Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Kárelhárítás

Nagy-Britannia új pénzügyminisztere nemrégiben úgy döntött, hogy Liz Truss miniszterelnök adó- és kiadási terveinek szinte mindegyikét visszavonja. A britek a miniszterelnök terveinek bejelentése után hetekig éltek bizonytalanságban, és az Egyesült Királyság legalábbis egy időre elvesztette gazdasági legitimitását. A pálfordulás ellenére az a tény, hogy a tervek egyáltalán nyilvánosságra kerültek, kétségeket ébresztettek nemcsak a brit vezetéssel, hanem az ország egészének jövőjével kapcsolatban is.

A lépések meghatározása

Az infláció dübörög Nagy-Britanniában, ahol az 1980-as évek óta nem látott mértékben emelkednek az árak. Ennek ellensúlyozására a Bank of England a következő hónapokban várhatóan kamatemelést hajt végre annak ellenére, hogy ez szinte biztosan súlyosbítja majd a közelgő recessziót. A pénzügyminiszter, Jeremy Hunt – aki már harmadik teljes napja van hivatalában – szinte minden egyes adócsökkentést visszavont, amelyet elődje, Kwasi Kwarteng szeptemberben bejelentett. Ezek az adócsökkentések voltak azok, amelyek a fontot a mélybe taszították, és a Bank of England arra kényszerült, hogy beavatkozzon a helyzet megoldása érdekében. Hunt emellett részlegesen visszavonta a háztartások energiaszámláira vonatkozó felső határt is, amely eredetileg 2024-ig tartott volna. Ehelyett ez az intézkedés csak 2023 áprilisáig lesz érvényben, hogy időt nyerjenek egy új, olcsóbb terv kidolgozására. Erre természetesen a kötvényárak is reagáltak, és hétfőn a 10 éves kötvények hozama 3,98%-ra esett, ami jelentősen elmarad a három nappal korábbi 4,3%-os csúcsértéktől (a kötvényárak arról híresek, hogy 0,01-es lépésekben mozognak). A font szintén több mint 2%-ot emelkedett a dollárral szemben, és 1,14-re változott.

Szorosabbra húzott nadrágszíjak

A pénzügyminiszter intézkedései közül azonban nem mindegyik népszerű. Meglepő módon elhalasztotta a legalacsonyabb jövedelemadó-kulcs határozatlan időre történő csökkentését is, amire sokan nem számítottak. Jeremy Hunt azonban a közelgő recesszióra hivatkozva megvédte a bevezetett rendelkezéseit és kijelentette: „nem helyes, hogy hitelt vegyünk fel ennek az adócsökkentésnek a finanszírozására”. A piacok minden bizonnyal odafigyelnek majd arra az üzenetre, amelyet Hunt lépései sugallnak, ez pedig a költségvetési felelősségvállalás. Azonban a szakértők nem számítanak igazán további javulásra. Truss katasztrofális politikája miatt a piacok tartósan rosszabb helyzetben vannak, mint egy hónappal ezelőtt. Hunt sikeresen stabilizálta a helyzetet, de a tényleges normalizálódás még várat magára, legalábbis amíg új politikát nem jelentenek be, vagy Truss nem távozik hivatalából (időközben ez megtörtént, Truss bejelentette lemondását). Az ötéves kötvények hozama például 3,94%-on áll, ami mintegy 0,38 ponttal magasabb, mint Truss terveinek bejelentése előtt.

Évekig tarthat még a „nadrágszíj” megszorítása, amíg Nagy-Britannia visszanyeri a költségvetési hitelességét, amit évtizedek és évszázadok alatt szerzett meg. Nem veszett el minden remény, de az ország belátható időre biztosan „kárelhárítási üzemmódba” kell, hogy kapcsoljon.