Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az üzleti termelékenység növelése januárban: Európai körkép

Az új esztendő kezdetével a vállalkozások Európa-szerte készülnek arra, hogy növeljék a termelékenységüket és jól indítsák az évet. A január egyedülálló esélyt kínál a vállalatok számára az előttük álló év alapvető irányvonalának meghatározására, és a statisztikák is azt mutatják, hogy sokan élnek ezzel a lehetőség.

1. Újévi fogadalmak hatása

Január gyakran egyet jelent az újévi fogadalmakkal, és ez alól a cégek sem kivételek. Egy nemrégiben készült felmérés szerint az európai vállalkozások 60%-a tűzött ki a termelékenységgel kapcsolatos célkitűzéseket januárban a munkafolyamatok racionalizálásától kezdve az erőforrások optimalizálásáig. A hatékonyságra való összpontosítás pedig jelentős előnyökkel járhat majd az egész év során.

2. A távmunka tovább fejlődik

A világjárvány örökre megváltoztatta a munkával kapcsolatos alapvetéseket, és ez alól Európa sem jelentett kivételt. A távmunka továbbra is számottevő tényező az üzleti termelékenység szempontjából, mivel az európai vállalatok 72%-a kínál ilyen jellegű rugalmas munkavégzési lehetőségeket. Ez pedig a virtuális együttműködési eszközök számának növekedéséhez vezetett, és ma már a vállalkozások 64%-a alkalmaz fejlett kommunikációs platformokat a távmunka megkönnyítésére.

3. Automatizálás és mesterséges intelligencia integráció

Az automatizálás és a mesterséges intelligencia (AI) forradalmasítja az üzleti működést. Európában a vállalatok 55%-a fektet be AI-alapú megoldásokba, hogy egyszerűsítsék az ismétlődő feladatokat és javítsák a döntéshozatalok minőségét. Ez a technológiai beruházás nemcsak fellendíti a termelékenységet, hanem lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy a magasabb értékű tevékenységekre összpontosíthassanak.

4. Munkavállalói jólét

A termelékenység szorosan összefügg a munkavállalók jólétével. Az európai cégek egyre inkább felismerik ennek a kapcsolatnak a fontosságát, ezért már 76%-uk kínál wellness-programokat, illetve rugalmas időbeosztást alkalmaznak a munkaerő támogatása érdekében. A boldog, egészséges alkalmazottak elkötelezettebbek, és termelékenyebb munkavégzést folytatnak.

5. Fenntartható gyakorlatok

A fenntarthatóság egyre nagyobb gondot okoz az üzleti világban, és jelentős hatással lehet a termelékenységre. Európa élen jár e téren, mivel a vállalatok 80%-a beépíti a fenntartható gyakorlatokat a működésébe. Ezek a kezdeményezések nemcsak csökkentik a környezetre gyakorolt hatást, hanem gyakran költségmegtakarítást eredményeznek, és nem utolsó sorban öregbítik a márka hírnevét is.

6. Az ellátási lánc optimalizálása

A hatékony ellátási lánc menedzsment kulcsfontosságú a vállalkozások számára Európában is. A legfrissebb adatok szerint a régió vállalatainak 68%-a fektet be az ellátási lánc optimalizálásába, hogy csökkentse az átfutási időt és minimalizálja a fennakadásokat. Ez a proaktív megközelítés növeli a termelékenységet azáltal, hogy biztosítja az áruk és anyagok zökkenőmentes áramlását.

7. Adatvezérelt döntéshozatal

Az adatvezérelt döntéshozatal egyre inkább elterjedőben van, az európai vállalkozások 70%-a használ különböző elemzéseket stratégiájuk megalapozására. Ez lehetővé teszi számukra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, optimalizálják a folyamatokat és gyorsan alkalmazkodjanak a változó piaci feltételekhez.

A január kulcsfontosságú hónap az európai vállalkozások számára, mivel megteremtheti az alapokat az előttük álló termékeny évhez. A célokra való összpontosítással, a távmunka elfogadásával, a mesterséges intelligencia integrálással, az alkalmazottak jólétének előtérbe helyezésével, a fenntartható gyakorlatok elfogadásával, az ellátási láncok optimalizálásával és az adatközpontú döntések meghozatalával az európai vállalatok sikere szinte garantált. A megfelelő stratégiák mellett 2024 a figyelemre méltó termelékenység és növekedés éve lesz a kontinens vállalkozásai számára.