test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Még több olaj

Ha a Saudi Aramco tavaly elkönyvelt rekordbevételét nézzük, a fosszilis tüzelőanyagok nélküli jövő gondolata igen csak távolinak tűnik.

A Saudi Aramco, Szaúd-Arábia nemzeti olajtársasága vasárnap jelentette be, hogy a 2022-es év nettó bevétele 161,1 milliárd dollár volt. Ez 47 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest, és rekordot azóta, hogy a vállalat 2019-ben a helyi Tadawul tőzsdén bevezette a részvényeit. A szaúd-arábiai kormány az Aramco részvényeinek csaknem teljes egészét birtokolja, és a cégóriás hatalmas összegű bevételt termel az államnak.

A világ legnagyobb olajvállalataként az Aramco a legújabb energiaipari óriás, aki arra számítva, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak ellenére továbbra is erős lesz a globális kereslet az olaj iránt, rekordméretű nyereségről számol be. Eddig ezek a „fogadások” kifizetődőnek bizonyulnak. „Tekintettel arra, hogy várakozásaink szerint az olaj és a gáz a belátható jövőben is nélkülözhetetlen marad, az iparágunkban az alulfinanszírozottság kockázatai magasak. Tavaly ez az energiaárak tartós megemelkedését okozta, és biztosítani akarjuk, hogy mi képesek legyünk a kereslet kielégítésére” – mondta Amin H. Nasser, a vállalat vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

A gazdagság megosztása

Az Aramco a profitnövekedés hatására bejelentette, hogy a negyedik negyedévben az előző évhez képest 4 százalékkal, 19,5 milliárd dollárra emeli osztalékát. A 2022-es évre vonatkozó teljes osztalék mintegy 76 milliárd dollárt tesz ki. Az olajtársaságok bevételei szorosan kötődnek a nyersanyagárakhoz, az ExxonMobil, a Chevron és a Shell is minden idők legmagasabb hozamairól számolt be, és ez alól a Saudi Aramco sem kivétel. A Brent (a nyersolaj hordónkénti ára) nemzetközi referenciaárfolyamának átlagára 2022-ben az előző évhez képest mintegy 40 százalékkal, hordónként valamivel 100 dollár fölé emelkedett, amit hűen tükröz a nyereség növekedése. A Saudi Aramco a finomított termékek, például a dízel és a benzin magasabb fogyasztói áraiból is profitált.

Tavaly több tényező is hozzájárult a magasabb olajárakhoz, köztük az orosz ukrán háború, amely egyelőre meg nem valósult olajhiánytól való félelmet keltett, valamint az energia iránti kereslet növekedése, mivel a világgazdaság nagy része kilábalt a világjárvány okozta sokkból. Az OPEC Plusz néven ismert olajtermelő országok csoportja, amelyet Szaúd-Arábia és Oroszország vezet, szintén elősegítette azt, hogy a kitermelés visszafogása révén az olajárak stabilak maradjanak. A Brent jelenleg hordónként 83 dollár körül mozog.

Pénzt költeni, hogy pénzt keresni

Míg néhány nagy nyugati olajvállalat visszafogottan áll hozzá az új fosszilis tüzelőanyag-beruházásokhoz, különösen mióta a kormányok az elektromos autókat és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének más módjait támogatják, az Aramco rekordösszegeket költ ezen a téren. Tavaly 18 százalékkal, 37,6 milliárd dollárra nőttek a főként olaj- és földgázkitermelésbe fektetett tőkeköltségei. Nasszer úr megismételte azt a figyelmeztetést, hogy a megfelelő beruházások elmaradása a jövőben olajhiányhoz és megemelkedett árakhoz vezethetnek. „Az iparágunkban az alulfinanszírozottság kockázatai magasak, és ez hozzájárulhat a magasabb energiaárakhoz” – mondta.