test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Mistral: A mesterséges intelligencia európai kihívója

A feltörekvő francia mesterséges intelligencia (AI) start-up vállalat, a Mistral növekedési útjának jelentős mérföldköveként kedden a vállalat nyilvánosságra hozta, hogy 600 millió eurót (kb. 640 millió dollár) gyűjtött be a befektetők széles körétől, ami aláhúzza a nagy érdeklődést és bizalmat a vállalat iránt, és a Szilícium-völgyi AI-óriások, például az OpenAI legnagyobb európai konkurenciája lehet.

Gyors értéknövekedés

Az alig egy évvel ezelőtt a Meta és a Google korábbi alkalmazottai által alapított Mistral felemelkedett még az ágazathoz viszonyítva is kifejezetten gyorsnak mondható: legutóbbi befektetést ismerő források szerint a startup értékelése 5,8 milliárd euróra emelkedett. Ez elképesztő növekedést jelent a decemberi értékeléshez képest, amely akkor még 1,93 milliárd eurónál állt. A Mistral értékelésének ilyen rövid idő alatt bekövetkezett megháromszorozódása rávilágít arra, hogy a vállalat milyen jelentős hatással és ígérettel bír a mesterséges intelligencia ágazatában.

Sokszínű befektetői támogatás

A legutóbbi finanszírozási körben olyan neves kockázati tőkecégek vettek részt, mint a General Catalyst, az Andreessen Horowitz és a Lightspeed Venture Partners, és olyan nagyvállalatok fektettek be, mint az Nvidia, a Samsung, a Salesforce, a Cisco, az IBM és a BNP Paribas, ami a technológiai és a pénzügyi szektor széles körű támogatását tükrözi. Ez a sokrétű támogatás nemcsak jelentős pénzügyi forrásokat biztosít a Mistral számára, hanem stratégiai partnerségeket is, amelyekkel a technológiai fejlesztéseket támogathatja.

Generatív AI lendület

A Mistral finanszírozási hulláma a technológiai ipar szélesebb körű trendjéhez igazodik. Amióta az OpenAI 2022 novemberében elindította a ChatGPT-t, a generatív AI-technológia egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ez a technológia képes emberhez hasonló szöveget előállítani, képeket létrehozni, sőt még szoftverkódot is írni. A piacra jelentős befektetések érkeztek: Elon Musk 6 milliárd dollárt gyűjtött az xAI nevű AI startupjához, az OpenAI pedig mintegy 13 milliárd dollárt biztosított a Microsofttól. Hasonlóképpen, a kaliforniai székhelyű Anthropic több mint 7,3 milliárd dollárt gyűjtött össze.

Európai alternatíva

A Mistral a domináns amerikai mesterséges intelligencia vállalatok európai alternatívájaként keres magának helyet: a nyílt forráskódú mesterséges intelligencia-szoftverek mellett száll síkra, programozási kódjait szabadon hozzáférhetővé teszi a nyilvánosság számára, hogy azokat szabadon használhassa, módosíthassa és újrahasznosíthassa. Ez a megközelítés ellentétben áll más vállalatokkal, például az OpenAI-val és az Anthropic-kal, de összhangban van a Meta nyílt forráskódú kezdeményezéseivel.

Geopolitikai támogatás

A Mistral felemelkedése nemcsak üzleti, hanem geopolitikai történet is. A francia kormány határozottan támogatja a vállalatot, annyira, hogy Macron a Mistralt a „francia zsenialitás” megnyilvánulásaként méltatta, és még a vállalat vezérigazgatóját, Arthur Menschot is meghívta vacsorára az elnöki palotába. A legmagasabb kormányzati szintek ilyen mértékű támogatása jelzi a mesterséges intelligencia fejlesztésének stratégiai jelentőségét Franciaországban és egész Európában.

Jövőbeli kilátások

Arthur Mensch vezérigazgató keddi nyilatkozatában kifejtette, hogy a legújabb befektetés kulcsfontosságú lesz a Mistral függetlenségének megőrzésében és a terjeszkedési törekvések előmozdításában. A Mistral további növekedésével a vállalat célja, hogy megszilárdítsa vezető AI-innovátorként betöltött pozícióját, és jelentős pénzügyi támogatását és stratégiai partnerségeit kihasználva kihívást jelentsen a Szilícium-völgyi versenytársainak, és talán felül is múlja őket.