test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Federal Reserve: Inflációs trendek

A közelmúlt gazdasági mutatói árnyalt képet mutatnak a Federal Reserve számára, amikor a 2024-es monetáris politikát értékeli. A Személyi Fogyasztási Kiadások index, a Fed által megfigyelt kulcsfontosságú inflációs mutató májusban 2,6 százalékkal emelkedett éves szinten, ami megfelelt a közgazdászok várakozásainak, és valamivel alacsonyabb az előző havi 2,7 százalékos értéknél, a maginfláció pedig, amely nem tartalmazza a volatilis élelmiszer- és üzemanyagárakat, szintén mérséklődött, 2,6 százalékra az áprilisi 2,8 százalékról.

A Fed óvatos megközelítést alkalmaz a 2022-es agresszív kamatemelések után, amelyek célja az infláció megfékezése volt. A kamatlábak július óta stabilan, 5,3 százalékon állnak, miközben az infláció fokozatosan visszaszorul. A Fed-en belüli viták most a lehetséges kamatcsökkentések időzítése körül forognak, amelyeket eredetileg 2024-re vártak, de az év eleji tartós infláció miatt elhalasztották, a piaci várakozások szerint ez a kamatcsökkentés pedig nagyjából szeptemberben kezdődhet meg.

A Federal Reserve tisztviselői optimisták a maginfláció kezelésében elért eredményeket illetően, és a közelmúltbeli csökkenést a szélesebb körű gazdasági kiigazításoknak és az ellátási lánc dinamikájának javulásának tulajdonítják. Annak ellenére, hogy az infláció továbbra is a Fed 2 százalékos célja felett marad, a növekedés üteme jelentősen lelassult a 2022-es csúcshoz képest, ami a folyamatban lévő gazdasági újrakalibrálást tükrözi.

A politikai döntéshozók továbbra is aggódnak az esetleges gazdasági lassulás és annak a munkaerő-piaci feltételekre gyakorolt hatása miatt, és bár a májusi fogyasztói kiadási adatok szerény növekedést mutattak, ami a gazdasági tevékenység fokozatos enyhülését jelzi, a Fed tisztviselői továbbra is a gazdasági növekedés lehűlése és a foglalkoztatási szintek fenntartása közötti egyensúly fenntartására összpontosítanak. A jövőre nézve a Fed döntéshozatalát a beérkező gazdasági adatok, különösen az inflációval és a munkaerőpiac dinamikájával kapcsolatos mutatók fogják irányítani. A központi bank elkötelezettsége az árstabilitás elérése és a teljes foglalkoztatottság támogatása mellett aláhúzza a jövőbeli monetáris politikai kiigazítások óvatos megközelítését.

Mivel a Fed szorosan figyelemmel kíséri a gazdasági tendenciákat, a kamatlábak további alakulását a hazai és a globális gazdasági feltételek alakulása fogja befolyásolni. A Fed továbbra is éberen teljesíti a gazdasági stabilitás előmozdítására vonatkozó megbízatását, miközben alkalmazkodik a gazdasági környezetben felmerülő kihívásokhoz.