test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Kemény borítás, salak és a COVID

Tenisz és vakcinák az Atlanti-óceán két oldalán

Körülbelül öt éve költöztem át az Egyesült Államokból Európába. A költözéskor eldöntöttem, hogy megpróbálok lépést tartani a fő hobbimmal, a tenisszel. Fel voltam villanyozva: a tenisz berkein belül Európa a pompás salak pályáiról ismert, amelyek éles ellentétben állnak az Egyesült Államok szerte elterjed kemény borítású pályákkal. A salakon a labda lassabban pattan, a pörgésre pedig sokkal erőteljesebben reagál. Ezáltal a salakpályán játszott meccsek lényegesen lassabbak, mint a kemény pályásak. Mindez azt jelenti, hogy a fiatal európai játékosok általában „összetettebb” meccseket játszanak, a nagy sebességű szervák nem hozzák meg számukra az egyszerű győzelmet. A salak megkívánja tőlük, hogy ne erőből, hanem okosan játsszanak. Következésképpen, még minden idők legkiemelkedőbb amerikai teniszezői is viszonylag rossz eredményekkel rendelkeznek az európai salakpályákon.

Megérkezésemkor felvettem a kapcsolatot egy helyi edzővel, akitől teniszórákat vettem, hogy csatlakozhassak egy versenyligához. Észrevette azt, amit mindketten az első pillanattól kezdve tudtunk: a lapos ütéseim és a kemény szerváim az amerikai stílusú agresszióra voltak optimalizálva. Ez elbizonytalanított, és tudtam, hogy sokáig fog tartani, amíg hozzászokom az új helyzethez; az edzőm azonban egy olyan dolgot említett nekem, amely megragadt bennem: „Ti, amerikaiak általában csak néhány dologban vagytok jók, azokban viszont kiemelkedően jók vagytok. Ezek pedig általában a legfontosabb dolgok.” Az ellenfelekkel szemben ez nálam a szervámat és a tenyeresemet jelentette, míg a COVID-dal szemben az Egyesült Államoknak ugyanezt jelenti a vakcinakészlet és annak elosztása.

A járvány első szakaszaiban Európa klasszisokkal jobban reagált az Egyesült Államoknál a vakcinával kapcsolatban. Összességében a szigorú lezárások egész Európa területén hatékonyabbnak bizonyultak, mint az Egyesült Államok következetlen laissez-faire politikája. Ennek eredményeként az Egyesült Államok 2020-ban igencsak szenvedett a fertőzöttségi és a halálozási ráták tekintetében. Ezalatt Európának is megvoltak a pandémiás gócpontjai, azonban összességében véve a kontinens jobban boldogult az Egyesült Államokhoz képest. Egy terület azonban kivételt képzett: a vakcinaellátmány beszerzése. Az Egyesült Államok a gazdasági és politikai erejét használta, hogy biztosítsa a helyét a vakcináért várakozók sorának elején, ezzel szemben az Európai Unió időt vesztegetett az ártárgyalások miatt. Ennek eredményeként az EU jócskán le van maradva az oltakozás terén az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok mögött.

Népességarányos vakcinamennyiség
Forrás: Our World In Data, 2021 Április 1 11:30 BST a legutóbbi elérhető adatok alapján

Amerika jelentős gyengeségeinek – komoly maszkellenes mozgalmak, államszintű következetesség hiánya, sok helyen a betegségmegelőzési intézkedések hiánya, viszonylag elhízott lakosság – ellenére az oltakozás terén sokkal jobban áll 2021-ben, mint az EU. Az oltások aránya is befolyásolja a fertőzöttségi és a halálozási rátát, amelyek jelenleg igen dinamikusan csökkennek az USA-ban és az Egyesült Királyságban is. Ezzel szemben Európa legnagyobb részén tombol a járvány rettegett „harmadik hulláma”, amely sok országban komoly lezárásokat követel; ezek azonban kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy megállítsák a mutációkat a kórházak összeomlásba sodrásában. Ezzel a helyzettel szembesülünk akkor is, ha megnézzük a halálozási rátákat, amelyek az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban jelentős mértékben visszaestek, Európában pedig változatlanok maradtak (míg sok országban rendkívüli módon növekednek).

Egymillió emberre jutó, megerősített COVID-19 halálozások száma naponta
Forrás: Johns Hopkins Egyetem CSSE COVID-19 adatok

2020 májusában egy online konferencián tartottam előadást, és arról beszéltem, hogy „minden országot a COVID-járványra adott reakciója alapján fognak megítélni”. Akkor a COVID épp az Egyesült Államokat sodorta az összeomlás felé, míg úgy tűnt, hogy Európa kordában képes tartani a vírust. E kijelentés még mindig érvényes, viszont az egyes országok megítélése megváltozott. Az Európai Unió esetében mindig arra fogunk emlékezni, hogy képtelen volt biztosítani a stabil vakcinaellátást és a gyors vakcinaelosztást. Az Egyesült Államokra – amely elegendő vakcinával fog rendelkezni minden felnőtt számára, aki be szeretné magát oltatni május 1-jéig – úgy fogunk emlékezni, mint a világhatalomra, amely elsőként lépte át a vakcinaverseny célvonalát. Úgy tűnik, hogy a győzelemhez elegendő, ha egy dolgot csinálunk kiemelkedően jól, egészen addig, amíg ez a legfontosabb dolog.