Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Christie’s: The Show Must Go On

A nagyra becsült aukciósház, amely a bőség és az exkluzivitás szinonimája, múlt csütörtökön kiberbiztonsági rémálomba keveredett, amikor hackerek behatoltak a hivatalos weboldalára. A „technológiai biztonsági problémaként” leírt betörés nemcsak a Christie’s online jelenlétét tette tönkre, hanem az ultragazdag ügyfélkör bizalmas adatainak biztonságával kapcsolatban is aggodalmat keltett.

A zűrzavar ellenére a Christie’s vezérigazgatója, Guillaume Cerruti megnyugtatta a vásárlókat, hogy a show-nak folytatódnia kell, és természetesen folytatódni is fog, és kibertámadás óta tett első nyilvános nyilatkozatában megerősítette, hogy a nyolc aktuálisan kiemelt árverés a tervek szerint zajlik majd, némi,…a sérült online platform miatt szükségessé vált módosításokkal. Bár a ritka órák árverését elhalasztották, a személyes és telefonos licitálás továbbra is lehetséges maradt a résztvevők számára. A Christie’s rugalmassága mindenesetre aláhúzza az ügyfélkör és a műtárgypiac iránti rendíthetetlen elkötelezettségét. Hozzá kell tenni azonban, hogy az incidens már a második alkalommal fordul elő egy éven belül, ami felerősíti a kiberbiztonsági protokollokkal és az érzékeny adatok biztonságával kapcsolatos aggodalmakat. Miközben a Christie’s a kibertámadás utóhatásaival küzd, az érdekeltek, köztük a potenciális vevők és eladók, a biztonság megsértésének teljes mértékét illetően jelenleg csak a sötétben tapogatóznak. A zárt ajtók mögött az alkalmazottak csalódottságuknak adnak hangot a felsővezetés átláthatóságának hiánya miatt, ami persze fokozza az esetleges adatvesztés és váltságdíjfizetési fenyegetések miatti aggodalmat. A Christie’s vezetői számára a hackelés időzítése nem is lehetett volna rosszabb, mivel egybeesik mind az aukciósház, mind az anyavállalat, a Groupe Artémis számára kihívásokkal teli időszakkal. A Pinault család vezetésével a Groupe Artémis felügyeli ugyanis a Christie’s-t és a luxuskonglomerátumot, a Keringet, amely a közelmúltban a bevételek visszaesésével küzdött, különösen a Gucci márka zászlóshajójánál. Ráadásul a jelenlegi kiberbiztonsági katasztrófa a Christie’s és anyavállalata vezetőségének átalakulásának hátterében bontakozott ki. François Louis Nicolas Pinault, François Pinault üzleti mágnás unokájának kinevezése az aukciósház igazgatótanácsába tovább bonyolítja az amúgy is viharos helyzetet.

Miközben a Christie’s a következményekkel küzd, a versenytársait, a Sotheby’s és a Phillips házat nem érte hasonló kibertámadás. A szakértők azonban figyelmeztetnek arra, hogy az ilyen incidensek nem ritkák a mai digitális környezetben, és hangsúlyozzák, hogy az iparágakban sürgősen szükség van szilárd kiberbiztonsági intézkedésekre. Ezen események fényében az iparági megfigyelők hangsúlyozzák a proaktív kiberbiztonsági intézkedések és a válsághelyzetekre való felkészülés fontosságát.

A kibertámadás okozta kihívások ellenére a Christie’s továbbra is eltökélten törekszik arra, hogy páratlan aukciós élményt nyújtson prémium ügyfélkörének. Miközben a műtárgypiac a kiberbiztonsági fenyegetések változó tájain navigál, a Christie’s arra törekszik, hogy erősebbé és ellenállóbbá váljon, megőrizve mind örökségét, mind vásárlói bizalmát.