Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Folytatódik az FTX bukása

Hiába az FTX csődje, Changpeng Zhao a Binance vezérigazgatója szerint cége helyzete mégis sziklaszilárd maradt. A Binance ma is a világ legnagyobb kriptopénz tőzsdéje. Egyesek talán arra számítottak, hogy a rivális FTX összeomlása után még nagyobb teret nyer, de nem így történt, mivel a befektetők az eseményeket követően óvatosabbak lettek a kriptoval szemben.

A Forbes elemzése szerint folyamatosan áramlik ki a pénz a cégből. A magazin azért tud ilyen típusú elemzést végezni, mert a blokkláncon minden tranzakció nyilvános, ezért harmadik felek is elemezhetik az adatokat és megnézhetik, hogy a vezérigazgató nyilatkozatai fedik-e a valóságot, vagy esetleg félrevezetik a befektetőket.

Stabil?

Az FTX hátterével korábban már kimerítő részletességgel foglalkoztunk ezeken az oldalakon, de elég, ha csak annyit mondunk, hogy egy olyan vállalatról, amely arról volt ismert, hogy a kriptovilág egyik legstabilabb és legelismertebb szereplője, bebizonyosodott, hogy egy széles körű csalás központja. Az FTX összeomlása után CZ biztosította az ügyfeleket, hogy a Binance pénzügyi helyzete a piaci nehézségek ellenére stabilizálódott. Ennek ellenére a múlt hét pénteken a befektetők nettó 360 millió USD-t vontak ki, és ha összességében nézzük a Binance eszközeinek több mint 24%-a hagyta el a tőzsdét kevesebb, mint két hónap alatt. A Binance-ba vetett bizalom megrendülését legjobban a nevét viselő kriptopénz tokenek, a Binance Coin (BNB) és a Binance USD (BUSD) mutatják. A BNB az elmúlt 2 hónapban 29%-ot veszített értékéből, míg a BUSD stabilcoinok száma 40%-kal csökkent.

Az tőzsdei izgalom a kriptopénzek boomjához vezetett. A bizalom vagy hit hiánya egyenes utat mutatott a jelenlegi bukás felé. A Binance ugyan még mindig a legnagyobb kriptopénz tőzsde a volumen alapján, de a BNB tokenje 37%-kal csökkent az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Ez azt is jelenti, hogy a teljes kriptopénzpiacot nézve még mélyebb visszaesést tapasztalhatunk, hiszen 56%-ot esett az elmúlt 12 hónapban. A bökkenő az, hogy egyre több Binance befektető – magán és intézményi – hagyja el a tőzsdét, vagy drasztikusan csökkenti az ott tartott vagyonát. Mindez érdekes módon a médiát túlságosan nem foglalkoztatja, és úgy tűnik, maga a piac sem mutat kifejezetten heves reakciót. Egy lassú, halk „bank run” tanúi vagyunk a világ legnagyobb kriptopénztáránál, és ha ez a tendencia folytatódik, számítsunk arra, hogy ez a „zúgás” átcsaphat crescendoba.