Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az önkiszolgáló pénztárgépek be nem váltott ígérete, avagy a valóság ellenőrzése a kiskereskedelemben

Az önkiszolgáló pénztárgépek bevezetése az amerikai élelmiszerboltokban egykor a kiskereskedelem forradalmát ígérte – egy olyan világot, ahol a vásárlók elkerülve a hosszú sorokat a pénztáraknál, saját maguk olvassák be a megvásárolt áru kódját és rendezhetik annak kifizetését. De a valóság, amellyel ma szembesülünk, nem egészen felel meg ennek a nagyszerű elképzelésnek. A The Atlantic cikke a személyzet nélküli pénztárgépek hátrányait tárja fel, felfedve, hogy a kényelem, amit eladtak nekünk, nem mindig felel meg a beharangozott élménynek.

Az önkiszolgáló pénztárgépek megszegett ígérete

Az önkiszolgáló pénztárgépek által kínált lehetőségek kezdetben igen meggyőzőek voltak a rövidebb várakozási idővel, a csökkentett pénztári költségekkel, és így a hatékonyság növelésével. A kiskereskedők az önkiszolgáló kasszák bevezetésével lehetőséget láttak arra, hogy kevesebb személyzettel és költséggel is megfelelő vásárlói élményt biztosítsanak a vevőknek. Azonban a tapasztalatok alapján a ténylegesen jobb benyomás gyakran csak hiú ábránd maradt.

Az önkiszolgáló pénztárak nem mindig olyan gyors és problémamentes megoldást jelentenek, mint amilyennek hirdették őket. A vásárlók gyakran szembesülnek frusztráló pillanatokkal, amikor a kasszák nem ismerik fel az árucikkeket, vagy ha a túlterhelt bolti munkatársak segítségére kell várni. A technológia nem bombabiztos, és a karbantartás költséges lehet. Ennek eredményeként az önkiszolgáló pénztárgépek ígérete a munkaerőköltségek csökkentésére nem mindig valósul meg. A várakozásokkal ellentétben kevés bizonyíték van arra, hogy az önműködő pénztárgépes fizetés egyértelműen gyorsabb, mint a hagyományos, pénztáros által végzett munka. A gyorsaság, amit az önkiszolgáló pénztárgépek kínálnak nagyrészt pszichológiai alapú, mivel a képzett pénztárosok általában hatékonyabbak. Az önkiszolgálás kényelme így csalóka lehet.

Nem kívánt következmények

Az önkiszolgáló pénztárgépek bevezetése nem kívánt következményekkel járt a kiskereskedelemi szektorban. A kiskereskedelmi vezetők, akik igyekeztek takarékoskodni és növelni a rövid távú nyereségességet, arra használták fel ezt a lehetőséget, hogy az üzletekben csökkentsék a személyzet létszámát. Ez rendezetlenebbé tette az üzleteket, feltöltetlen polcokat eredményezett, és a vásárlók számára nehézséget okozott a termékek vagy a segítség megtalálása. Lényegében az önkiszolgáló pénztár hozzájárult a vásárlási élmény romlásához.

Lopás és biztonsági aggályok

Az önkiszolgáló pénztárgépek a lopásokkal kapcsolatos aggodalmakat is felvetették. A vásárlók saját maguk fizetik, illetve csomagolják be árucikkeket, ami akár akaratlanul is lehetőséget teremthet a lopásra, és az üzletekben a létszámhiányos állapot tovább súlyosbítja ezt a problémát. A jogtalan eltulajdonítástól való elrettentés leghatékonyabb módja, ha elhitetik a potenciális bolti tolvajokkal, hogy úgyis elkapják őket, de ez kihívást jelent, ha az alkalmazottak létszáma nem elégséges. A kiskereskedők, bár tisztában vannak ezekkel a gondokkal, nem beszélnek nyíltan az önkiszolgáló pénztárgépek szerepéről a lopásokban.

Az elrettentés externalizálása

Ahelyett, hogy a megfelelő személyzetbe fektettek volna be, az üzletek inkább áthárították a felelősséget azzal, hogy inkább elrettentik a vásárlókat az ilyen jellegű cselekedetektől. Ez viszont gyanakvást kelt a vevőkben, és nyomást gyakorol a hatóságokra, hogy jobban vegyék ki a részüket a kiskereskedelmi lopások megelőzéséből. Azonban a kiskereskedelmi bűnözés állítólagos megugrása a közelmúltban nem biztos, hogy olyan jelentős, mint amilyennek ábrázolják.

Szemléletváltás

Felismerve a személyzet nélküli pénztárgépek hátrányait, egyes kiskereskedők újra bevezetik az emberi munkaerőt a fizetési folyamatba. Az önkiszolgáló kasszák nagy valószínűséggel továbbra is fennmaradnak, mivel a létrejöttükhöz szükséges beruházás igen jelentős volt. Míg a Kroger tovább kísérletezik a pénztáros mentes üzletekkel, az eredmények azt sugallják, hogy a hagyományos fizetési modellre továbbra is szükség lesz.