test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Éltető víz? (2. epizód)

A közfürdők, medencék, mint veszélyes közegek – vízösszetétel elemzés és szakértő tanácsadás az egészségért

Az elhúzódó vírusválság, a napjainkban is felbukkanó COVID-mutációk, valamint azok egyre többet kutatott utóhatásai jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az emberek gondolkodása gyökeresen megváltozzon az egészségről és az életminőségről. Az emberek számára saját maguk és családtagjaik egészsége, általános egészségi állapota kiemelkedő fontosságúvá vált. A vírusválságnak köszönhetően az emberek motivációs preferencia skáláján az egészséges életmód iránti igény az aktuális szakmai kutatások alapján szinte a világ minden részén dobogós helyet foglal el, a legtöbb esetben pedig az első helyen található, és ezen érdemben az előrejelzések szerint a háború okozta inflációs és recessziós környezet sem változtat majd.

A megelőzés a legjobb befektetés

A fürdők, az uszodák, a medencével rendelkező létesítmények a pandémia kitörésekor elsők között kellett bezárjanak, és ma a tartósan magas infláció és az elszabadult energiaárak következtében ismét nagyon komoly kihívásokkal kell szembenézzenek, hogy gazdaságosan tudjanak üzemelni. Ezért kiemelten fontos, hogy az üzemeltető cégek tulajdonosai és vezetői a napi problémák kezelésén túl a hazai és nemzetközi célcsoportjaik gondolkodásmódjával, döntéshozatali mechanizmusával, annak drasztikus átalakulásával pontosan tisztában legyenek. Felismerjék azt, hogy egy válsághelyzet – és ez alól a jelenlegi sem kivétel – az átmeneti nehézségek mellett komoly piaci lehetőségeket is jelent, amennyiben képesek szolgáltatásaikat, termékeiket a megváltozott fogyasztói elvárásokhoz igazítani. Márpedig az elkövetkező időszakban az egészségtudatosság hatására felerősödő betegségmegelőzés igénye az egyik, ha nem a legfontosabb ilyen elvárás lesz, és ennek következtében a fürdő, és medence üzemeltetők legfőbb „befektetési” iránya kell, hogy legyen.

A fürdők, uszodák, gyógyfürdők területén a tisztaság és a fertőtlenítés kimagasló színvonalának biztosítása már a pandémiát megelőzően is alapvető elvárás volt. A COVID által előtérbe kerülő egészségtudatosság következtében a felhasználók részéről ezek az elvárások kifejezetten felerősödtek, így ma már sokkal tudatosabban keresik azokat a helyszíneket, ahol nincsenek kitéve olyan egészségre ártalmas hatásoknak, mint amit a vizek fertőtlenítésével kapcsolatban a klór domináns fertőtlenítő szerepén túl annak komoly egészségkárosító hatása jelent. A fertőtlenítésre használt klór kiváltására ma már létezik bizonyítottan biztonságos megoldás, mely képes meggyőzni a piacon megmaradó fizetőképes keresletet arról, hogy az így kezelt vizekben egészségesen fürdőzhetnek. Mivel a gazdasági recesszió és infláció következtében a fizetőképes kereslet egy jelentős része eltűnik a piacról és sok háztartás csak a létszükségleti termékekre fog költeni, a fürdőknek, uszodáknak, gyógyfürdőknek az elkövetkező időszakban ennek a leszűkült vendégkörnek a megszólítása kritikusan fontos lesz. Ennek megvalósításához a klórmentes megoldások alkalmazása – mely a megmaradó fizetőképes vendégek elégedettségét és bizalmát az egészségtudatosság, és betegségmegelőzés által stabilan meg tudja őrizni – hosszú távon is működőképes eszközt biztosít.

