test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Ideiglenes válság

Olaf Scholz szerint 2023 végére megoldódnak Németország energiaellátási problémái.

Olaf Scholz német kancellár a napokban a kancellária hivatal berlini nyílt napján – ami jó alkalom a polgárokkal való találkozásra – kijelentette, hogy „2023 végére megszűnnek Németország gázellátási nehézségei az orosz gázszállítások csökkenését követően. Az első cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálok a német partokon a jövő év elején kezdik meg működésüket, a többi üzembe helyezése pedig az év későbbi szakaszában következik. Ha ezt elérjük, akkor az év végére megoldódik az energiabiztonsági problémánk. Ez addig még mindig sokba fog kerülni nekünk, de a kérdés, hogy hogyan fogjuk ezt elérni, már nem fog felmerülni.” Az LNG hajóval történő behozatalát lehetővé tevő terminálok építése mellett a kormány másik intézkedése a gáz tárolásával volt kapcsolatos, mivel a Németországban meglévő tárolók – amelyek közül néhány az orosz állami Gazprom tulajdonában van – időnként nem voltak feltöltve. Az üzemeltetőket most törvény kötelezi arra, hogy bizonyos időpontokban biztosítsák, hogy a tárolótartályok a kapacitásuk bizonyos százalékáig megteljenek, és a tél beállta előtt pedig elérjék a 95 százalékot.

Nukleáris energia

Amikor a Németországban még üzemelő három atomreaktor élettartamának meghosszabbításának lehetőségéről kérdezték, amelyeket december 31-én le kell állítani, Scholz azt mondta, hogy várják meg a villamosenergia-rendszer stressztesztjeinek eredményeit. „A tanulmány, amely a „legrosszabb forgatókönyveket” is figyelembe veszi, e hónap végére vagy szeptember elejére készül el, és akkor lehet majd döntést hozni” – jelentette ki a kancellár.

„Még ha úgy is döntünk, hogy üzemben kell tartani őket, ez csak egy kis hozzájárulás lesz, hogy télen ne legyenek problémák” – magyarázta Scholz, aki szerint ez azért van így, mert a reaktorok csak áramot termelnek, és csak nagyon speciális réspiacokra. ”De néha még egy apró hozzájárulás is fontos” – mondta. Arra is rámutatott, hogy az atomenergia „általában véve nem jó ötlet”, ezt mutatja Franciaország esete is, ahol – mint mondta – számos reaktor már nem működik műszaki problémák miatt. Hozzátette, hogy a világ más részein új erőművek épülnek annak ellenére, hogy több mint 10 milliárd euróba kerülnek, így a megtermelt áram ára magasabb, mint a megújuló energiákból előállítotté. A kancellár ezért más technológiákat, például a biogázt szorgalmazta az olcsó és fenntartható áram előállítására, és azt mondta, hogy „ez az az út, amelyen Németország elindult”.