test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az UBS felvásárlása

A bankválság közepette a Credit Suisse-t valamivel több mint 3 milliárd dollárért adták el az egyik fő riválisának, a UBS-nek. Ezzel az elmúlt héten a bankokat sújtó tőzsdei vihar első nagy áldozata lett. A svájci kormány gyakorlatilag elajándékozta az ország egyik pénzügyi zászlóshajóját, mivel az üzlet keretében a pénteki 1,86 svájci frankos részvényárnál jóval alacsonyabb árat fizettek érte. A megállapodás egy több mint 9 milliárd eurónak megfelelő garanciát is tartalmaz, amely csökkenti az UBS-nek a felvásárlással járó kockázatait.

A felvásárló bank azonban biztosítékként egyfajta jogi pajzsot is akart, amely megvédi a jövőbeni követelésekkel szemben. Colm Kellenher, a UBS elnöke szerint a Credit Suisse munkatársai számára nehéz lesz az előttük álló új időszak, de arra a kérdésre vonatkozóan, hogy hány dolgozó veszíti el állását az intézkedés következtében, egyik hozzászóló sem adott konkrét választ. Kellenher leszögezte, hogy bankja a tranzakció után is „sziklaszilárd” marad, és hogy stratégiája ebben az új szakaszban az lesz, hogy „növeljük tőkénket”. A Credit Suisse befektetési banki részlegét, amely az elmúlt években a legtöbb gondot okozta és amely több botrányban is érintett volt, ezzel pedig beárnyékolta a bank hírnevét, leépítik.

Néhány morzsa

Kellenher a részletek között elmondta, hogy a Credit Suisse befektetési banki egységének méretét, amely az elmúlt években a legtöbb problémát idézte elő és több a jóhírét beárnyékoló botrányban is érintett volt, csökkenteni fogják. A befektetési banki tevékenység „csak maximum a 25%-át fogja kitenni a bank eszközeinek” – mondta a UBS elnöke. Azt is jelezte, hogy a Credit Suisse First Boston, a pénzintézet befektetési ágazata az Egyesült Államokban továbbra is működni fog. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ez a művelet nagy sikert arasson” – biztosította a vezető.

A Credit Suisse mostanában fekete hetet élt át a tőzsdén, miután a befektetők és az ügyfelek bizalmát is elvesztette. Részvényei 26%-ot estek, és a szabályozók és a felügyelők attól tartottak, hogy ez a zuhanás megbízható életképes terv hiányában folytatódni fog. Ez a legjobb módja a „bizalom helyreállításának, mivel ez a megoldás nemcsak Svájc, hanem az egész globális pénzügyi rendszer stabilitása szempontjából döntő jelentőségű” – mondta Alain Berset, svájci elnök a sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt a két bankóriás elnöke, Colm Kelleher a UBS, illetve Axel Lehmann a Credit Suisse részéről. Karin Keller-Sutter pénzügyminiszter a maga részéről kijelentette, hogy „a Credit Suisse csődje helyrehozhatatlan gazdasági károkat okozhatott volna. Ezért Svájcnak felelősséget kell vállalnia a határain túl is.”