelzés nélkül köszönnek be, és meglepi az egyszerű embert, még ha nagyon magas pozícióban ülő menedzserről is van szó. Teljesen más a helyzet a sportban. A krízis a sportolók életének szerves része, melyet van aki könnyebben, van aki nehezebben, de előbb-utóbb mindenképp el kell sajátítson ahhoz, ha nagy eredményeket akar elérni.
„Érdekes a krízishelyzetről beszélni, mert évről-évre átalakul a fogalma a fejemben. Igen korán kezdtem el sportolni, és már gyerekként egy komoly versenyszituációt megélni, szinte természetessé válik. Az igazi kihívás akkor jön, amikor felnőtt versenyzővé válik az ember, hiszen jönnek a komoly téttel bíró megmérettetések. Ezekre a profibb sportolók már tizenéves korban elkezdik képezni, edzeni magukat, hiszen ha valaki elbukik a felnőtt karrierje elején, onnan nagyon nehéz visszakapaszkodni. Vagyis elmondhatom, hogy a valódi krízis kezelésének alapszintje egy nemzetközi szinten jegyzett sportolónál alapkövetelmény. A kérdés mindig az, hogy ennek a krízisnek a kezelésében milyen profi szintre tud eljutni. Sokszor ez különbözteti meg a világelsőt a többi, amúgy szintén tehetséges, sokszor még tehetségesebb versenyzőtől.” – értékeli a krízishelyzettel kapcsolatos információkat Siklósi Gergely világbajnok, világkupagyőztes, olimpiai ezüstérmes párbajtőröző. Vagyis a sportolók már sokkal fiatalabb korukban kénytelenek szembesülni a krízissel, ami azt jelenti, hogy igen korán szembe kell nézniük saját magukkal, meg kell ismerni gyengeségeiket, erősségeiket, és komoly ütemben el kell kezdeni fejleszteni az önkritikát.
„Az egyértelmű, hogy minden sikernek az alapja az önkritika, saját magunk mélyre ható tökéletes ismerete. Ez nem azt jelenti, hogy minden gyengeségünket világgá kell kürtölni, de otthon a tükör előtt őszintének kell lennünk, különben egy fontos versenyszituációban blokkolunk le. Az is biztos, a legtöbb sportágban a huszonévesek vannak többségben. Az én sportágamban az elmúlt években történik a nemzedékváltás, ahol az új generációs fiatalok alkotják a világ elitjét, ami azt mutatja, hogy valóban nincs sok időnk a kíméletlen önkritikán alapuló felkészülésre. Egy sportoló számára a krízishelyzetek sokkal intenzívebben jelentkeznek, azok menedzselése sokszor egy-két másodperc alatt kell bekövetkezzen, mert különben elbukik.” – tette hozzá a sportoló. Ami persze egyértelműen jelzi, hogy ennek a tudásnak, tapasztalatnak az ismerete komoly erővel bírhat az üzleti életben, ahol azért nem pörögnek másodpercenként az események, és nagyon ritka, amikor egy-egy pár perces esemény dönt mindenről.

Palencsár Miklós (MPG-RISE)
Siklósi Gergely, párbajtőröző