test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Marihuána cha cha cha: A marihuána legalizálása Németországban

Németország a kannabisz legalizálását célzó törvényjavaslat benyújtásának küszöbén áll, és a tervek szerint ez lehetne a világ legnagyobb potenciális és nem utolsó sorban szabályozott piaca a marihuánának, és az első olyan ország az EU-ban, amely engedélyezi annak kereskedelmi értékesítését. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a tervek „nagyon jó visszajelzéseket” kaptak az Európai Bizottságtól, és azt mondta, hogy a törvényjavaslatot március végén vagy április elején jelenthetik be. Ha a parlament jóváhagyja, a törvénytervezetet szakaszosan, mostantól 2024 közepéig lehetne végrehajtani.

A felnőtteknek szánt kannabisz tervezett legalizálása Németországban a közegészségügy javítását célozza. A marihuánát többé nem minősítenék kábítószernek, és a 18 év feletti állampolgároknak tennék lehetővé, hogy személyes használatra legfeljebb 30 grammot tarthassanak maguknál. Emellett a fogyasztók legfeljebb három növényt termeszthetnének otthon, és az engedéllyel rendelkező üzletek és gyógyszertárak is árulhatnának kannabiszt tartalmazó termékeket.

Nagy előnyök

Németországban a felmérések szerint 2021-ben mintegy 4 millióan használtak kannabiszt, és az országban élő 18-24 évesek negyede pedig már kipróbálta. A javasolt változtatások célja a közfelügyelet növelése és a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés csökkentése. A drog legalizálása emellett 27 000 új munkahelyet teremthetne, és évente 4,7 milliárd euró (5 milliárd dollár) többletbevételt hozna adóbevételek, társadalombiztosítási járulékok és büntetőeljárási megtakarítások formájában – derül ki a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem 2021-es tanulmányából.

A kannabisz javasolt legalizálása része az Olaf Scholz kancellár hárompárti koalíciós kormánya által javasolt szociálisan progresszív intézkedések sorozatának. A CBD a kender növény egyik olyan aktív összetevője, ami nem okoz függőséget és árusítása 2017 óta legális Németországban, feltéve, hogy a marihuána fő pszichoaktív összetevőjének, a tetrahidrokannabinolnak (THC) a tartalma 0,2% alatt van. Más fűtermékek eladása jelenleg tilos.

A vörös vonal

A kormánynak egy nagyon vékony „kötélen” kell egyensúlyoznia, hogy olyan törvényjavaslatot készítsen, amely betartja az uniós jogszabályokat, a nemzetközi kábítószerügyi egyezményeket és a közegészségügyi szempontokat is. Az uniós szabályozás előírja a tagállamok számára, hogy a tiltott kábítószerek, köztük a kannabisz árusítását „hatékony, arányos és visszatartó erejű büntetőjogi szankciókkal kell büntetni”. A javasolt tervek a nemzetközi szerződésekkel is összeegyeztethetetlenek lennének – köztük az ENSZ 1961. évi Egységes Kábítószer Egyezménnyel is -, de ennek ellenére vannak olyan országok, mint Kanada és Uruguay, akik nem szembesültek komoly következményekkel, amióta a kábítószer törvényesítésének útjára léptek.

A legalizálást nem támogatják széles körben Európában, és az európai országok többsége nem szándékozik ebbe az irányba haladni. A kannabisz németországi törvényesítése azonban példát mutathat más európai országok számára, hogy az engedélyezés akár sikeres is lehet. Franjo Grotenhermen, a Cannabinoid Gyógyszerek Nemzetközi Szövetségének ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „Az európai országok többsége nem akar ebbe az irányba menni. De 10 évvel ezelőtt sem gondolta volna még senki, hogy Németország erre az útra lépne.”

Steffen Geyer, a berlini Hanf Museum (kendermúzeum) igazgatója úgy jellemezte a kannabisz tervezett németországi törvényesítését, mint ami „az elmúlt 30 év német legalizációs mozgalmának szíve”. Kijelentette: „2023. május 1-je lesz az a nap, amikor Németország legalizálja a kannabiszt (személyes használatra)”, amit a kereskedelmi engedélyezés valószínűleg jövőre követ majd. „Biztos vagyok benne, hogy a kannabisz Németországban sikertörténet lesz. A jövő zöld” -tette hozzá. Martin Chodorowski, a Tom Hemp’s, egy berlini székhelyű CBD-kiskereskedő ügyfélkapcsolati menedzsere üdvözölte a kannabisz termékek beszállítói és fogyasztói számára stabilabb törvényi keretek bevezetésének lehetőségét. Azt mondta: „Az esélyek számunkra, mint német vállalatnak az elmúlt évtizedet tekintve a legjobbak.”