test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

GPU-k üldözése

A ChatGPT-hez hasonló online chatrobotok által tavaly kiváltott óriási érdeklődés a technológiai iparban elindított egy olyan (mesterséges intelligencia) hullámot, ami a grafikus feldolgozóegységek (GPU-k) iránti soha nem látott keresletéhez vezetett.

Ezek a GPU-k nélkülözhetetlenek a számítások elvégzéséhez, azonban ehhez az élvonalbeli M.I.-cégek részéről hatalmas mennyiségű adat elemzéséhez van szükség. Ennek eredményeképpen hiány alakult ki ezekből a kritikus chipekből, így a startupok és a befektetők igyekeztek minél gyorsabban megszerezni az áhított alkatrészeket.

Az Nvidia dominanciája és kétségbeesett intézkedései

Az Nvidia, a GPU-piac egyik főszereplője gyakorlatilag monopóliummal rendelkezik ezen chipek felett. A vállalatot a hatalmas kereslet 1 trillió dolláros értékelésig repítette, és várhatóan rekord pénzügyi eredményekről számol majd be a közeljövőben. Míg a technológiai óriások méretük és erőforrásaik miatt könnyebben hozzáférhetnek a GPU-khoz, a startupok és a kutatók a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások terén a hosszú várólisták miatt ütköznek akadályokba. E kihívás leküzdésére találékony megközelítéseket próbálnak alkalmazni, például a régi játékchipek újrahasznosítását, és GPU-klaszterek megosztását a startupok között.

Szokatlan stratégiák és együttműködési erőfeszítések

A kockázati tőkebefektetési cégek – például az Index Ventures – a kapcsolataikat felhasználva chipeket szereznek be, és ezeket kínálják fel eladásra a portfóliójukban szereplő vállalatoknak. Sőt, a vállalkozók társulásokat hoznak létre a GPU-erőforrások megvásárlására és közös hasznosítására. Az M.I. chipek korlátozott elérhetősége különösen súlyos gondot okoz az újonnan alakuló vállalkozások számára. Ennek leküzdése érdekében olyan kreatív intézkedésekre törekednek, mint a GPU-források átcsoportosítása a kutatás-fejlesztésből, vagy a chipekhez való hozzáféréshez szükséges kormányzati programok keresése.

A szakadék csökkentése és innovatív megoldások

A GPU-k iránti törekvés határozott szakadékot hozott létre az ezen erőforrások biztosítására felkészült és a kihívásokkal küzdő technológiai vállalatok között. A San Francisco Compute Grouphoz hasonló kezdeményezések jöttek létre, amelyek lehetővé teszik a vállalkozók és kutatók számára a GPU-k bérlését, áthidalva ezzel a felmerülő problémát az induló vállalkozások számára. Partnerségek alakulnak ki, hogy a nemrég alakult portfóliócégek számára ingyenesen GPU-hozzáférést tegyenek lehetővé. Ennek az együttműködés az a célja, hogy kiegyenlítse a versenyfeltételeket, és biztosítsa a technológiai ipar minden szereplője számára, hogy kiaknázhassa a GPU-k átalakító erejét.