test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Egyesült Királyság: Emelkedő jelzáloghitel-kamatlábak

Nagy-Britanniában a jelzáloghitelesek hathetente csütörtök délben izgatottan várják a Bank of England kamatlábakra vonatkozó bejelentését. Az elmúlt másfél évben a központi bank folyamatosan emelte a kamatlábakat a magas infláció elleni küzdelem érdekében.

Ahogy a kamatok tovább emelkednek, britek milliói szembesülnek azzal, hogy jövedelmük egyre nagyobb részét fordítják havi jelzáloghitelük törlesztésére, ami ahhoz vezet, hogy az egyéb kiadásokra jóval kevesebb marad. Ez a váratlan váltás az évtizedes alacsony kamatlábakról a gyors emelkedés felé széles körű pénzügyi nehézségeket okoz országszerte. Ahogy a helyzet romlik, úgy nő az aggodalom az érintett háztartások, a megszorult jótékonysági szervezetek és a közelgő választások előtt álló politikusok körében is.

Amikor a probléma megoldódik

Az Egyesült Államokkal ellentétben, ahol a jelzáloghitelek kamatlábait gyakran hosszabb időre rögzítik, Nagy-Britanniában sok embernek van olyan jelzáloghitele, amelynek kamatlábait rövidebb időre, jellemzően két vagy öt évre előre határozzák meg. Következésképpen, amikor a rögzített időszak lejár, dönteniük kell egy változó kamatozású jelzáloghitel, vagy egy másik fix kamatozású hitel között. Az elmúlt évben a kétéves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamatlába 2008 óta nem látott szintre emelkedett. Ennek eredményeképpen számos lakástulajdonos küzd a 6 százalék feletti kamatokkal, mivel az eddig megszokott mérték csak 2 százalék volt.

A magasabb kamatlábak hatása a lakosság körében nagyon eltérő. Nagy-Britanniában a háztartások körülbelül egyharmada rendelkezik saját tulajdonú lakással, és így védve van az emelkedő jelzálogkamatok hatásaitól. Körülbelül ugyanebben az arányban vannak azok, akik bérlik otthonukat, és közülük sokan már most is jelentős bérleti díjnövekedést tapasztalnak. A háztartások fennmaradó 28 százalékának van jelzáloghitele, és nekik havonta átlagosan közel 280 font (kb. 365 dollár) többletköltséggel kell szembenézniük, ha a jelzáloghitel-kamatlábak a jelenlegi szinten maradnak a 2022. márciusi kamatokhoz képest – derül ki az Institute for Fiscal Studies felméréséből. Ez a plusz teher a 40 év alattiak esetében pedig még jelentősebb lesz.

Az időzítés a legfontosabb

A kamatemelés időzítése döntő szerepet játszik majd a háztartásokra gyakorolt hatásában. A lakásvásárlók körében az elmúlt évtizedben történő elmozdulás a fix kamatozású jelzáloghitelek felé azt eredményezi, hogy nem mindenki fogja azonnal érezni a magasabb kamatlábak hatását. Ha azonban a kamatlábak továbbra is magasak maradnak, több lakástulajdonosnak kell majd elfogadnia a magasabb fix kamatlábakat. A Bank of England becslései szerint az év végére mintegy hárommillió jelzáloghitel-tulajdonosnak lesz akár 500 font (650 dollár) plusz költsége a havi törlesztőrészleteiben.

Eddig mintegy 4,5 millió háztartás nézett szembe többlet kiadással azóta, hogy a Bank of England 2021 decemberében kamatemelésbe kezdett, és 2026 végéig várhatóan további négymilliót érintenek majd ezek a többletköltségek. Ennek ellenére a jegybank becslése szerint a teljes pénzügyi teher még mindig alacsonyabb lesz, mint a 2008-as pénzügyi válság idején.

Bár a helyzet jelentős kihívások elé állítja a refinanszírozást kereső egyes családokat, fontos megjegyezni, hogy az ország háztartásai most kevésbé eladósodottak, mint a 2008-as pénzügyi válság idején. Ennek eredményeként kisebb az ingatlanok visszavételének kockázata, és a hitelezők jobb helyzetben vannak a segítségnyújtás terén is. A jelzáloghitelek törlesztésének hirtelen megnövekedése azonban csökkentheti a háztartások egyéb kiadásokra szánt lehetőségeit, ami végső soron az ország gazdasági növekedésére is kihatással lehet.