test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Kroger: Opioidválság

Jelentős fejleményként pénteken a Kroger, a jól ismert élelmiszerlánc bejelentette, hogy megállapodott abban, hogy mintegy 1,2 milliárd dollárt fizet az államoknak, helyi önkormányzatoknak és indián törzseknek, hogy rendezze azokat a vádakat, amely szerint a kiskereskedelmi lánc az általa értékesített, függőséget okozó fájdalomcsillapító gyógyszerek hanyag felügyeletével hozzájárult az opioidjárvány terjedéséhez az Egyesült Államokban.

Az egyezség szerint decembertől a fenti összeget 11 éven keresztül folyósítják az érintetteknek, további 177 millió dollárt különített el az ügyvédi díjak és költségek fedezésére. A Kroger azonban kijelentette, hogy ez nem jelenti a vétkesség beismerését.

Háttér: Gyógyszeripar az opioidokkal kapcsolatos követelésekkel szemben

A Kroger megállapodása azon gyógyszergyártók, forgalmazók és gyógyszertárláncok egyre növekvő csoportjához tartozik, amelyek megegyezésre jutottak az állami és helyi önkormányzatokkal az opioidjárvány súlyosbításában játszott állítólagos szerepük miatt. Az olyan versenytársak, mint a Walgreens, a CVS Health és a Walmart tavaly hasonló, összesen mintegy 13 milliárd dollár értékű egyezségeket kötöttek, míg a Rite Aid még nem jelentett be országos konszenzust. A Kroger és társai ellen felhozott vádak a gyógyszertáraik működése körül forognak, különösen a legális fájdalomcsillapítók forgalmazása terén. A Washington állam és Nyugat-Virginia állam főügyészei azzal vádolták a céget, hogy a kiskereskedelmi lánc nem megfelelően ellenőrizte a recepteket, és olyan adatokat tartott vissza, amelyek lehetővé tették volna a biztonságosabb gyógyszer kiadási gyakorlatot.

Az okozott károk elhárítására tett erőfeszítések finanszírozása

Az opioidokkal kapcsolatos elszámolásokból származó pénzeszközöket az okozott károk elhárítására fordítják. Az államok, a helyi önkormányzatok és az indián törzsek ezeket a forrásokat arra használják fel, hogy alapvető szolgáltatásokat nyújtsanak az opioidokkal való visszaélés által érintett embereknek, és hogy az opioid-túladagolás hatásainak a visszafordítására szolgáló gyógyszereket szerezzenek be. Josh Stein, Észak-Karolina államügyésze – aki kiemelkedő szerepet játszott a Krogerrel folytatott tárgyalásokban – hangsúlyozta, hogy a megállapodás életeket ment meg, és elrettentő példaként szolgál a hasonló hibák megismétlődésének a megakadályozására.

A Kroger megafúziójára gyakorolt hatás

A Kroger, amely országszerte különböző áruházláncok, köztük a Harris Teeter és a Ralphs alatt működik, fúzióra törekszik az Albertsons-szal, amit tavaly jelentettek be. Megnyugtatásul közölték, hogy az opioidegyezségről szóló megállapodás nem fogja akadályozni a beharangozott egyesülést, és minden a tervek szerint halad. A Kroger a trösztellenes szabályozók által felvetett aggályok eloszlatására több mint 400, elsősorban a nyugati államokban található üzlet eladásának tervét is nyilvánosságra hozta. Az 1,2 milliárd dolláros megállapodása figyelemre méltó fejlemény a gyógyszeripari szereplők felelősségre vonására irányuló folyamatos erőfeszítéseknek az opioidválságban játszott szerepük miatt. Bár a vállalat nem ismeri el a vétkességet, a konszenzus célja, hogy megfelelő pénzügyi támogatást nyújtson az opioidokkal való visszaélés és annak pusztító következményei elleni küzdelemhez az Egyesült Államok közösségeinek. Továbbá a Kroger azon elkötelezettsége, hogy folytatja fúziós terveit azt jelzi, hogy eltökélten próbál eligazodni a kiskereskedelmi ágazat változó helyzetében.