test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Globális üzleti hírnév 2022

Annak ellenére, hogy a globalizáció minden eddiginél homogénebbé tette a városokat, egy különbség nem változott: az üzleti hírnév, és ily módon nem minden város egyenlő. A Statista nemrégiben tette közzé a 2022-es listáját, ami a városokat üzleti hírnevük szerint rangsorolja, de a módszertanuk eredményeit tekintve ezt érdemes fenntartásokkal kezelni. A kutatásaik alapján a Statista rangsora sok kívánnivalót hagy maga után, ezért ezt a listát összevetettük a The Economist által készített Global Liveability Indexszel.

1. Hongkong (100 pont)

Globális élhetőségi index rangsor: 49

A Statista hibás rangsorolási módszertana már a legelejétől kezdve nyilvánvaló. Hongkong évtizedek óta kiváló üzleti hírnévnek örvend, amely folyamatosan javult, miközben Kína gazdasága továbbra is rohamos sebességgel fejlődött. A politikai felfordulás, a médiakampányok és a pekingi Zero-COVID politika nyomán azonban Hongkong helye a legjobb üzleti városok között hatalmas csapást szenvedett el. Számos helyi állampolgár, illetve külföldi üzletember távozott Hongkongból, és kénytelenek máshol újrakezdeni, mivel az ország szigorú COVID-ellenes intézkedései miatt a város élhetetlenné vált.

A Statista rangsora rámutat a város néhány pozitív aspektusára. Elhelyezkedése és a külföldi tulajdonosi korlátozások hiánya miatt Hongkong egyedülálló módon teszi lehetővé a vállalkozások számára, hogy világszerte működjenek, miközben magasan képzett és olcsó munkaerőhöz juthatnak. Ennek ellenére az irodák átlagos négyzetméterenkénti költsége több mint 2297 USD. Emellett Hongkong közismert arról, hogy itt található a világ egyik legjelentősebb milliárdos és rendkívül nagy vagyonnal rendelkező embercsoportja.

2. London (95,08 pont)

Globális élhetőségi index rangsor: 60

London régóta a világ legfontosabb üzleti központjai közé tartozik. A Brexit azonban – számos felemelkedő gazdasággal együtt – az elmúlt években a rangsorban hátrébb szorította. A város vonzza a legtöbb multinacionális vállalatot Európában, és továbbra is világelső a banki, pénzügyi és szakmai szolgáltatások terén. London ad otthont a nemzetközi nagyágyúknak és több mint 480 nemzetközi banknak. A figyelmeztetések után, amelyek szerint a Brexit csorbát fog ejteni azon kevés szektorok egyikén, ahol az Egyesült Királyság globális győztes – a pénzügyi szolgáltatások – kiderült, hogy ezen a téren a város viszonylag sértetlen maradt. Egyesek azonban azt kérdezik, hogy a COVID nem csak késleltette-e az elkerülhetetlent.

3. Párizs (Score-94,63)

Globális élhetőségi index rangsor: 37

Párizs a világ egyik kiemelkedő kulturális központja. Egyike annak a mindössze három nyugat-európai városnak, amelyik felkerült a tíz legjobb üzleti központ listájára. Modern gazdaságának és képzett munkaerőjének köszönhetően Párizs – nyugati riválisaihoz hasonlóan – számos front-office tevékenységet folytató vállalat irodáinak ad otthont.
A professzionális szolgáltatások és a biztosítótársaságok is nagy számban képviseltetik magukat Párizsban, és ez a térség adja Franciaország GDP-jének mintegy egyharmadát. Gazdasági vitalitását a munkahelyek magas koncentrációja, a cégalapítások (8-10 000) és számos sikeres kis- és középvállalkozás is indokolja. A leendő befektetések tekintetében a francia fővárost gyakran emlegetik a lehetőségek, a befolyás és a vonzerő városaként.

4. Frankfurt (90,71 pont)

Globális élhetőségi index rangsor: 39

Frankfurt a világ legkisebb méretű, mégis legkompaktabb metropolisza, ahová a föld minden tájáról ingáznak az emberek üzleti célból, és még csúcsforgalomban is árad belőle a nyugalom, előnye még, hogy lakosainak pazar életmódot biztosít. London és Párizs után Frankfurt a multinacionális vállalatok számára a három legfontosabb európai helyszín egyike. Emellett a német város jelentős kereskedelmi központtá és kiállítási helyszínné nőtte ki magát virágzó tőzsdével kiegészülve. Ennek eredményeként ez Frankfurt Európa egyik legfrekventáltabb vállalati központjává vált a kereskedelmi, kutatási, termelési és minősítő cégek számára.

5. Amszterdam (90,70 pont)

Globális élhetőségi index rangsor: 27

Amszterdam fantasztikus nemzetközi helyszín egy sikeres vállalkozáshoz, mivel itt ehhez minden adott, miközben csodálatos hely az élethez is. És nem utolsó sorban ez a város mintegy 2 millió négyzetméternyi ipari- és irodaterülettel rendelkezik, ráadásul ezek bérlése alacsonyabb költséggel jár, mint más európai városokban. Fontos, hogy Amszterdam a Brexit egyik fő kedvezményezettje lett, mivel számos multinacionális európai központ választotta a várost Londonból való áttelepülésének célpontjául.