test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Bitcoin szennyezés

Bármennyit is tudsz a kriptovalutákról, mégis meglepődhetsz, hogy a környezetvédők határozottan ellenzik ezeket a banki alternatívákat. Ennek az oka, hogy sok – ha is nem mindegyik – kriptovaluta hatalmas mennyiségű energiát fogyaszt. A New York Times nemrégiben számolt be arról, hogy az Egyesült Államok hét legnagyobb Bitcoin-bányászati vállalata majdnem annyi áramot használ, mint Houston összes otthona.

Houston az Egyesült Államok negyedik legnépesebb városa. A Bitcoin-bányászok azért fogyasztanak ennyi áramot, mert nagy teljesítményű, energiaigényes számítógépeket használnak a valuta egységeinek létrehozásához és nyomon követéséhez. Ez a magyarázat túlságosan leegyszerűsített, de egy valuta „bányászata” azt jelenti, hogy a számítógépek hihetetlenül bonyolult matematikai képleteket oldanak meg annak érdekében, hogy a Bitcoin valuta egységei a piacra kerüljenek. Ezek a számítógépek olyannyira energiaigényesek, hogy Kína 2021-ben betiltotta a kriptovaluták bányászatát.

Ami mindenkit aggaszt – már akit érdekel a környezetvédelem -, hogy ez a fajta bányászati gyakorlat világszerte a szén-dioxid-kibocsátás hatalmas növekedését okozza. Májusban hozták nyilvánosságra azt a szakértői becslést, amely szerint a Bitcoin évente mintegy 150 terawattóra áramot fogyaszt, többet, mint Argentína 45 millió fős lakossága. Ezek a hatások nemcsak globális szinten érezhetők, hanem a helyi közösségeket is károsítják. Vegyük Texas példáját. Az ottani elektromos hálózat az utóbbi időben többször is küzdött üzemzavarral, mivel télen és nyáron is egyaránt képtelen volt lépést tartani a fogyasztói igényekkel. Bár ennek a hibának számos oka lehet, egyesek szerint a kriptobányászat túlterheli a texasi áramhálózatot.

Szenny, de nem bűnözés

Az egész megpróbáltatás talán legaggasztóbb aspektusa az, hogy a Bitcoin-bányászattal foglalkozó cégek rendkívül nagy ütemben növelik kapacitásukat, és ezáltal energiafogyasztásukat. A hét legnagyobb amerikai vállalat annyi áramot használ fel, mint Houston városa – derült ki a Bitcoin energiafogyasztást vizsgáló kongresszusi demokraták által végzett vizsgálatból. A kongresszus a hét legnagyobb cégtől kérte be az adatokat -beleértve az energiafelhasználást is -, és ezeket a számadatokat használták fel a bizonyítékok összeállításához és a jövőbeli politikai irányvonal kialakításához. Minden egyes vállalat szolgáltatott adatokat a fogyasztásáról, és mindegyikük elmondta azt is, hogy gyors terjeszkedést tervez. A Marathon Digital Holdings például arról számolt be, hogy februárban 33 000 nagy teljesítményű számítógépet, „bányász fúrótornyot” üzemeltetett, ami a 2021 év eleji 2000-hez képest irdatlan mennyiség. És ha ez nem lenne elég, ezt a szám a 2023 év elejére 199 000 fúrótoronyra kívánja emelni, ami két év alatt csaknem százszoros növekedést jelent. Amit még tudni kell, hogy ez a vállalat a legpiszkosabb forrásból, egy montanai szénerőműből szerzi be az energiát. Bár a cég bejelentette, hogy a szén-dioxid-semlegesség felé való elmozdulás érdekében fenntarthatóbb energiaforrásokkal rendelkező helyszínekre helyezi át tevékenységét, azonban nem közölt részleteket arról, hogy ezek hol lesznek.

Összességében a hét legnagyobb amerikai kriptomining vállalat a közeljövőben 230 százalékos kapacitásbővítésre számít. A bányászok Kína 2021-es bekeményítése miatt az Egyesült Államokra fogadnak, és az USA jelenleg a kriptomininghez használt számítási teljesítmény 37 százalékát teszi ki. Jelenleg ezek a cégek betartják a törvényt, de világossá vált, hogy a helyi és szövetségi kormányoknak védelmi intézkedéseket kell bevezetniük azért, hogy az egyszerű fogyasztók ne viseljék el a végső soron haszontalan, energiaigényes pénznyerés terhét.