test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Minél nagyobb…

A China Evergrande, amely egykor a kínai ingatlanfejlesztési szektor titánja volt, az ország eddigi legbonyolultabb és legnagyobb csődeljárásának küszöbén áll. A vállalat, amely a kapitalizmus kínai felkarolásának szimbóluma volt, és a nemzetgazdasági növekedés kulcsfontosságú mozgatórugója most ott tart, hogy egy hongkongi csődbíró elrendelheti a felszámolását. Ez a döntés egy viharos kétéves időszak végét jelentheti azon befektetők számára, akik dollármilliárdokkal tartoznak.

A vállalat bukása akkor kezdődött, amikor 2021. december elején fizetésképtelenné vált. Ez nemcsak a pénzügyi instabilitást jelezte, hanem súlyos válságba is sodorta a kínai lakáspiacot. Ez a válság más fejlesztőket is érintett, és jelentős mértékben sújtotta az egyszerű embereket is, akiknek a lakhatási költségek jelentősen befolyásolják az életszínvonalukat. Az Evergrande pénzügyi helyzetének romlásával a befektetőknek nem sok reményük van az érdemi fellendülésre.

A közelgő hongkongi bírósági döntésnek jelentős következményei vannak nemcsak az Evergrande számára, hanem a tágabb gazdasági környezetre is. Az ügyben számos érdekelt fél érintett, köztük lakásvásárlók, akik előre fizettek otthonukért, alkalmazottak és vállalkozók, akiknek tartoznak, valamint kínai bankok és befektetők, akik hitelt nyújtottak a vállalatnak. A Linda Chan bírónő vezette eljárás több mint egy éve húzódik, és kevés előrelépés történt a megoldás felé.

Továbbra is csekély a valószínűsége annak, hogy az Evergrande elkerülheti a felszámolást, ami csak abban az esetben következhetne be, ha az utolsó pillanatban is zajló tárgyalások a hitelezők számára elfogadható új szerkezetátalakítási megállapodáshoz vezetnek. Ez az eredmény azonban egyre valószínűtlenebbnek tűnik. A hitelezők egy csoportja nemrégiben támogatását fejezte ki az Evergrande onshore cége, a Hengda mellett, és ellenezte a csődöt kiemelve, hogy egy elhúzódó csődeljárás negatív hatással lenne valamennyi érdekelt félre.

Minél nehezebben esnek

Kínai ingatlanpiac már lefelé ívelő spirálban van, és további krízissel szembesül az Evergrande lehetséges felszámolása miatt. A piac stabilizálására irányuló kormányzati erőfeszítések ellenére – beleértve a lakásvásárlási követelmények enyhítését és a kamatlábak csökkentését – ezek az intézkedések csak korlátozott sikerrel jártak. A helyzet súlyosbodott, amikor az Evergrande alapítóját, Hui Ka Yant őrizetbe vették, ami hátráltatta az offshore hitelezőkkel folytatott törlesztési tervről folyó tárgyalásokat.

Ha a felszámolás megtörténik, az összetett és hosszadalmas folyamat lenne az Evergrande bonyolult üzleti struktúrája miatt, amely több tőzsdén jegyzett társaságot és több ezer leányvállalatot érint. A felszámolás egyben kritikus próbát jelentene a Kínai Kommunista Pártnak az ország ingatlantársaságainak külföldi hitelezőivel szembeni megközelítése szempontjából. Egy 2021-es megállapodás értelmében a kínai bíróság elismerheti a felszámolót lehetővé téve a külföldi hitelezőknek, hogy hozzáférjenek az Evergrande vagyonához.

A cégóriás felszámolása jelentős mérföldkő lehet Kína vállalati történetében. Kiemeli azokat a kihívásokat, amelyekkel a kínai ingatlanpiac szembesül, és a kormány erőfeszítéseit annak stabilizálására. A hongkongi bíróság döntésének eredménye nemcsak az Evergrande sorsát fogja meghatározni, hanem precedenst teremt a kínai vállalati csődök esetén a külföldi hitelezőkkel való bánásmódban is.