Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Fitch Ratings: Növekvő adóssággondok az Egyesült Államokban

Kedden a Fitch Ratings, az egyik legnagyobb hitelminősítő intézet bejelentette az Egyesült Államok hosszú távú hitelminősítésének eggyel rosszabb kategóriába való besorolását. A Fitch az ország magas és növekvő adósságterheire hivatkozott, valamint kiemelte, hogy az amerikai törvényhozás éles megosztottsága kockázatot jelent az államadósság biztonságos törlesztésére, ezért a besorolást AAA-ról AA+-ra csökkentette. Ez a második alkalom a történelemben, hogy az Egyesült Államokkal ez történik, hiszen 2011-ben hasonló döntés született az adósságkorlátozással kapcsolatos patthelyzet közepette.

A közelgő leállás

A mostani leminősítésre mindössze két hónappal azután került sor, hogy az Egyesült Államok épphogy elkerülte az adósságtörlesztési kötelezettség elmulasztását. A törvényhozók hosszan tartó tárgyalásokat folytattak arról, hogy a nemzetnek engedélyezni kell-e, hogy még több adósságot halmozzon fel pénzügyi kötelezettségeinek teljesítése érdekében. Végül a kongresszus májusban az utolsó pillanatban megállapodott az adósságplafon felfüggesztéséről, lehetővé téve ezzel az Egyesült Államok számára, hogy továbbra is kölcsönt vegyen fel. Az ideiglenes megoldás ellenére a szövetségi kormányzatot most az őszi leállás réme fenyegeti, mivel a törvényhozók összecsaptak azon, hogy hogyan, hol és milyen mértékben kell elosztani a szövetségi forrásokat. A szövetségi kiadásokkal kapcsolatos folyamatos politikai huzavona jelentős szerepet játszott abban, hogy a Fitch leminősítette Amerika államadós-besorolását.

A Fitch közleményében aggodalmát fejezte ki a középtávú költségvetési keret hiánya, és az amerikai kormányzaton belüli bonyolult költségvetési folyamatok miatt. Az ügynökség rámutatott az amerikai adósságállomány elmúlt években tapasztalt, az új adócsökkentések és kiadási kezdeményezések következtében növekvő szintjére és megjegyezte, hogy korlátozott előrelépés történt az olyan programok növekvő költségeivel kapcsolatos kihívások kezelésében, mint a társadalom- és egészségbiztosítás.

A leminősítés hatással lehet a befektetőkre, mivel korlátozhatja azon beruházók számát, akik amerikai államkötvényt vásárolhatnak. Egyes befektetők visszafoghatják a beruházásaikat a kötvények minősége miatt, hiszen akiknek az összes nagy hitelminősítő intézetnél kifogástalan hitelminősítésre van szükségük, esetleg más befektetési lehetőségeket kell keresniük. Elemzők szerint azonban az államkötvénypiac puszta mérete és az amerikai állampapírok iránti folyamatos kereslet miatt a hatás nem biztos, hogy súlyos lesz. Mindazonáltal a leminősítés foltot ejt az ország költségvetési gazdálkodásán. A Biden-kormányzat határozottan reagált, vitatja a Fitch módszertanát, és azt állítja, hogy a leminősítés nem tükrözi az amerikai gazdaság szilárdságát.

A hibáztatás

A Biden-kormányzat névtelenül nyilatkozó tisztviselői nyilvánosságra hozták, hogy a leminősítés előtt a Fitch tájékoztatta őket, és ők ezzel kapcsolatban kifejezték egyet nem értésüket. A Fitch a 2021. január 6-án történt Capitolium elleni támadás fényében aggodalmának adott hangot az amerikai kormányzással kapcsolatban. Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője a leminősítést annak tulajdonította, hogy a republikánusok jelentős engedmények nélkül nem hajlandók emelni a hitelfelvételi plafont, és sürgette őket, hogy ne használják az adósságlimitet politikai nyomásgyakorlásra.

Bár a júniusban elért adósságkorlát-megállapodás 1,5 billió dolláros kiadáscsökkentésről szól egy évtized alatt, de nem tartalmaz jelentős változást az olyan költséges kezdeményezéseknél, mint például a nyugdíjprogramok. Ennek következtében az államadósság, amely már most is meghaladja a 32 billió dollárt, az előrejelzések szerint az évtized végére eléri, sőt túl is lépi az 50 billió dollárt. A leminősítés ellenére nem valószínű, hogy a törvényhozók drasztikusan megváltoztatják az Egyesült Államok költségvetési pályáját. A legtöbben arra számítanak, hogy a Kongresszus inkább kritikával fog reagálni, mintsem hogy változást vagy költségvetési fegyelmet érjen el.