test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Egy várakozó akvizíció

A Microsoft által kezdeményezett 70 milliárd dolláros üzlet, ami az Activision Blizzard felvásárlására irányult, kritikus kihívással nézett szembe, amikor a múlt héten megkezdődött egy egyhetes meghallgatás a San Franciscó-i amerikai kerületi bíróságon. A tárgyalás kimenetele meghatározhatja az üzlet sorsát, és a Microsoft már a nyitónapon tett egy merész kijelentést, miszerint akár teljesen le is mondhat az akvizícióról, ha egy szövetségi bíró végzéssel késlelteti az üzlet lezárását.

Beth Wilkinson, a Microsoft vezető ügyvédje hangsúlyozta a meghallgatás jelentőségét kijelentve, hogy annak eredménye dönti el, hogy az üzlet létrejön-e vagy sem. A bíróság negatív döntése egy elhúzódó adminisztratív folyamathoz vezethet, amely végső soron elsüllyesztené a tranzakciót, amelyet a Microsoft július 18-ig szeretne lezárni.

Pusztító hatás

A meghallgatás a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, röviden FTC) azon érve körül forog, hogy az Activision Microsoft általi felvásárlása – beleértve olyan népszerű játékokat, mint például a Call of Duty – pusztító hatással lenne a videójáték-iparra. Az FTC előzetes végzést kér Jacqueline Scott Corley bírótól, amely megakadályozná, hogy a Microsoft befejezze az üzletet, mielőtt az FTC-nek lehetősége lenne a bíróságon előadni az ügyét.

A Microsoft és az FTC közötti összecsapást a technológiai óriások hatalmának megfékezésére irányuló globális erőfeszítések döntő próbatételének tekintik. Lina Khan, az FTC elnöke a nagy technológiai cégek befolyása ellen emelte fel szavát, hangsúlyozva a versenyellenes gyakorlatukkal és a fogyasztókra gyakorolt negatív hatásukkal kapcsolatos aggályokat.

A Microsoftnak az Activision Blizzard felvásárlására tett ajánlata 2022. januári bejelentése óta intenzív szabályozási ellenőrzésnek van kitéve. Tizenhat kormánynak kell felülvizsgálnia és jóváhagynia a tranzakciót ahhoz, hogy az folytatódhasson. Decemberben az FTC keresetet nyújtott be az üzlet megakadályozására egy házon belüli bíróságon keresztül, júniusban pedig már a szövetségi bíróságon indított pert az ügylet lezárásának megakadályozására. Míg az Európai Unió jóváhagyta a felvásárlást, egy brit szabályozó hatóság áprilisban elutasította az ajánlatot, ezzel akadályt gördítve a Microsoft lépése elé. A brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság a verseny potenciális veszélyeztetésére hivatkozott a felhőalapú játékok feltörekvő piacán. Az új technológiák uralmával kapcsolatos hasonló aggodalmak miatt a kormányok világszerte megakadályozták a szilícium-völgyi vállalatok technológiai ügyleteit.

Versenyellenes vagy jó üzlet?

A bíróságon az FTC vezető ügyvédje, James Weingarten azzal érvelt, hogy ha az üzlet létrejön, az egyesült vállalat képes lenne arra, hogy károsítsa a versenyt a konzolokkal, az előfizetéses szolgáltatásokkal és a felhőalapú játékokkal kapcsolatos különböző piacokon. Weingarten felvetette annak lehetőségét, hogy a Microsoft az Activision játékait kizárólag az Xbox konzoljára teszi, vagy más platformokon rontja azok minőségét, hogy az Xbox vonzóbbá váljon. Az FTC ennek a magatartásnak a bizonyítékaként a Microsoft korábbi, a ZeniMax Media felvásárlására mutatott rá, ahol bizonyos játékokat kizárólag az Xbox-ra tettek elérhetővé.

Az FTC aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a technológiai óriás tisztességtelen előnyre tesz szert a felhőalapú játékok piacán az Activision játékainak bekebelezésével. A Sony, a rivális PlayStation konzol gyártója bírálta az üzletet és arra figyelmeztetett, hogy a PlayStation játékosok elveszíthetik a Call of Duty-hoz való hozzáférést, ha a Microsoft a játékot kizárólag az Xbox-on teszi elérhetővé. Az érintett vállalat tagadta ezeket a szándékokat, és azzal érvelt, hogy az akvizíció a fogyasztók javát szolgálja azáltal, hogy az Xbox Game Passhoz hasonló olcsó lehetőségek, valamint az olyan cégekkel való partnerségek révén, mint a Nintendo és az Nvidia, bővül az Activision játékaihoz való hozzáférés.

A meghallgatáson várhatóan magas rangú tanúk, köztük Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója, Bobby Kotick, az Activision vezérigazgatója, valamint Jim Ryan, a Sony vezérigazgatójának előzetes videofelvételen rögzített vallomása is elhangzik majd. A meghallgatás kimenetele jelentős tényező lesz az Activision Blizzard Microsoft általi felvásárlásának jövőjét illetően, és hatással lesz a technológiai óriások hatalmának kezelésére irányuló szélesebb körű erőfeszítésekre is.