Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Diss Unity

John Riccitiello, a Unity Technologies vezérigazgatója nemrégiben egy olyan rendelkezés bevezetését jelentette be, amely sokkolta a videojáték-fejlesztő cégek közösségét. A Unity, amely több mint kétmillió játékfejlesztő munkájának fontos eleme, már régóta biztosítja a professzionális szoftvereszközöket fix éves licencdíj ellenében. Riccitiello azon javaslata azonban, ami a telepítésenkénti díjfizetéses modellre való átállásra irányul, olyan válságot idézett elő, amelyet a Unity most igyekszik megoldani.

Barátból ellenség

A Unity szoftvermotor évek óta megbízható szövetségese volt a fejlesztőknek világszerte, lehetővé téve számukra, hogy magával ragadó játékélményeket hozzanak létre. A hirtelen váltás az ár tekintetében azonban óriási felháborodást váltott ki. A játékfejlesztők attól tartottak, hogy az új modell a végzetüket jelenti, ha a játékaik széles körű népszerűségre tesznek szert, ezért csoportosan léptek fel és perrel fenyegették meg a céget. Ezen felül még biztonsági kockázatok is felmerültek a Unity központjában az üggyel kapcsolatban.

A fejlesztők reakciója igen csak heves volt, mivel sokan úgy érezték, hogy elárulták őket, miután éveket szenteltek a Unity saját fejlesztésű programozási nyelvének, a C#-nak az elsajátítására. A kritizálók azzal érveltek, hogy a Unity kihasználja domináns pozícióját a digitális bérleti díj bevezetésével. A Unity dilemmája elrettentő példa a vállalkozások számára, amelyek megpróbálják egyensúlyba hozni a közösség elégedettségét a bevételek növekedésével. Trip Hawkins, az Electronic Arts alapítója ahhoz hasonlította a Unity lépését, mintha egy ácsnak miután eladták neki a szükséges szerszámokat, minden egyes szögért, amit beüt a fába még külön fizetnie kellene. Ez a hasonlat jól rávilágít a fennálló erkölcsi dilemmára.

A válság enyhítése érdekében a Unity engedményeket tett. Megemelte a küszöbértéket, így az egy millió dollár éves forgalom alatti játékokra nem vonatkozik a díjfizetési kötelezettség. Emellett akik 2024 után az új Unity motort használják a játékfejlesztéshez, dönthetnek, hogy 2,5 százalékos részesedést fizetnek a bevételeik után, vagy havi elszámolás alapú konstrukciót választanak, ami az új játékosok számát és az elkötelezettséget veszi alapul. Mindazonáltal a Unity eltökélt szándéka, hogy mindenképpen bevezeti a felülvizsgált díjmodellt. A The New York Times-nak adott interjújában John Riccitiello megértőnek mutatkozott a felháborodással szemben, és a hangsúlyozta a Unity fontos szerepét a fejlesztői közösségben.

A Unity szoftvermotor egyike azon kevés meghatározó fejlesztési eszközkészletnek a játékiparban, amely a fejlesztők rendelkezésére bocsátja az összetett 3D-s játékok és magával ragadó környezetek létrehozásához szükséges kelléket. Míg a legtöbb ilyen jellegű szoftver fix éves díjat számolt fel, a Unity új megközelítése megzavarta ezt a kiszámíthatóságot. A fejlesztők azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy büntetik a játékuk sikerét, és ez által a Unity jelentősen növelheti a bevételeikből való részesedését.

Meglepetés

A Unity egy kódolással foglalkozó koppenhágai fórumon alakult ki, amely a voksát a játékfejlesztési eszközök demokratizálása mellett tette le. A befogadó közösség és a hozzáférhető erőforrások mindenféle háttérrel rendelkező fejlesztőt vonzottak. John Riccitiello 2014-ben csatlakozott a Unityhez, és ezzel a cég elindult azon az úton, ami a játékokat hatékonyan használta bevételek generálására. Vezetése alatt a Unity 2020-ban kilépett a tőzsdére, bár a részvények árfolyama ingadozott az elkövetkező időkben. Annak ellenére, hogy a vállalat 533 millió dollár jövedelmet termelt, mégis 193 millió dolláros nettó veszteségről számolt be, és májusban elbocsátásokat kezdeményezett.

Miközben a Unitynek virágzó reklámüzlete van, amely a bevételeinek kétharmadát termeli, a vállalatnak szembe kell néznie az Apple mobilszoftvere által az adatgyűjtésre vonatkozó korlátozások miatti kihívásokkal. Riccitiello azt állította, hogy az árképzés megváltoztatása nem függ össze a hirdetési üzletág nehézségeivel, és az ügyfelekkel való tisztességes értékcsere biztosítása volt a céljuk.

Az árképzés megváltoztatása azonban belső nézeteltéréseket is okozott, aminek eredményeképpen néhány alkalmazott tiltakozásul távozott a cégtől. Az Unity elismerte, hogy jobb kommunikációra van szükség és bocsánatot kért, de nem vonta vissza a rendelkezést. Az Unityre gyakorolt hosszú távú hatás továbbra is bizonytalan. Az olyan fejlesztők, mint Tomas Sala, a The Falconeer alkotója továbbra is a Unityre támaszkodnak, de üdvözlik a felháborodásra válaszul tett engedményeket. Egy másik szoftvermotorra való váltás hónapok vagy akár évekig tartó tanulással járna, ami sokak számára működési kockázatot jelentene.