Klórmentes fertőtlenítés a hosszú életért

A medence tulajdonosok, fürdő- és hoteligazgatók többsége bár jelentős összegeket költenek a víz karbantartására, sokszor a mikrobiális kórokozóknak való kitettséget még ma is több klór hozzáadásával próbálják csökkenteni, ami természetesen hozzáadódik a már eleve benne lévő maradék klórhoz. A klórozás következtében több mint 70 féle azonosított, nem kívánt melléktermék, vegyület jelenik meg a vízben, ami szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségeket okoz, főleg emésztőrendszeri daganatok, hólyagrák, végbélrák kialakulásáért is felelős, amelyek a felnőtt lakosság halálozási okai között vezető helyen szerepelnek. Emiatt a prémium közönséget megcélzó intézmények esetében ma már reális elvárás, hogy a gyógy-, termál- és medencevizeiket klórmentesen fertőtlenítsék és kezeljék, hogy ne álljon fenn a klór lenyelés, belégzés vagy bőrön át való felszívódásának veszélye. Az eljárás – mely a magas ammónium vagy szervesanyag-tartalmú vizeknél is alkalmazható – teljes mértékben biztonságos, és a víz gyógyhatását, egyedi és nélkülözhetetlen összetételét sem változtatja meg. Ezért kritikusan fontos, hogy ha már komoly összeget fordít valaki arra, hogy a legmodernebb felsőkategóriás úszó- vagy élménymedencét építi ki, akkor tisztában legyen a forrásvíz pontos összetételével és az ahhoz igazított leghatékonyabb – a pandémiát követő időszak elvárásainak megfelelően akár klórmentes – fertőtlenítési megoldásokkal is.

A klórmentes vízkezelés előnyei:

  • nem kerülnek a vízbe a klórozás melléktermékeként létrejövő rákkeltő hatású THM vegyüle-tek,
  • nem változtatja meg a víz gyógyhatású anyagainak összetételét,
  • nem képződik klorát, amely a vér hemoglobinját károsítja,
  • a klórra rezisztens baktériumok ellen is hatásos (Pseudomonas, Staphilococcus, Legionella),
  • nem szárítja ki a bőrt,
  • nem irritálja a szemet,
  • szagtalan,
  • nem lép kapcsolatba a vízben lévő egyéb anyagokkal,
  • maradék nélkül lebomlik,
  • nem befolyásolja a víz pH-értékét, és hatékonysága független attól.

Szakértői intézetek

Ahogy a betáplált víz minősége, a környezet, a vízben fürdőzők száma és tulajdonságai egyedileg határozzák meg a víz kémiai összetételét, úgy a fertőtlenítési eljárás is egyedileg, független, magas szakmai színvonalú laborháttérrel rendelkező szakértői intézetekben elvégzett bevizsgálás alapján kell, hogy meghatározásra kerüljön. Ezáltal biztosítva a fertőtlenítőszer adagolás pontos beállítását, és így biztonságosan kiiktatva a klór által okozott nem kívánt melléktermékek megjelenésének kockázatát.

WATERCOMP INSTITUTE

A WATERCOMP INSTITUTE az első olyan független vízvizsgálatra szakosodott labor, mely a bevizsgált vízminta részletes kiértékelését követően nemcsak szakvéleményt, hanem részletes és tételes felhasználási, fertőtlenítési javaslatot is összeállít partnerei részére. A vízvizsgálati csomagok célja, hogy a megrendelő objektív, az adott víz paramétereire szabott szakvéleményt kapjon a hazai vízvizsgálat elismert szakértőitől a modern, a víz pontos összetételére szabott klóros vagy klórmentes fertőtlenítési eljárásokról, melyek segítségével nem csak a víz tisztasága, de a benne fürdőzők hosszú távú egészsége is biztosítva van. A WATERCOMP INSTITUTE tudása 27 év vízelemzési tapasztalaton, több szabadalmon és számos vezető fürdőhely, hotel- és magánmedence vizsgálatán, illetve komplex kezelési javaslatán alapszik.