test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Közeleg a tél

Bár most forró nyár van, és ilyenkor még nehéz elképzelni egy hosszú, sötét telet, Európa pontosan e felé tart. A kormányok az egész blokkban gyors lépéseket tesznek annak érdekében, hogy megvédjék a háztartásokat a hatalmas közüzemi számláktól, azonban a szakértők attól tartanak, hogy a legtöbb nemzetnek nehéz lesz mindenkinek biztosítani a megfelelő meleget (legalábbis megfizethető áron). 2021 márciusától 2022 márciusáig az Európai Unióban az átlagos háztartások energiaköltségei 41%-kal, a magánközlekedéshez használt üzemanyagok ára pedig 38%-kal ugrottak magasabbra. Ezek az emelkedések nagymértékben hozzájárultak a kontinensen végigvonuló gyors és tartós inflációhoz. A nagykereskedelmi gázár jelenleg nyolcszorosa az elmúlt években megszokott átlagnak, és a nagykereskedelmi villamosenergia-árak is meredeken emelkedtek. Természetesen a kilátások igen borúsak, ezért az alábbiakban összefoglaljuk, hogy számos ország hová tart 2022 telén.

Egyesült Királyság

Bár az Egyesült Királyság már nem tagja az EU-nak, mégis ugyanazoktól a kontinentális bajoktól szenved. A háztartások átlagos energiaszámlái 2023 elejére várhatóan egész évre vetítve 5225 euróra emelkednek, ami majdnem négyszerese a 2018 és 2021 közötti átlagos költségeknek. Nem csoda, hogy az előrejelzők válságot és recessziót várnak. Az Egyesült Királyság különösen sebezhető, mivel az ország elsősorban gázzal működik mind az otthoni fűtés, mind a villamosenergia-termelés tekintetében. Az Egyesült Királyság és az EU tagállamok többsége közötti egyik legfontosabb különbség, hogy az Egyesült Királyság a nagykereskedelmi árakat közvetlenül a fogyasztókra terheli, míg a legtöbb uniós ország kormánya pufferről és árcsökkentésről gondoskodik. Így mivel a nagykereskedelmi árak az egekbe szöktek, az Egyesült Királyság polgárait másoknál sokkal súlyosabban sújtják ennek következményei.

Az uniós nemzetek eltérő módon költenek a gázra, a villamos energiára, a benzinre és a szénre, de általában véve a kormányok megvédik a fogyasztókat a megnövekedett számláktól. Az Egyesült Királyság kormányának javára szól, hogy az idei télen minden brit háztartás 400 GBP összegű támogatást kap az energiaszámlákhoz, sőt a kevésbé tehetős háztartások még ennél is többet, 650 GBP-t kapnak az energiaszámlák fedezésére.

Németország

A német kormány ígéretet tett a lakosságnak, hogy segít átvészelni a magas infláció és az emelkedő energiaszámlák okozta vihart. Németország egyösszegű jövedelemadó-csökkentést ajánlott fel, emelte a juttatásokat, és ha ideiglenesen is, de 29,55 centtel csökkentette a benzin literenkénti árát.

Franciaország

A francia kormány 22 milliárd eurót fog költeni arra, hogy megvédje polgárait az emelkedő energiaköltségektől. Ezt a fogyasztók számára a gázárak befagyasztásával, valamint a villamosenergia-árnövekedés négyszázalékos felső határával érte el – mindkettőt idén februárban vezették be. Ezek a politikák azt jelentették, hogy eddig a francia átlagpolgár alig érezte meg az energiaválság súlyát.

Norvégia

A norvég kormány a háztartások villanyszámlájának 90%-áz fizeti, ha a nagykereskedelmi árak meghaladják az előírt küszöbértékeket. Nagy vízenergia-kapacitása ellenére Oslót egyre több kritika éri amiatt, hogy nem képes kordában tartani a magasabb árakat.

Tehát levonhatjuk azt a következtetést, hogy hosszú és drága tél elé nézünk.