test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Hűvös június (1. rész)

Júniusban jelentősen lehűlt az infláció, ami biztató hírnek tekinthető a Federal Reserve gyors, az áremelkedések megfékezésére irányuló folyamatos erőfeszítései során. Ez a fejlemény növelte annak a valószínűségét, hogy a központi bank az e hónapban esedékes ülése után leállítja a kamatemeléseket. A múlt szerdán közzétett adatok szerint a fogyasztói árindex (CPI) 3%-kal emelkedett a júniusig tartó egy évben, ami alacsonyabb, mint ezen időszak májusáig mért 4%-os növekedés. Ráadásul ez a tavaly nyáron megfigyelt 9% körüli csúcsnak csak a harmadát jelenti.

A fogyasztói árindex általános mértékét a gázárak jelentős csökkenése befolyásolja, ami azonban átmeneti lehet, ezért a politikai döntéshozók egy pontosabb változatot, az úgynevezett magindexet veszik alapul inkább, amely nem tartalmazza az élelmiszer- és üzemanyagköltségeket. A magindex még a közgazdászok által vártnál is jobb eredményeket mutatott, mivel az előző évhez képest 4,8%-kal emelkedett, szemben a májusig tartó egy év 5,3%-os növekedésével. A közgazdászok az előrejelzéseikben még 5%-ot jósoltak, ráadásul havi szinten 2021 augusztusa óta ez a leglassabb ütemű emelkedés.

Az infláció lassulása pozitív következményekkel jár, mivel lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy a benzinkutakon és az élelmiszerboltokban a fizetésükért többet vásárolhassanak. Ha az infláció tartósan csökkenhet anélkül, hogy magas munkanélküliségi rátákhoz vagy súlyos gazdasági recesszióhoz vezetne, az azt jelentheti a munkavállalók számára, hogy meg tudnák őrizni a jobb munkahelyek és bérek terén elért jelentős előnyöket, amelyek hozzájárultak a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

A Fehér Ház, amelyet több mint egy éve folyamatos bírálatok érnek az emelkedő árak miatt, megelégedettséggel vette tudomásul a friss jelentésben közzétett adatokat. Biden elnök a jelenlegi gazdasági helyzetet „Bidenomics in Action”-ként emlegette. A részvénypiac is emelkedést tapasztalt, mivel a befektetők arra spekuláltak, hogy a Federal Reserve kevésbé agresszív álláspontot fog képviselni az infláció elleni küzdelemben, és a júliusi ülés után esetleg szüneteltetni fogja a kamatemeléseket.

Túl hamar

Laura Rosner-Warburton, a MacroPolicy Perspectives vezető közgazdásza és alapító partnere optimistán nyilatkozott a jelentésről: „Ez egy nagyon ígéretes hír, és a puzzle darabjai kezdenek összeállni. De ez csak egy jelentés, és a Fed már korábban is megégette magát az inflációval.” A Fed tisztviselői is valószínűleg tartózkodni fognak attól, hogy rögtön győzelmet hirdessenek. Egyelőre még azt próbálják felmérni, hogy az infláció mérséklődése gyors és teljes lesz-e. Nem akarják megengedni, hogy az áremelések túl sokáig magas szinten maradjanak, mivel ez tartósan felgyorsuló inflációt eredményezhet, ezért a fogyasztók és a vállalkozások viselkedése is ennek megfelelően módosul.

Ezekre az indokokra hivatkozva a Fed tisztviselői a közelgő júliusi ülésen kamatemelési szándékukat jelezték, sőt arra is utaltak, hogy esetleg további emelésekre is szükség lehet. Az új adatok fényében azonban a közgazdászok és a befektetők úgy látják, hogy az év későbbi szakaszában csökken a további kamatemelések valószínűsége.