Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Katar: hivatalosan „nem menő”

A kritikák hulláma után Shakira visszalépett tervezett katari fellépésétől, ahol a világbajnokság megnyitóünnepségén szerepelt volna. Nem Shakira az első, aki elzárkózott a katari felkérés elől, hiszen Dua Lipa és Rod Stewart is úgy döntött, hogy visszautasítja a szervezők ajánlatát a megnyitón való szerepléssel kapcsolatban. A popzenei élet egyik meghatározó alakja, Rod Stewart több mint 1 millió dollárt utasított vissza, hogy Katarban lépjen fel, egy egyszerű okból: „nem menő odamenni”.

Blowback

Néhány nappal ezelőtt a szervezők bejelentették, hogy Shakira is ott lesz a megnyitó ceremónián a BTS Jungkook és Robbie Williams mellett. Évtizedeken át a világbajnokság nyitóünnepségén fellépni hatalmas megtiszteltetés volt, amelyet a világ legnagyobb, legelismertebb zenészeinek is igazi elismerést jelentett. Éppen ezért számított nagyon fontos pillanatnak Shakira karrierje szempontjából, amikor a dél-afrikai világbajnokságon lépett fel. Néhány évvel ezelőtt szinte egyetlen jelentős művész sem utasított volna vissza egy ilyen felkérést már csak a fellépés történelmi jellege és a hihetetlen nemzetközi nézettsége miatt sem. A katari világbajnokság azonban más. Hogy miért? Elég csak megnézni Dua Lipa reakcióját, amikor felröppentek a pletykák, hogy ő is fellép. „Jelenleg sok spekuláció kering arról, hogy fellépek a katari világbajnokság megnyitóünnepségén” – írta Dua egy Instagram Storyban vasárnap. „Nem fogok fellépni, és soha nem is voltam semmilyen tárgyaláson ebben az ügyben.”

És bár megemlítette, hogy „messziről” Angliának fog szurkolni, azt is elmondta, hogy alig várja, hogy ellátogasson Katarba, amikor az „teljesítette az összes emberi jogi ígéretét, amelyeket akkor tett, amikor elnyerte a világbajnokság rendezési jogát”. 2021 elején a The Guardian című brit lap részletes vizsgálatot tett közzé, amelyből kiderült, hogy Katarban 2011 és 2020 között legalább 6500 vendégmunkás halt meg. Azóta ez a 6500 halálos áldozatról szóló adat a világbajnoksággal kapcsolatos kritikák középpontjába került. De nem csak a vendégmunkásokról van szó, mivel Katar még mindig ellenséges környezetet jelent az LMBTQ emberekkel szemben.

Nagy várakozások

Az idő előrehaladtával egyre nagyobb elvárásokat támasztunk a közszereplőinkkel szemben, és míg korábban a hírességekkel szembeni elvárások elnézőbbek voltak, ma már az emberek élesen kritizálják őket, például hogy hogyan és mi módon keresik a pénzüket. Ha az éppen aktuális sztár imázsát egy olyan rendszer használja fel, amely ellentétben áll a rajongótábora nagy részének erkölcseivel, akkor jobb, ha tudomásul veszi, hogy nagyon sok kritika fogja érni. És talán még ennél is fontosabb, hogy a kiadók és a szponzorok is odafigyelnek a hangoskodó rajongókra; még ha az előadók szép summát is kereshetnek egy ideig, azonban a pénzcsapokat előbb-utóbb elzárják.