test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Csendben hatályba lép az hagyományos izzók betiltása

Az amerikai kormány végre betiltotta az izzólámpák értékesítését. Bár a döntés valóban a környezetvédelmi szabályozási törekvések része volt, a lépés nem tekinthető valamiféle bonyolult politikai összeesküvés eredményének.

A legtöbb hagyományos izzó betiltása augusztus 1-jén csendben lépett életbe, mivel a bevezetést viszonylag kevés hírverés és ellenállás kísérte. Azonban a rendelkezés különböző reakciókat váltott ki a közvéleményből. Egyes kritikusok a kormányzati túlkapások példáját látták benne, az Új-Mexikói Republikánus Párt pedig aggodalmát fejezte ki a Thomas Edison által feltalált izzó elvesztése miatt. Mások az alternatív fényforrások által biztosított fény minőségét kifogásolták és tartanak attól, hogy elveszítik az általuk kedvelt és megszokott meleg fényt az otthonokban.

Lassú égés

Az izzók betiltása nem egy hirtelen döntés volt, hanem egy hosszú folyamat betetőzése, amely 16 évvel ezelőtt kezdődött, amikor George W. Bush elnök aláírta a 2007-es energiafüggetlenségi és biztonsági törvényt. Ez a jogszabály rendelkezett arról, hogy a 40 és 100 watt közötti teljesítményű hagyományos izzókat idővel energiahatékonyabbra kell cserélni. Majd az ezt követő kormányok, köztük Barack Obama és Donald J. Trump elnök is szerepet játszottak a fentebb említett fényforrásokra vonatkozó szabályozások kialakításában. Főként Trump, aki különös ellenszenvvel viszonyult az energiatakarékos világításhoz, mert tévesen azt állította, hogy a LED-izzók miatt „narancssárgának” tűnik a nyilvános megjelenései alkalmával. Biden elnök 2020-ban új rendelkezéseket jelentett be, amelyek a környezetvédelmi törekvésekkel összhangban visszaállították a hagyományos izzók fokozatos kivonását. A legújabb közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többsége támogatja a készülékekre és épületekre vonatkozó szigorúbb energiahatékonysági szabványokat.

Bár az normál izzók nem minden típusát tiltják be, elérhetőségük egyre korlátozottabbá válik, így nehezebb lesz megtalálni őket a kiskereskedelmi üzletekben. Ehelyett a LED-es fényforrások lesznek a szabványok, amelyek energiatakarékosabbak és jóval hosszabb élettartamúak. Azonban néhány speciális izzó – különleges formája és kialakítása miatt – továbbra is kapható lesz.

Kivételesség

A tilalom nem volt ellentmondásmentes, mivel az olyan kiskereskedők, mint a Lightbulbs.com, aggodalmukat fejezték ki az eladatlan készletek kezelésével kapcsolatban, ami igen nagy terhet róhat a hulladéklerakókra az esetleges ottani elhelyezésük kapcsán. Az Energiaügyi Minisztérium azonban biztosította a kiskereskedőket, hogy a szabályozást tisztességesen és méltányosan fogja végrehajtani, és rugalmasságot biztosít a készletgazdálkodással kapcsolatban.

Az energiatakarékosabb világítási lehetőségekre való átállás a környezetvédelemre irányuló erőfeszítések és a személyes preferenciák közötti folyamatos kulturális összeütközést is tükrözi, illetve jól mutatja az energiahatékonyság és a fogyasztói döntések közötti egyensúly kialakításának kihívásait. A hagyományos izzók értékesítésének leállításával az amerikaiakat arra ösztönzik, hogy a környezeti és gazdasági előnyök miatt egyaránt fogadják el a LED-izzókra való átállást.