test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Egy óriás összeomlása

A Silicon Valley Bank összeomlása máris a 2008-as évekre emlékeztető ujjal mutogatáshoz és a „túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjen” beszélgetésekhez vezetett.

Az SVB összeomlása sokkoló hullámokat gerjesztett a technológiai iparágban, és egy „na ki a hibás” játékot indított el a vezetők és a befektetők között. A bank összeomlását az okozta, hogy a pánikba esett technológiai startupok kivonták a pénzüket, ami öngerjesztő eseménysort indított el. Az ezt követő ujjal mutogatás rávilágított a technológiai iparban uralkodó frakciózásra, ahol a válságokat fel lehet használni a célok előmozdítására.

A kriptopénzek támogatói megragadták az alkalmat, hogy egy alternatív pénzügyi rendszerről szóló víziójukról prédikáljanak, amely független a nagy bankoktól és más szabályzóktól. A centralizált banki rendszert hibáztatták és azzal érveltek, hogy a kormányzati szabályozók a kriptofoncégek elleni kemény fellépéssel vetették el a bankok összeomlásának magvait. A hangnem azonban gyorsan megváltozott, amikor kiderült, hogy egy nagy kriptovállalat dollármilliárdokat tart a Silicon Valley Bankban. Az állandó 1 dolláros érték fenntartására tervezett stabilcoin ára hirtelen leesett erőteljes nyugtalanságot keltve a piacon.

Visszatérve

Mindkét oldal a másikra mutogatott és egyes technológiai befektetők azzal érveltek, hogy a kriptovilágban egyik napról a másikra bekövetkezett összeomlások sorozata arra kondicionálta az embereket, hogy a baj első jelére pánikba essenek, és ez az, ami a Silicon Valley Bank válságához is vezetett. Ráadásul a vita a technológiai vállalatok számára viharos év után bontakozik ki, amelyben a kriptoipar hónapokig tartó mélyrepülésbe került, és a Szilícium-völgy legnagyobb cégei közül néhány tömeges elbocsátásokat hajtott végre.
A Silicon Valley Bank „stabil pénzügyi helyzetben volt március 9. előtt” – áll a kaliforniai pénzügyi védelmi és innovációs minisztérium rendeletében, és a végzés szerint azután vált fizetésképtelenné, hogy a befektetők és a betétesek megrohanták a bankot. Úgy tűnik, hogy a SVB viszonylag kis lábnyomot hagyott a kriptoiparban. Visszatekintve sok nagy bank ellenállt a kriptovállalatokkal való együttműködésnek, tekintettel az üzlet nagy részét övező jogi bizonytalanságra.

Azonban a Circle – amely stabilcoint bocsát ki, ami a kriptokereskedelem egyik alappillére – pénzügyi kimutatásai szerint a készpénztartalékai egy részét a Silicon Valley Banknál helyezte el. A Circle kitettségének mértékével kapcsolatos őrült spekulációk után a vállalat pénteken késő este nyilvánosságra hozta, hogy a 40 milliárd dolláros USDC-tartalékából 3,3 milliárd dollár a Silicon Valley Banknál maradt. „A csütörtökön kezdeményezett, az egyenlegek kivonására irányuló tranzakciók még nem kerültek feldolgozásra” – írta a Circle a Twitteren közzétett közleményében.

„Stabil”

Más változékony kriptovalutákkal ellentétben a stabilcoinok elvileg 1 dolláros árfolyamon vannak rögzítve. Azonban a Circle körüli bizonytalanság miatt a népszerű stabilcoin, az USDC árfolyama pénteken és szombaton 1 dollár alá zuhant a kereskedés során, ami újabb kriptoipari összeomlástól való félelmet keltett. Péntek este a Coinbase kriptotőzsde óriás a piaci volatilitásra hivatkozva leállította az USDC és az amerikai dollár közötti konverziót.
A válság kiéleződése közben a kriptopénzek szószólói a Silicon Valley Bank összeomlását felhasználták arra, hogy a 2008-as bankválság kapcsán és azóta is hangoztatott érveiknek nyomatékot adjanak, mondván, hogy az akkori események megmutatták, hogy a pénzügyi rendszerek túlságosan centralizáltak, ami hozzájárult a Bitcoin létrehozásához.

Az ujjal mutogatás rávilágít a technológiai iparág mélyen gyökerező megosztottságára, ahol a legmenőbb startupok és trendek jönnek-mennek, és a válságokat fel lehet használni a célok előmozdítására, de a rendszer gyengeségeit is felszínre hozza. Miközben a technológiai vállalatok továbbra is a digitális korszak zavargó vizein navigálnak, nem tudni, hogy a jövőbeni viharokat átvészelik-e, vagy folytatódik az ujjal mutogatás.