Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

India gazdasága 2024-ben (1. rész): Virágzik, de kihívást jelentenek a stagnáló vállalati beruházások

Az indiai gazdaság jelentős fellendülést él át, amit az egekbe szökő részvényárak is jól jeleznek a világ egyik legjobban teljesítő piacán. A kormány tetemes befektetései az infrastruktúrába – repülőterek, hidak, utak és tiszta energia projektek – kézzelfogható változásokban nyilvánulnak meg országszerte. Idén India bruttó hazai összterméke az előrejelzések szerint lenyűgöző 6%-kal fog növekedni, ami meghaladja az olyan nagy gazdaságok növekedési ütemét, mint az Egyesült Államok és Kína.

Ebben a gazdasági reneszánszban azonban egy kritikus szempontban elmarad India, mégpedig a vállalati befektetések terén. A fellendülő gazdaság ellenére az indiai vállalatok tétováznak, ha új befektetésről van szó, legyen szó új gépsorokról vagy akár gyárak építéséről. Ez a stagnálás pedig olyan visszaeséshez vezetett, ami még a nemzetgazdaság mutatóiban is észrevehető volt. Miközben a piacokon tőkebeáramlás tapasztalható, a hosszú távú külföldi befektetések mégis visszaesést mutatnak.

A gazdasági fejlődés és az óvatos vállalati beruházások paradoxona összetett forgatókönyv. A kormány jelenlegi költekezése – amely a gazdaság élénkítéséhez szükséges – nem tartható fenn a végletekig, és előbb-utóbb csökkenteni kell, viszont amikor ez bekövetkezik, a magánszektorok bevonása kulcsfontosságúvá válik a növekedés fenntartásához.

India nagy ambíciókat tűzött ki maga elé. A világ legnépeseb országának a kormánya arra törekszik, hogy versenyre keljen Kínával, és 2047-re elérje a fejlett nemzet státuszát. A közgazdászok szerint ehhez az ambiciózus célhoz évi 8-9%-os tartós növekedési ütem szükséges, azonban a jelenlegi emelkedés, bár jelentős, egyelőre elmarad ettől a céltól.

Narendra Modi miniszterelnök – aki 2014 óta van hivatalban – India helyzetének javítására összpontosít, és vonzó helyszínt biztosít mind a külföldi, mind a hazai vállalkozások számára. Erőfeszítéseit azonban hátráltathatják a jelenlegi befektetési trendek, és miközben Modi a közelgő választásokra készül, a befektetési hiány egyre sarkalatosabb ponttá válik.

India egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy profitáljon Kína gazdasági lassulásból és a Nyugattal való geopolitikai feszültségeik eszkalálódásából. Ezek a tényezők arra ösztönzik a külföldi vállalkozásokat, hogy fontolóra vegyék a Kínából való áttelepülést, ami természetszerűleg India hasznára válna. Ez a lehetőség azonban egészen addig csak lehetőség marad, amíg a vállalati befektetések nem mutatnak emelkedő tendenciát.