test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az OPEC termelésnövelési terve

Amikor vasárnap összeültek a főbb olajtermelő országok tisztviselői, az volt a feladatuk, hogy stabilizálják a változékony piacokat azáltal, hogy megerősítik az olajkínálat korlátozása iránti elkötelezettségüket. Az OPEC Plus néven ismert, Szaúd-Arábia és Oroszország által vezetett csoport az elégedetlen termelőket, például az Egyesült Arab Emírségeket (EAE) is igyekezett megnyugtatni, utalva az olajtermelés növelésére vonatkozó jövőbeli engedélyekre.

A szaúdi fővárosban, Rijádban elért megállapodás nem meglepő módon igen összetett, mivel tükrözi a különböző érdekek egyensúlyának szükségességét. Az elsődleges cél az olajárak támogatása a termelés mélyreható csökkentésével, amely a jövő évre is kiterjed, ugyanakkor a megállapodás e csökkentések egy részének fokozatos kivezetését is előirányozza. Októbertől kezdve nyolc ország, köztük Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Irak olajtermelése 2025-ig havi lépésekben fog fokozatosan emelkedik. Szaúd-Arábia például azt tervezi, hogy 2025 végére közel napi 10 millió hordóra növeli a kitermelést a jelenlegi körülbelül kilencmillió hordóról. Ez a szint jelentősen elmarad Szaúd-Arábia napi 12 millió hordós kapacitásától. A megállapodás ugyanakkor egy kényes egyensúlyozás, tekintettel az OPEC Pluszon belüli különböző érdekekre, mégis a körülmények között a lehető legjobb eredménynek tekinthető.

Raad Alkadiri, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának energiabiztonsággal és éghajlatváltozással foglalkozó vezető munkatársa a megállapodást a „rövid távú piacirányítás” egyik üdvözítendő formájaként jellemezte, és kifejezte meggyőződését, hogy az olajpiacok kielégítőnek találják majd a megállapodást, mivel az OPEC Plus megőrzi a rugalmasságot, hogy a piaci feltételek változása esetén kiigazítsa stratégiáját. A rijádi találkozóról kiadott sajtóközlemény valóban hangsúlyozta, hogy „a havi emelések a piaci feltételek függvényében szüneteltethetők vagy visszafordíthatók”. Erről azonban a jelek szerint nem minden elemzőt győzött meg, hiszen egyesek úgy vélik, hogy a megállapodás nem megy elég messzire az olaj túlkínálatának kezeléséhez. A Goldman Sachs elemzői meglepődésüket fejezték ki a termeléscsökkentés feloldásának részletes tervét illetően, tekintettel a váratlanul magas kínálatról szóló jelentésekre. Hasonlóképpen, Gary Ross, a Black Gold Investors vezérigazgatója, veterán olajipari elemző is úgy vélte, hogy a megállapodás nem biztos, hogy enyhíti a befektetők aggodalmait az olajpiac stabilitásával kapcsolatban.

2022 vége óta az OPEC Plus egy sor összetett kibocsátáscsökkentést hajtott végre, amelyek célja az árak támogatása volt. Míg a legtöbb termelő ország betartotta a programot, néhányan, például az Egyesült Arab Emírségek és Irak, túllépték a termelési felső határt. Úgy tűnik, az Egyesült Arab Emírségek kitartása kifizetődött, mivel fokozatosan 300 000 hordó/napos emelést kapott a hivatalos felső határához. Az Egyesült Arab Emírségek jelentős beruházásokat hajtott végre nemzetközi partnereivel, például a ConocoPhillipsszel és a TotalEnergiesszel, hogy növelje termelési kapacitását, és azzal érvelt, hogy a felső határa irreálisan alacsony volt.

A jelenlegi ingadozások ellenére a Brent nyersolaj, a nemzetközi referenciaolaj pénteken 82 dollár körüli hordónkénti áron kelt el, azaz jelentősen alacsonyabban, mint Oroszország ukrajnai invázióját követően 2022-ben, de továbbra is elég magasan ahhoz, hogy jelentős nyereséget biztosítson az olyan nagy nyugati olajvállalatoknak, mint a Shell és az Exxon Mobil. Az olajtermelő országok azonban még ennél is magasabb árakra vágynak, hogy a fejlesztéseket és a szociális programokat finanszírozni tudják.

Az OPEC Pluson belüli bonyolult dinamika rávilágít a globális olajpiacok irányításának folyamatos kihívásaira. A közelmúltban létrejött megállapodás, bár nem tökéletes, stratégiai erőfeszítést jelent a közvetlen piaci igények és a hosszabb távú termelési célok közötti egyensúly megteremtésére, amelynek célja az olajtermelő országok gazdasági stabilitásának fenntartása egy összetett globális környezetben.