test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Bezárnak az amerikai fogadási piacok?

Az Egyesült Államokban a fogadások területe meglehetősen széles skálán mozog, a sport- és lottójátékoktól a pénzügyi kereskedésig terjed, de még az egyéni részvényekre, kötvényekre és árukra is lehet fogadni. A legjelentősebb fogadási forma – az amerikai választások – azonban hamarosan szigorú szabályozási korlátozásokkal néz szembe.

Az árutőzsdei határidős ügyletek kereskedelmével foglalkozó bizottság (CFTC) a kereskedelmi előrejelző piacokon belüli választási fogadások betiltását javasolta. A szabályozás célkeresztjébe kerültek azok a piacok, amelyek lehetővé teszik, hogy magánszemélyek fogadásokat kössenek különböző eredményekre, többek között a 2024-es elnökválasztásra. A CFTC új szabálya kiterjesztené hatáskörét a választásokon túli témák széles körére vonatkozó kereskedési tilalomra.E szabályozási törekvés ellenére a „jósdapiacok” aktívan támadják a korlátozásokat a bíróságon. Ezek a piacok azonban már régóta nemcsak a közhangulat értékes forrásaként, de a hagyományos közvélemény-kutatási és gazdasági modelleket kiegészítő meglátásokkal is szolgálnak. Bár a piaci árak elemzésekor természetesen mindig indokolt némi szkepticizmus, az előrejelző piacok mégis egyedülálló perspektívát nyújtanak, különösen a választási években. A CFTC által javasolt szabály célja azonban a kereskedelmi előrejelzési piacokon történő választási fogadások végleges betiltása és az egyéb megengedett tárgyi körének korlátozása. Rostin Behnam elnök aggodalmát fejezte ki e piacok gyors növekedése miatt, és hangsúlyozta a választások integritásának és a demokratikus folyamat védelmének szükségességét. Az új szabály kiterjedne még a kevésbé jelentős eseményekre is, például a díjátadókra és a sporteseményekre is, tágan a „szerencsejátékok” közé sorolva azokat. Summer Mersinger „arcátlan túlkapásnak” nevezte a javaslatot, amely mindenképpen jelentős felülvizsgálatot igényel.

A fogadás számos formában népszerű és legális tevékenység az Egyesült Államokban. Az állami kormányok felügyelik a lottójátékokat és szabályozzák az online sportfogadást. A kereskedelmi előrejelzési piacok azonban, más pénzügyi piacokhoz hasonlóan, szövetségi hatáskörbe tartoznak. A Dodd-Frank törvény már tiltja a közérdek ellenesnek ítélt eseményekre, például a terrorizmusra és a háborúra vonatkozó kereskedelmet. Az új szabály célja többek között e tilalmak kiterjesztése. Amíg a CFTC mérlegel, a PredictIt-hez hasonló előrejelző piacok azonban továbbra is működnek. A Victoria University of Wellington és az Aristotle, egy amerikai politikai tanácsadó cég által irányított PredictIt a CFTC jogi kihívásaival nézett szembe, de bírósági végzés alapján továbbra is működik. A PredictIt fogadási trendjei jelenleg szoros versenyt mutatnak Biden elnök és Donald Trump volt elnök között, bár a legtöbb hagyományos felmérésben már Trump vezet. Az Iowai Egyetem oktatási előrejelző piaca Biden győzelmét jósolja, és mentesül a CFTC kereskedelmi piacra vonatkozó szigorítása alól. Más offshore piacok, mint a Polymarket, amelyek elfogadják a kriptopénzeket, valamint a nemzetközi fogadási oldalak Nagy-Britanniában és Kanadában azonban merőben más tendenciákat mutatnak és gyakran Trumpnak kedveznek. Ezek a platformok azonban nem elérhetők az amerikai lakosok számára, ami így korlátozza hasznosságukat a hazai elemzéshez. A Kalshi, egy másik kiemelkedő előrejelzési piac, szabályozott amerikai pénzügyi tőzsdeként működik. Annak ellenére, hogy nem kapott engedélyt a választási piacok működtetésére, a Kalshi továbbra is számos fogadási lehetőséget kínál gazdasági és társadalmi eseményekre.

A CFTC célja, hogy az év végéig véglegesítse új szabályát, amely potenciálisan leállítja a PredictIt-en a választási fogadásokat, és megakadályozza a Kalshi-nál. Ez a szabályozási nyomás azonban a fogadási tevékenységet offshore-ba terelheti, ahol nehezebb nyomon követni, és ahol tudományos és újságírói célokra kevésbé hasznos.

Behnam elnök hangsúlyozta a szigorú amerikai szabályozás fontosságát a befektetők, a választók és a demokrácia védelme érdekében, még akkor is, ha ez azzal a kockázattal jár, hogy a fogadásokat a kevésbé szabályozott offshore piacokra terelik. Bár a szabályozás mögötti érzés érthető, továbbra is remélhető, hogy az amerikai választási előrejelzési piacok továbbra is szilárd és érzékeny szabályozási keretek között működhetnek, és még évekig értékes betekintést nyújthatnak.