test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Francia zavargások

Franciaországban kedden már a hatodik „történelmi” mozgósítási napot tartották Emmanuel Macron elnök vitatott nyugdíjreformja ellen. Az új törvényjavaslat célja a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre való emelése, ami a lakosság és a szakszervezetek részéről is heves ellenállásba ütközik.

A kormánynak a tüntetések elfojtására tett erőfeszítései ellenére a részvételi arány kedden magasabb volt, mint az előző alkalmakkor, és országszerte több mint 250 tiltakozó megmozdulásra került sor. Az oktatási szektort ez különösen súlyosan érintette, mivel a munkavállalók 60%-a vett részt a sztrájkokban. A finomítók üzemanyag-ellátását blokkolták, és emellett a vasúti közlekedés 80%-a, köztük a nagysebességű és a regionális vonatok is érintettek voltak, illetve az ország főbb repülőterein a járatok 20-30%-át is törölték.

A kormány és a munkavállalók szembenállása azonban még mindig tart, és ebben a társadalmi csatában továbbra sem tisztázottak az erőviszonyok. A szakszervezetek az elkövetkező napokban döntenek arról, hogy folytatják-e a sztrájkokat az olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az energiaipar és a közlekedés, ami döntő fontosságú lesz a kormány elleni harcban. De addig is szombatra újabb tüntetési hullámot jelentettek be.

Összecsapások

A tiltakozó megmozdulásokon összecsapások törtek ki a tüntetők és a karhatalom között, aminek következményeképpen több mint húsz embert tartóztattak le, többségükben radikális csoportokhoz köthető erőszakos személyeket, akik megpróbálták megzavarni a békés menetet. A tüntetés a Szajna bal partján lévő Sevres-Babilone-tól indult, és a Place d’Italia téren ért véget, nem messze a szenátustól, ahol jelenleg a reformot tárgyalják. A szenátus várhatóan még vasárnap jóváhagyja a módosított javaslatot.

A beharangozott nyugdíjreform miatt Macron népszerűsége erősen zuhanni kezdett, és emiatt elég viharos lett a helyzet a Képviselőházban. A reformtervezetet a szenátusban, és egy vegyes bizottságban is megvitatják, mielőtt várhatóan legkésőbb március 26-ig elfogadják.

A tiltakozók úgy vélik, hogy a javasolt törvénymódosítás igazságtalan, és erőszakkal akarják azt jóváhagyatni. Sok résztvevő pedig azon a véleményen van, hogy a reform eltörölné a proletariátus társadalmi vívmányait, és a kormány nem hallgatja meg a nép szavát. Azért tüntetnek a kilátásba helyezett változtatások ellen, hogy a mostani fiataloknak ne kelljen olyan sokáig várniuk a nyugdíjba vonulásra, mint az idősebb generációnak.