test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Francia kapcsolat

Emmanuel Macron francia elnök hivatalos látogatásra érkezett Pekingbe azzal a céllal, hogy erősítse a kapcsolatokat Kínával és lebeszélje Hszi Csin-ping elnököt arról, hogy katonai segítséget nyújtson Oroszországnak.

Macron látogatására akkor kerül sor, amikor Franciaország már a tizenegyedik általános sztrájkra készül a vitatott nyugdíjreform ellen. Élysée-források szerint „Kína az egyetlen ország, amely így vagy úgy, de közvetlen hatást gyakorolhat a konfliktusra”. Az állami látogatás célja, hogy folyamatos párbeszédet folytasson Kínával, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja és a nemzetközi színtér egyik meghatározó szereplője.
Macron tervei közt szerepel, hogy Hszi Csin-pingtől olyan megoldási javaslatokat kér, „amelyek középtávon a háború befejezéséhez vezetnek”. Az francia elnök csütörtökön találkozik Hszi Csin-pinggel és Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel is. A látogatásnak fontos gazdasági vonatkozása is van, hiszen több találkozót is terveznek kínai befektetőkkel. Macront több mint ötven üzletember, illetve olyan nemzeti vállalatok vezetői kísérték el, mint az Alstom, az EDF vagy az Airbus.

A bakancs megáll

A látogatásnak a diplomáciai kérdések mellett jelentős részét képezi a gazdasági kapcsolatok élénkítése, ezért több találkozót is terveznek kínai befektetőkkel. Így nem meglepő, hogy Macron kíséretében számos üzletember is érkezett a kínai fővárosba, akik olyan jelentős francia cégek képviseletében járnak el, mint az Alstom, az EDF vagy az Airbus.

Közben Elisabeth Borne miniszterelnök szerdán döntő jelentőségű találkozót tart a francia szakszervezetekkel, hogy együtt keressenek kiutat a nyugdíjreformból eredő válságból. Ez az első alkalom, hogy a törvény januári elfogadása óta a két fél tárgyalóasztalhoz ül, és újrakezdi a párbeszédet. A szakszervezetek már korábban is kitartottak azon követelésük mellett, hogy a kormány vonja vissza a nyugdíjreformot, de az Élysée megismételte, hogy ez a felvetés nincs napirenden. A törvény, amely a nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 62 évről 64 évre kívánja emelni, társadalmi és politikai válságot szabadított el, különösen azután, hogy Macron a képviselőház többsége nélkül döntött úgy, hogy a törvényt rendelettel hagyja jóvá anélkül, hogy a parlamentben szavazásra bocsátotta volna.

Zavaró tényező?

Összefoglalva, Macron kínai látogatásának diplomáciai és gazdasági céljai is vannak. A francia elnök megbeszélései során megpróbálja lebeszélni Kínát arról, hogy katonai segítséget nyújtson Oroszországnak, de ugyanakkor szeretné erősíteni a kapcsolatokat és új gazdasági lehetőségeket mutatni a kínai befektetőknek. Eközben otthon a miniszterelnök a francia szakszervezetekkel folytatott párbeszéd újrakezdésével próbál kiutat találni a fennálló nyugdíjválságból. Azonban nem sok remény van a megoldásra, mivel a szakszervezetek szilárdan ragaszkodnak azon álláspontjukhoz, hogy a nyugdíjreformot vissza kell vonni.