Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Ez fájt…

Az Ír Adatvédelmi Bizottság (DPC) 265 millió eurós bírságot szabott ki a Meta Platformsra, a Facebook anyavállalatára a felhasználók személyes adatainak védelmében feltárt hiányosságok miatt, emellett egy sor korrekciós intézkedés végrehajtására is kötelezte a multinacionális céget.

2021 áprilisában az ír szabályozó hatóság úgy határozott, hogy vizsgálatot indít a Meta Platforms Ireland Limited (MPIL) adatgyűjtési és védelmi folyamataival kapcsolatban, miután 533 millió felhasználó személyes adatai – köztük telefonszámok és e-mail címek – szivárogtak ki az internetre.

A felhasználói adatokat állítólag nem hackeléssel vagy kiszivárogtatással, hanem „lekaparással” (scraping) szerezték be, ami egy webhelyről vagy alkalmazásból történő automatikus adatgyűjtést jelent. A lefolytatott vizsgálat a Facebook Search, Facebook Messenger Contact Importer és Instagram Contact Importer eszközök vizsgálatára és értékelésére terjedt ki az MPIL által végzett feldolgozás kapcsán a 2018. május 25. és 2019. szeptember közötti időszakban.

A vállalat közleményében hangsúlyozta az ír hatóságokkal való együttműködését, beleértve a felhasználói adatok lekaparással történő megszerzésének lehetőségének megszüntetését. „Gondosan felülvizsgáljuk ezt a döntést” – jelezték. „Az emberek magánéletének és adatainak védelme alapvető fontosságú üzletünk működése szempontjából. Éppen ezért ebben a fontos kérdésben teljes mértékben együttműködtünk az Ír Adatvédelmi Bizottsággal” – magyarázta a cég. „A kérdéses időszakban változtatásokat hajtottunk végre a rendszereinkben, többek között megszüntettük a funkcióink ilyen jellegű sebezhetőségét” – tette hozzá emlékeztetve arra, hogy a jogosulatlan adatszivárgás „elfogadhatatlan” és ellentétes a vállalati szabályokkal.

A büntetés nehéz időszakban érkezett a Metának, amelynek részvényei a tavalyi értéküknek kevesebb, mint egyharmadára csökkentek.