test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az új-zélandi turisztikai kísérlet

A kormány által a családi utazáshoz biztosított 500 eurós, adóból levonható utalványok, kedvezmények a szállodákra és a repülőjegyekre, és nincs karantén kötelezettség a külföldi látogatók számára? Minden ország másképp próbálja elősegíteni a turizmust különböző intézkedésekkel, amelyekről majd a gyakorlatban derül ki, hogy mennyire életképesek. Új-Zélandon a négynapos munkahét bevezetését fontolgatta a kormány, hogy ezzel is ösztönözze a belföldi turizmust és általában az ország gazdaságát.

Két éve egy érdekes kezdeményezést jelentett be Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern, aki a fél világnak mutatott jó példát a koronavírusválság megfelelő kezelésével. A bolygó egyik legszigorúbb megközelítése a korlátozások tekintetében volt a siker kulcsa, mivel a határokat teljesen lezárta amint kiderült, hogy a járvány előrehaladott állapotban van. Emellett 14 napos karantént rendelt el az országba érkező összes utazóra, legyen az belföldi vagy külföldi. Nem engedte meg, hogy a kikötőibe sétahajók kikössenek, és ahogy a vírus lecsengett, társadalmi buborékokat hozott létre az emberek kis csoportjai között.

Négy nap, hosszabb hétvégék

Apránként sikerült tehát kordában tartania a betegséget, és egy sor innovatív intézkedéssel akarta újraéleszteni a gazdaságot és a turizmust. Ilyen volt például a munkahét négynaposra csökkentése. Tudni kell, hogy az ország turizmusa közvetlenül a bruttó hazai termék (GDP) 5,6%-át, közvetve pedig 4,3%-át adja, ami az alkalmazottak számát tekintve közel 200 ezer munkavállalót jelent. Más megközelítésből nézve, minden 100 alkalmazottból nyolc ebben a szegmensben dolgozik.

Ezért Ardern felszólította az ágazat munkáltatóit, hogy fontolják meg a munkanapok csökkentésének lehetőségét, ami több szabadidőt biztosít a családoknak, elősegítve a belföldi turizmust, és elősegíti a barátokkal való szórakozást is, ami ilyen hosszú bezártság után mindenkinek előnyös lenne. A miniszterelnök a Facebookon közzétett videóban kérte a nyilvánosságot, hogy tegyenek javaslatokat a gazdaság javítására.

A turizmus újraélesztése

Az idegenforgalmi ágazat üdvözölte a javaslatot, hiszen erősen megszenvedte a határzár miatt kieső külföldi turisták hiányát. Ardern emellett rugalmasságról is beszélt a munkaidő-csökkentés megvalósításában, akár négy napos munkarendre való áttéréssel, akár több munkaszüneti nap beillesztésével a naptárba. Másrészt Új-Zéland azt is fontolgatta, hogy turisztikai folyosót hoz létre Ausztráliával, az egyik olyan országgal, amellyel a legjobb intézményi, kereskedelmi és turisztikai kapcsolatai vannak, mivel ők az első számú piaci szereplők ezen a területen.

Az ausztrálok adták és adják az Új-Zélandra érkező nemzetközi vendégek mintegy 40%-át, így ők jelentik az elsődleges célközönséget is, mivel az ausztrál turizmus 15%-a irányul ebbe az országba. Ez lett a „Tran-Tasmán utazási buborék”. Más szóval egy olyan buborékot hoztak létre, amely csak a két ország állampolgárai között tette lehetővé a szabad utazást, tekintettel a koronavírusos megbetegedések számára, ami mindkét országban kedvezően alakult.

A mai helyzet

Az Új-Zélandra utazóknak szeptember 13-tól már nem kell érvényes oltási bizonyítvánnyal rendelkezniük az országba való belépéshez. Jacinda Ardern az ország miniszterelnöke bejelentette, hogy elérkezett az ideje annak, hogy megszorító intézkedések nélkül éljék az életüket. Az államfő hangsúlyozta: A járvány kezelése tekintetében mérföldkőhöz érkeztek, ugyanis ahelyett, hogy azt éreznék, a Covid dönti el, mi történik velük, az életükkel és a jövőjükkel, visszaveszik az irányítást. Nyilvánvalóan ezek az intézkedések a turizmusra nézve pozitívan hatnak és ezzel együtt a gazdaság fellendülésében is szerepet játszanak. Kimondhatjuk, Új-Zéland jó úton jár.