Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Itt tartunk most

A fertőzöttségi és átoltottsági arányokra, valamint a COVID miatti korlátozásokra vonatkozó aktuális adatok.

Az elmúlt évben minden Zoom hívás ugyanúgy kezdődött: az alábbi furcsa, valamilyen módon mégis kötelező kérdésekkel. Mindig azonos témával: „nálatok hogy mennek a dolgok?” vagy „[ország]-ban milyen a helyzet?” A fenti kérdések azért rettenetesek, mert ha nem teszi fel őket az ember, érzéketlennek tűnik. Ha viszont megkérdezi, előfordulhat, hogy darázsfészekbe nyúl, az üzleti megbeszéléseket viszont nehéz negatív hangulatban lefolytatni.

Bátorkodtunk utánanézni néhány ország adatainak, így önnek már nem kell. A jelen cikk keretében az EURO 2020 labdarúgó tornán résztvevő országokra koncentrálunk.

Spanyolország

Fertőzöttségi arány: Spanyolország naponta átlagosan 3,406 új fertőzöttet jelent, ami a (január 26-i) csúcsérték 9%-a.

Átoltottsági arány: Június 21-ig a népesség 50,14%-a kapta meg az első oltást, illetve 31,5% már megkapta a második adagot is.

Korlátozások: Spanyolországra az utóbbi időben jelentős nemzetközi figyelem irányul, mivel májusban bejelentette, hogy szívesen fogad beoltott turistákat (néhány kivétellel) a világ bármely részéről. Nemrégiben az EU azt az ajánlást tette, hogy az egész blokk kövesse a fenti példát. Spanyolországban a kültéri maszkviselés már nem kötelező, és lassan az éjszakai élet—amely Spanyolországban bezárni kényszerült a COVID miatt—is fokozatosan újranyithat.

Magyarország

Fertőzöttségi arány: Magyarország naponta átlagosan 83 új fertőzöttet jelent, ami a (március 26-i) csúcsérték 1%-a.

Átoltottsági arány: Június 21-ig a népesség 56,12%-a kapta meg az első oltást, illetve 47,8% már megkapta a második adagot is

Korlátozások: Magyarország azért került a listára, mert az EURO torna csoportmérkőzései ráirányítják a figyelmet. Magyarországon a csapatok zsúfolt stadionok előtt játszottak. Mivel Magyarország az átoltottság tekintetében Európa egyik vezető országa, viszonylag nyitottnak számít Európa többi részéhez képest. Fontos kiemelni, hogy csak a beoltott személyek élvezhetnek korlátozásmentes életet (ők járhatnak tornatermekbe, beülhetnek az éttermek belső részébe, illetve bemehetnek a stadionokba).

Franciaország

Fertőzöttségi arány: Franciaországban csökken a COVID-19 fertőzöttség, az ország naponta átlagosan 2349 új fertőzöttet jelent, ami a (november 7-i) csúcsérték 4%-a.

Átoltottsági arány: Június 21-ig a népesség 48,10%-a kapta meg az első oltást, illetve 27,90% már megkapta a második adagot is

Korlátozások: Június 17-én a francia kormány eltörölte a kültéri maszkviselési kötelezettséget. Mindazonáltal, a legtöbb munkahelyen, az üzletekben, valamint a kültéri csoportosulások helyszínén (például a labdarúgó stadionokban) továbbra is viselni kell a maszkot.

Egyesült Királyság

Fertőzöttségi arány: Az Egyesült Királyságban nő a COVID-19 fertőzöttség, az ország naponta átlagosan 10140 új fertőzöttet jelent, ami a (január 5-i) csúcsérték 17%-a

Átoltottsági arány: Június 21-ig a népesség 63,6%-a kapta meg az első oltást, illetve 46,4% már megkapta a második adagot is

Korlátozások: Az elmúlt néhány hónapban az országnak viszonylag szigorú lezárással kellett szembenéznie, azonban megérte kivárni a június 21-i „szabadság napját”. Az igen könnyen átadható Delta változat miatta azonban az Egyesült Királyság vezetői elnapolták a nyitást július 19-ig. A csúcsértékhez viszonyított viszonylag magas fertőzöttségi arány ellenére az Egyesült Királyság az EURO 2020 elődöntőinek és döntőmérkőzéseinek házigazdája marad.

Az Egyesült Királyság polgárai továbbra is szigorú karanténnak néznek elébe, ha utaznak, kivéve a „zöld listás” országok kis csoportját.