Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Egyesült Királyság: Változó inflációs előrejelzések

A Bank of England (BoE) bejelentette, hogy jelentősen átalakítja gazdasági előrejelzési folyamatát, válaszul az inflációs becslések kezelésével kapcsolatos kritikákra. Ez a lépés egy sor viharos eseményt – többek között a COVID-19 világjárványt, az ukrajnai háborúhoz hasonló geopolitikai feszültségeket és az inflációs ráták megugrását – követően történt, amelyek együttesen megkérdőjelezték a BoE gazdasági előrejelzéseinek pontosságát.

Andrew Bailey kormányzó a felülvizsgálatot ugyanakkor „egyszeri alkalomnak” nevezte a BoE megközelítésének korszerűsítésére, elismerve a globális gazdasági környezet tartós bizonytalanságát. A központi bank tavaly nyáron átfogó vizsgálatot kezdeményezett, különösen az inflációs előrejelzések finomítására összpontosítva, amelyek kulcsfontosságúak a monetáris politikai döntések, például a kamatlábak megállapítása szempontjából. A Ben S. Bernanke, a Federal Reserve korábbi elnöke által vezetett felülvizsgálat 12 ajánlásának célja a BoE előrejelzései pontosságának és átláthatóságának javítása volt. Az ajánlások között szerepel az inflációs előrejelzések bemutatásának átalakítása, a mögöttes feltételezések átértékelése, az előrejelzési hibák szorosabb értékelése, valamint a korszerűsített szoftverekbe és gazdasági modellekbe való beruházás. Az igazgatótanács elkötelezte magát az összes ajánlás végrehajtása mellett, felismerve, hogy e változások hatékony támogatása érdekében jelentős beruházásokra van szükség az adatok, a technológia és a személyzeti képességek terén. A végrehajtási folyamat azonban várhatóan időbe telik, és az előrehaladásról az év vége előtt várhatóan tájékoztatnak.

Az előrejelzés döntő szerepet játszik a BoE megbízatásában, azaz az árstabilitás fenntartásában, különösen a 2 százalékos éves inflációs rátára vonatkozó célkitűzésben. A monetáris politikai döntések nagymértékben támaszkodnak a jövőbeli gazdasági feltételekre vonatkozó előrejelzésekre, így a pontos előrejelzések elengedhetetlenek a hatékony politikai döntéshozatalhoz. A felülvizsgálat több olyan tényezőt is azonosított, amelyek hozzájárulnak az előrejelzési hibákhoz, többek között a gazdaság gyors és váratlan változásait, valamint az előrejelzési folyamat eredendő hibáit. Elismerte a közelmúltbeli gazdasági sokkok – például a Brexit, a világjárványok okozta zárlatok és az energiaár-emelkedések – jelentette kihívásokat, amelyek megterhelték a meglévő modelleket és infrastruktúrát.

A felülvizsgálat által javasolt legfontosabb változtatások közé tartozik a szoftverek és gazdasági modellek hiányosságainak kezelése a megbízhatóbb elemzés és a forgatókönyvtervezés megkönnyítése érdekében. A jelentés emellett támogatja a piaci alapú előrejelzésekre való támaszkodás csökkentését és a politikai döntéshozók jövőbeli kamatlábakra vonatkozó várakozásainak hangsúlyosabb beépítését az előrejelzésekbe.

A változások végrehajtását Clare Lombardelli, a brit pénzügyminisztérium korábbi tisztviselője fogja felügyelni, aki helyettes kormányzóként csatlakozik a BoE-hoz. Bár a felülvizsgálat nem javasolja az előrejelzési módszerek radikális megváltoztatását, hangsúlyozza, hogy a gyorsan változó világban a gazdasági előrejelzés kihívásainak való megfelelés érdekében mindenképpen folyamatos kiigazításra és fejlesztésre van szükség.