test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Befektetni Oroszországban / Szárnyal a Snapchat / Részvények lejtmenete

Úgy tűnik, hogy nincs túl sok politikai szimpátia az orosz rendszerhez kötődő befektetők iránt. A Snapchat felhasználói bázisa gyorsabban növekszik, mint a Facebooké. A részvények a Wall Streeten és külföldön is folytatják lejtmenetüket. Három történet, amiket ezen a héten követtünk.

Külföldi befektetők elzárva Oroszországtól

A Nyugat Oroszország elleni szankcióinak a célja az volt, hogy elszigetelje az országot a nemzetközi pénzügyi rendszertől, de voltak járulékos károk is, amik azokat nemzetközi kereskedőket sújtották, akik Oroszországban fektettek be. Az orosz vállalatok részvényeivel rendelkező befektetőket a bevezetett szankciók következményeként teljesen elvágták a vagyonuktól. Erre azért kerülhetett sor, mert az eredeti amerikai és európai uniós szankciók egy része Putyin határozott válaszlépéséhez vezetett, elsősorban az oroszországi székhelyű intézmények külföldi devizatranszferének megtiltásához. Ez gyakorlatilag befagyasztotta a befektetők vagyonát Oroszországon belül, és nincs mód arra, hogy kijuttassák azokat. Egy rövid időre nehéz választás elé kerültek: vagy teljesen kivonulnak az orosz piacról (ezt követelte sok ország), vagy megtartják a vagyonukat, de anélkül, hogy bármi garancia lenne arra, hogy valaha is újra hozzáférhetnek. Április végén Alekszej Zabotkin, az orosz jegybank alelnöke egy sajtótájékoztatón jelezte, hogy Oroszország lassan enyhíteni fogja a tőkeellenőrzést, ha a piac stabilizálódik. Így azok a befektetők, akik úgy döntöttek, hogy Oroszországban maradnak, kénytelenek kivárni, hogy újra hozzáférhessenek a pénzükhöz. Mindezek után úgy tűnik, hogy nincs túl sok politikai szimpátia azon befektetők iránt, akik úgy döntöttek, hogy az orosz rendszerhez kötődnek.

A Snapchat megelőzi a Twittert

A közösségi média szinte minden aspektusa trendi. Maguk a platformok egyik nap még jelen vannak, a másik nap már nem, és soha többé nem térnek vissza (lásd: Tumblr). Hasonlóképpen a közösségi médiába befektetők is lehetnek ugyanolyan divatosak, mint az ezeket a platformokat benépesítő tinédzserek. A Snapchatet kezdetben alig tartották többnek, mint egy magánjellegű/szemérmetlen képek küldésére szolgáló alkalmazást, de népszerűsége olyannyira megugrott, hogy a Facebook óta a legnagyobb technológiai tőzsdei bevezetést élte meg. De alig néhány hónappal később a gyenge teljesítménye miatt sokan azt hitték, hogy csak egy hatalmas fellángolás volt, aminek máris bukás a vége. Most pedig azt látjuk, hogy platform újra népszerű lett. Íme, hogyan kormányozta jó irányba a hajót az alkalmazás anyavállalata, a Snap. Nagy összegeket fektettek be a digitális hirdetési üzletágukba, és biztosabbá tették a pénzügyeiket (több bevétel, kevesebb pénzkivonás). A kiscsoportos szövegekre és a privát, biztonságos üzenetekre való összpontosításuk vonzó volt, és az alkalmazás ma már több mint 100 millióval több felhasználóval büszkélkedhet, mint a Twitter. Talán a legfontosabb, hogy a felhasználói bázisa gyorsabban növekszik, mint a Facebooké, és ennek a növekedésnek nagy része a fiatal korosztályok körében való népszerűségének köszönhető. Az eMarketer szerint a Snapchatnek több tizenéves és húszas éveik elején járó amerikai felhasználója van, mint a TikToknak, a Twitternek, a Facebooknak vagy az Instagramnak. A Snap bebizonyította, hogy a közösségi médiaplatformok nem csak felemelkednek, majd visszaesnek, ezzel reményt mutatva a küszködő vállalatok számára.

Részvények esése

A részvények a Wall Streeten és külföldön is folytatják lejtmenetüket, mivel a Kínából származó friss adatok újabb aggodalmakat keltettek a világgazdaság kilátásaival kapcsolatban a magas infláció, az emelkedő kamatok és a folyamatos ellátási lánc zavarai miatt már amúgy is óvatos befektetőkben.
Az S&P 500 index is esett a múlt héten, és ezzel egy öt hete tartó tendencia részese lett, amely már közel 14 százalékos csökkenést okozott. Kína exportja is jelentősen lelassult áprilisban, mivel az országban a munkabeszüntetések miatt több millió dolgozó maradt otthon. A kínai acélexport, amely a globális növekedés barométere, az S&P Global piackutató cég elemzői szerint nem valószínű, hogy májusban sokat javulna. A Wall Street visszavonulása a nemzetközi piacok erőteljes esését követte. A Stoxx Europe 600 1,8 százalékkal esett, míg a hongkongi Hang Seng index 3,8 százalékkal csökkent. A részvények árfolyamai az elmúlt hetekben csökkentek, mivel a befektetők a magasabb kamatlábakkal – amelyeket a Federal Reserve márciusban kezdett el emelni a nulla közeli szintről – és az ellátási lánc további zavarai miatt kialakult helyzettel küzdenek. Az S&P 500 az ötödik egymást követő héten esik, ami 2011 júniusa óta a leghosszabb veszteségsorozat.

Az Egyesült Államokban is aggodalomra adnak okot a munkaerő-felvételre vonatkozó legfrissebb adatok, mivel nem tudni, hogy a Fed hogyan fog továbblépni a monetáris politika szigorításával. A Wall Street egész héten ingadozott, az indexek lendületes nyereségek és veszteségek között ingadoztak, az államkötvényhozamok pedig 3 százalék feletti szinteket értek el.