test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Béremelés: A Tesla részvényesei megerősítik Musk 45 milliárd dolláros fizetését

A Tesla részvényesei elsöprő bizalmi szavazással erősítették meg Elon Musk vezérigazgató vitatott, 45 milliárd dollárt meghaladó fizetését. A döntés azután született meg, hogy egy jogi kifogás eredetileg érvénytelenítette a díjat. A szavazás, amelyet a Tesla éves közgyűlésén tartottak a texasi Austinban található központban, aláhúzza a részvényesek Musk vezetésébe vetett bizalmát, és befolyásolhatja a korábban érvénytelenített díj bírósági felülvizsgálatát is.

Az elsősorban részvényopciókból álló bércsomagot sokan kulcsfontosságúnak tartják ahhoz, hogy Musk megőrizze vezetői pozícióját a Teslánál. Ezzel szemben a szavazás csalódást okozott azoknak a befektetőknek, akik a vezetők elszámoltathatóságát és a mértéktelen bércsomagok visszafogását szorgalmazták. Egyesek kritizálták, hogy a díj negatív precedenst teremt a vezetői javadalmazás terén, és aggodalmukat fejezték ki az ilyen magas javadalmazási csomagok vállalatirányításra és elszámoltathatóságra gyakorolt hatásaival kapcsolatban. A szavazást követően Musk megerősítette elkötelezettségét a Tesla mellett, és válaszolt a részvényesek esetleges távozásával kapcsolatos aggodalmaira. Ez az elkötelezettség tükröződött a Tesla részvényeiben, amelyek a hivatalos bejelentés előtt tovább emelkedtek. A megerősítés hátterében Kathaleen St. J. McCormick, a delaware-i bíróság kancellárjának döntése áll. Januárban a részvényesek oldalára állt, akik azzal érveltek, hogy a 2018-as bércsomag túlzottan bőkezű volt. Az igazgatótanács második szavazás kiírásáról szóló döntése a kancellárnak a Muskkal személyes és pénzügyi kapcsolatban álló igazgatótanácsi tagok összeférhetetlenségével kapcsolatos aggályait volt hivatott kezelni.

Az erős részvényesi támogatás ellenére jogi szakértők továbbra is szkeptikusak a szavazásnak a folyamatban lévő jogi csatára gyakorolt hatásával kapcsolatban. Megjegyzik, hogy bár a szavazás erősíti a Tesla ügyét, nem garantálja a vállalat javára történő döntést. A megerősített bérmegosztás jelentős, tekintettel Musk jelentős részesedésére a Teslában. Jelenleg a vállalat 20,5 százalékát birtokolja, ez a részesedés pedig kulcsfontosságú a Tesla stratégiai iránya feletti befolyásának fenntartásában. A részvényesek ezenfelül azt is jóváhagyták, hogy a Tesla cégbejegyzését Texasba helyezzék át, ami a delaware-i bíróságok kedvezőtlen bánásmódjára adott reakciónak tekinthető. Ez a változás azonban nem befolyásolja a Delaware-ben folyó jogi eljárásokat, és a közgyűlésen a részvényesek elutasították azt a javaslatot is, amely megakadályozta volna, hogy a Tesla beavatkozzon a szakszervezeti törekvésekbe. A kompenzációs szavazás polarizálta a Tesla befektetői bázisát. A támogatók Muskot látnoknak tekintik, aki forradalmasította az autóipart, és ez az ami indokolja a jelentős fizetést. Robyn Denholm, a Tesla igazgatótanácsának elnöke azzal érvelt, hogy Musk vezetése jelentősen növelte a részvényesi értéket, ami szükségessé teszi a javadalmazási ígéretek teljesítését.

A Tesla piaci értékelése egyébként drámaian ingadozott az elmúlt években, 2021-ben 1,2 billió dolláron tetőzött, majd 580 milliárd dollár körüli összegre esett vissza. A 2018-as bércsomag ambiciózus pénzügyi célok elérésétől függött, amelyeket a Tesla teljesített, ami megerősítette a Musk jutalmazása melletti érveket.

Miközben Musk fizetésének megerősítése a részvényesek erőteljes támogatását mutatja, rávilágít a vállalati vezetői ösztönzők és a szélesebb körű irányítási normák közötti folyamatos feszültségekre. A jogi kihívások kimenetele tovább fogja meghatározni az egyensúlyt az előrelátó vezetés jutalmazása és a vállalati elszámoltathatóság fenntartása között.