Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Ghánai adósságválság

Ghána kormányzati szervei egyre nagyobb adósságot halmoznak fel több ezer vállalkozóval szemben. A helyzet nagyon súlyos: mintegy 15 milliárd cédivel, azaz 1,3 milliárd dollárral tartoznak ezeknek a cégeknek, ami elbocsátásokhoz és gazdasági zavarokhoz vezet.

A költségvetési mocsár

Ghána költségvetési gondjai elérték a töréspontot, ami nagyrészt a kihívások tökéletes együttállásának köszönhető, beleértve a COVID-19 világjárvány gazdasági hatását, Oroszország ukrajnai invázióját, valamint az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedését. Miután decemberben a Nana Akufo-Addo elnök vezette kormány nem teljesítette a külföldi hitelezőknek járó több milliárd dolláros tartozását, nem maradt más választása, minthogy 3 milliárd dolláros kölcsönt kérjen a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). Ghána 1957-es függetlenné válása óta ez volt a 17. alkalom, hogy az IMF-hez fordult segítségért.

A Ghána előtt álló adósságválság nem egyedülálló. Afrika, Latin-Amerika és Ázsia szegény és közepes jövedelmű országai évtizedek óta a hitelek és a mentőcsomagok ördögi körforgásában vergődnek. Ez a globális probléma – amely a becslések szerint meghaladja a 200 milliárd dolláros adósságot a fejlődő országok esetében – azzal fenyeget, hogy az oktatás, az egészségügy és a jövedelmi szintek terén nehezen elért eredményeket felszámolja. A helyzet súlyossága ellenére ezek az országok nehezen tudtak tartósan a nemzetközi figyelem középpontjába kerülni.

A legújabb mentőöv

Ghána súlyos helyzetére válaszul az IMF átfogó mentőcsomagot dolgozott ki a költségvetési stabilitás helyreállítása, az adósság csökkentése, a bevételek növelése, és a legkiszolgáltatottabbak védelme érdekében. Egy kérdés azonban továbbra is fennáll: Miért lenne sikeres ez a mentőcsomag, ha az eddigi kísérletek kudarcot vallottak? Ghána korábbi, 2015-ben az IMF-fel szerzett tapasztalatai lenyűgöző gazdasági növekedést és stabilitást eredményeztek, amiért az országot Afrika példaképeként méltatták. Néhány rövid éven belül azonban a nemzet ismét szörnyű helyzetbe került, ami jól mutatja a költségvetési válságok visszatérő jellegét. Az egyik kritikus tényező, amely befolyásolja Ghána költségvetési sebezhetőségét, az éghajlatváltozás fenyegető veszélye. Az ENSZ előrejelzése szerint a következő évtizedben több billió dollárnyi finanszírozásra lesz szükség a fejlődő országokban az éghajlatváltozás hatásainak enyhítéséhez. Ghána jelentős adósságterhei miatt nehéz küzdelemmel néz szembe e fenyegető válság kezelése során.

Belföldi és külföldi adósságok összetettsége

Ghána adósságproblémája túlmutat a külföldi kölcsön folyósítókkal szembeni kötelezettségein, mivel jelentős összegekkel tartozik a hazai hitelezőknek is, beleértve a nyugdíjalapokat, biztosítótársaságokat és helyi bankokat. Ezért az IMF a közelmúltbeli mentőcsomag előfeltételévé tette a hazai adósságok rendezését. Bizonyos átszervezések ellenére is az ország pénzügyi intézményeibe vetett bizalom erősen megingott. A külföldi hitelezők összetettsége pedig tovább bonyolítja az adóssághelyzetet: több ezer magán-, félállami és kormányzati hitelező van – köztük Kína -, és mindegyikük egyedi célokkal és hitelszerződésekkel.

Egy elmélyülő válság

Ghána adósságválsága mélyebb és sokrétűbb, mint a korábbi gazdasági nehézségei. A hitelezők nemzetközileg széles skálája, amelyek mindegyike eltérő érdekekkel és szabályozási ellenőrzésekkel rendelkezik, tovább nehezíti a helyzetet és bonyolítja a válság megoldását. Miközben a külföldi hitelezőkkel a tárgyalások folytatódnak a kölcsönszerződések átalakításával kapcsolatban, a ghánai háztartások és vállalkozások a következményekkel küzdenek. A magas infláció, a leértékelődő valuta, a magasra szökő kamatlábak és az alapvető termékek növekvő költségei mind-mind nagy terheket rónak a polgárokra és a cégekre is. A kis- és középvállalkozásokat különösen súlyosan érinti a helyzet, mivel a nemfizetési arányok az egekbe szöktek.

Ghána gazdasági modelljének alapvető problémái hozzájárulnak a visszatérő költségvetési kihívásokhoz. Az ország nagymértékben függ az olyan nyersanyagok exportjától, mint a kakaó, az olaj és az arany, így ezek áringadozásának fokozottan ki vannak téve. Mivel a termelésnek csupán 10 százalékát teszi ki a feldolgozóipar, a stabil foglalkoztatás és a fenntartható növekedés biztosítása érdekében diverzifikációra van szükség.