Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Keep Calm and…?

Az Egyesült Királyság gazdasága a vártnál gyorsabban zsugorodik. "Az előttünk álló út kemény lesz, és rendkívül nehéz döntéseket igényel"- jelentette ki az új brit miniszterelnök. Az adatok megerősítik a Bank of England előrejelzéseit, amelyek szerint enyhe és nagyon elhúzódó recesszió kezdődik a folyó negyedévben.

Az Egyesült Királyság bruttó hazai terméke (GDP) a július-szeptemberi negyedévben 0,2%-kal csökkent az előző időszakhoz képest a feldolgozóipar 1,5%-ra becsült visszaesése miatt. Emellett az ország gazdasága szeptemberben 0,6%-kal zsugorodott a gyászhét és Erzsébet királynő temetése idején tartott plusz nemzeti ünnep, valamint az üzletek és gyárak bezárása miatt – közölte a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS).

A hivatalos adatok a fogyasztói kiadások 0,5%-os romlását jelzik 2022 harmadik negyedévében is. Az inflációt szeptemberben 10,1%-ra becsülték, és januárban 11%-on tetőzhet, mielőtt jövő év végére 5,7%-ra fordulna a felfelé ívelő görbe – derül ki a Nemzeti Gazdasági és Társadalomkutató Intézet (NIESR) pénteken közzétett jelentéséből.

Rosszabb lesz

A gazdasági aktivitás csökkenése összhangban van a Bank of England előrejelzéseivel, amelyek szerint enyhe és nagyon elhúzódó recesszió kezdődik a folyó negyedévben. Két egymást követő negatív GDP-ciklus recessziónak számít, és kevesen kételkednek abban, hogy az Egyesült Királyság technikailag már most gazdasági válságban van. A kibocsátó bank elemzői több mint öt olyan egymást követő negyedévet jósolnak, amikor az állam gazdasági mutatói mínuszban lesznek. A gazdasági helyzet röntgenképe adja a keretét az „őszi nyilatkozatnak”, amelyet Jeremy Hunt pénzügyminiszter jövő héten készül elmondani a parlamentben. A miniszter november 17-re tervezett beszédében a Westminsterben fogja ismertetni a Rishi Sunak új konzervatív kormánya által elfogadott adó- és közkiadási programot, amelynek célja az adósság középtávú csökkentése.

A kincstár elismeri, hogy a személyi jövedelemadóra nagy hatással van, ha minden font felét az alacsony jövedelműektől szedik be. „Nincs illúzióm afelől, hogy az út kemény lesz, és rendkívül nehéz döntéseket igényel a bizalom és a gazdasági stabilitás helyreállítása érdekében. Azonban a fenntartható és tartós növekedés eléréséhez féken kell tartanunk az inflációt, egyensúlyba kell hoznunk az államháztartást, és csökkentenünk kell az adósságot” – mondta a miniszterelnök az ONS becslések közzététele után. Hunt azt követően vette át a pénzügyi vezetői tisztséget, hogy elődjét, Kwasi Kwartengot leváltották, akinek adócsökkentési terve anélkül, hogy megindokolta volna, hogyan finanszírozzák a bevételcsökkentést, feldühítette a befektetőket. A tőkepiacok heves negatív reakciója miatt a múlt hónapban az akkori miniszterelnök Liz Truss-t leváltották, és helyére Sunakot ültették. Az új gazdasági terv elkerülhetetlenül a közszolgáltatásokba történő beruházások tényleges csökkenéséhez és az adóterhek növekedéséhez fog vezetni.