Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Bitcoin szennyezés

Bármennyit is tudsz a kriptovalutákról, mégis meglepődhetsz, hogy a környezetvédők határozottan ellenzik ezeket a banki alternatívákat. Ennek az oka, hogy sok – ha is nem mindegyik – kriptovaluta hatalmas mennyiségű energiát fogyaszt. A New York Times nemrégiben számolt be arról, hogy az Egyesült Államok hét legnagyobb Bitcoin-bányászati vállalata majdnem annyi áramot használ, mint Houston összes otthona.

Houston az Egyesült Államok negyedik legnépesebb városa. A Bitcoin-bányászok azért fogyasztanak ennyi áramot, mert nagy teljesítményű, energiaigényes számítógépeket használnak a valuta egységeinek létrehozásához és nyomon követéséhez. Ez a magyarázat túlságosan leegyszerűsített, de egy valuta „bányászata” azt jelenti, hogy a számítógépek hihetetlenül bonyolult matematikai képleteket oldanak meg annak érdekében, hogy a Bitcoin valuta egységei a piacra kerüljenek. Ezek a számítógépek olyannyira energiaigényesek, hogy Kína 2021-ben betiltotta a kriptovaluták bányászatát.

Ami mindenkit aggaszt – már akit érdekel a környezetvédelem -, hogy ez a fajta bányászati gyakorlat világszerte a szén-dioxid-kibocsátás hatalmas növekedését okozza. Májusban hozták nyilvánosságra azt a szakértői becslést, amely szerint a Bitcoin évente mintegy 150 terawattóra áramot fogyaszt, többet, mint Argentína 45 millió fős lakossága. Ezek a hatások nemcsak globális szinten érezhetők, hanem a helyi közösségeket is károsítják. Vegyük Texas példáját. Az ottani elektromos hálózat az utóbbi időben többször is küzdött üzemzavarral, mivel télen és nyáron is egyaránt képtelen volt lépést tartani a fogyasztói igényekkel. Bár ennek a hibának számos oka lehet, egyesek szerint a kriptobányászat túlterheli a texasi áramhálózatot.

Szenny, de nem bűnözés

Az egész megpróbáltatás talán legaggasztóbb aspektusa az, hogy a Bitcoin-bányászattal foglalkozó cégek rendkívül nagy ütemben növelik kapacitásukat, és ezáltal energiafogyasztásukat. A hét legnagyobb amerikai vállalat annyi áramot használ fel, mint Houston városa – derült ki a Bitcoin energiafogyasztást vizsgáló kongresszusi demokraták által végzett vizsgálatból. A kongresszus a hét legnagyobb cégtől kérte be az adatokat -beleértve az energiafelhasználást is -, és ezeket a számadatokat használták fel a bizonyítékok összeállításához és a jövőbeli politikai irányvonal kialakításához. Minden egyes vállalat szolgáltatott adatokat a fogyasztásáról, és mindegyikük elmondta azt is, hogy gyors terjeszkedést tervez. A Marathon Digital Holdings például arról számolt be, hogy februárban 33 000 nagy teljesítményű számítógépet, „bányász fúrótornyot” üzemeltetett, ami a 2021 év eleji 2000-hez képest irdatlan mennyiség. És ha ez nem lenne elég, ezt a szám a 2023 év elejére 199 000 fúrótoronyra kívánja emelni, ami két év alatt csaknem százszoros növekedést jelent. Amit még tudni kell, hogy ez a vállalat a legpiszkosabb forrásból, egy montanai szénerőműből szerzi be az energiát. Bár a cég bejelentette, hogy a szén-dioxid-semlegesség felé való elmozdulás érdekében fenntarthatóbb energiaforrásokkal rendelkező helyszínekre helyezi át tevékenységét, azonban nem közölt részleteket arról, hogy ezek hol lesznek.

Összességében a hét legnagyobb amerikai kriptomining vállalat a közeljövőben 230 százalékos kapacitásbővítésre számít. A bányászok Kína 2021-es bekeményítése miatt az Egyesült Államokra fogadnak, és az USA jelenleg a kriptomininghez használt számítási teljesítmény 37 százalékát teszi ki. Jelenleg ezek a cégek betartják a törvényt, de világossá vált, hogy a helyi és szövetségi kormányoknak védelmi intézkedéseket kell bevezetniük azért, hogy az egyszerű fogyasztók ne viseljék el a végső soron haszontalan, energiaigényes pénznyerés terhét.