test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Elromlott a kábel? (1. rész): A hagyományos kábeltelevíziózás hanyatlása

Az Egyesült Államokban a kábeltelevíziózás szeizmikus változás előtt áll, és az iparág egyik legnagyobb szereplője, a Charter Communications kemény üzenetet küldött partnereinek és befektetőinek: a hagyományos kábeltelevíziós modell tönkrement és sürgős átalakításra szorul, vagy akár a megszüntetése is szóba kerülhet.

A befektetők számára készített 11 oldalas prezentációjában a Charter Communications rámutatott a kábeltelevíziós ágazatot sújtó egyre súlyosbodó problémákra, kiemelve a fogyasztók és a szolgáltatók számára egyaránt megugró költségeket. A „cord-cutters” jelenség a növekvő előfizetési díjakkal együtt egy olyan helyzetet hoz létre, amelyet a Charter „ördögi videókörforgásnak” nevez.

A szolgáltatási harcok kihívása

A Charter beszámolója kritikus időpontban érkezett, mivel egybeesik a médiaóriás Walt Disney Companyval folyó tárgyalásokkal. A Disney olyan népszerű kábelcsatornák tulajdonosa, mint az ESPN, illetve az FX, és nem lesznek elérhetők a Charter közel 15 millió tévéelőfizetője számára mindaddig, amíg nem születik meg a mindkét fél számára előnyös megállapodás. Emiatt a Charter Spectrum TV szolgáltatás ügyfelei nem jutottak hozzá olyan jelentős eseményekhez, mint a US Open teniszbajnokság és az egyetemi futballmérkőzések, ami jelentős frusztrációt okozott a nézők körében. Az ilyen viták, amelyeket gyakran „szolgáltatási vitáknak” neveznek, nem ritkák a médiaiparban. Ezek általában azzal járnak, hogy a csatornák napokra vagy akár hetekre elsötétülnek a kábelrendszerekben, amíg a kábelszolgáltatók és a tartalomgyártók tárgyalásokat folytatnak a csatornák értékéről és az összekapcsolásának módjáról. A Charter állítása azonban, miszerint saját üzleti modelljének egyes elemei átalakításra szorulnak, újabb réteggel bővíti a kábeltelevíziós ágazat előtt álló kihívásokat.

A kábeltévé-előfizetések csökkenése

A kábeltelevíziós ágazat az előfizetések csökkenésével küzd, és az SVB MoffettNathanson kutatása szerint évente több mint ötmillió amerikai mondja fel az ilyen jellegű szolgáltatás igénybevételét. Ez az elvándorlás arra kényszeríti a hagyományos médiavállalatokat, hogy alternatív bevételi forrásokat találjanak, miközben fenntartják jövedelmező kábeles partnerkapcsolataikat. Ezzel párhuzamosan a befektetők egyre türelmetlenebbek az új streaming-üzletágak fejlesztésére irányuló törekvésekkel szemben, mondván, hogy azok kevésbé jövedelmezőek, mint a hagyományos kábeltelevíziózás.

A technológiai vállalatok felemelkedése és a változó dinamika

E kihívásokat tovább növeli az olyan technológiai óriások belépése, mint az Apple és az Amazon, amelyek hajlandóak nagy összegeket befektetni az élő sportjogok megszerzésébe. Ez a verseny tovább növeli a programozási költségeket, és tovább bonyolítja a kábeltársaságok helyzetét. Az alkalmazkodás érdekében a kábelszolgáltatók diverzifikálták kínálatukat, és olyan szolgáltatásokat vezettek be, mint a vezeték nélküli internet. A Charter a Disneyvel való jobb megállapodásra való törekvése során túlmutat a puszta tárgyalásokon, és éles kritikát fogalmaz meg az egész kábeltelevíziós iparágról, amely évtizedek óta dollármilliárdokat termelt. A Charter kiemeli, hogy az ügyfelek elhagyják a hagyományos videós ökoszisztémát, ami növekvő veszteségekhez vezet.